Storm Barra nadert Britse Eilanden
Het gevecht tussen de echte winterkou in Scandinavië en de relatief milde lucht vanaf de Atlantische Oceaan blijft de komende dagen voortzetten. Talrijke lagedrukgebieden trekken de komende dagen vanuit het westen het Europese continent op, maar worden tegengehouden door een hogedrukgebied boven Scandinavië en deels oostelijk Europa. Hierdoor blijft het echte winterweer bij ons op afstand en blijven de lagedrukgebieden steeds boven het noordwesten van Europa actief. Vooral het Verenigd Koninkrijk kan de komende tijd rekenen op zeer wisselvallig weer en na storm Arwen eerder deze maand, maken zij zich momenteel op voor de tweede storm deze meteorologische winter; Barra. De storm gaat gepaard met veel wind, windstoten, regen en sneeuw. Op veel plekken staan er daar waarschuwingen uit.Op de eerste dag van de meteorologische winter, 1 december, werden de Britse Eilanden ook al door storm Arwen getroffen, met toen veel wind en vooral regen. Storm Barra lijkt iets zwaarder te worden, waarbij vooral het zuiden van Ierland de wind van voren zal krijgen. Voor de Ierse zuidwestkust geldt code rood, in verband met de wind en windstoten. Dinsdagmiddag en -avond wordt er daar een zeer zware storm verwacht, windkracht 11, met windstoten die tot 150 kilometer per uur kunnen uitschieten.
Schotland mogelijk sneeuwstorm
Ook in de rest van het Verenigd Koninkrijk geldt dinsdag op veel plaatsen code geel. De zuidwestkust van Engeland krijgt in de loop van de dag ook te maken met storm, windkracht 9 en windstoten tot 120 kilometer per uur. In het noorden van Schotland wordt dinsdag vooral gewaarschuwd voor sneeuwval en woensdag krijgen ze daar ook te maken met een storm vanuit het oosten. Vooral in de hogere delen van de Schotse bergen kan dat een heuse sneeuwstorm worden.
Ook wij regionaal wat (natte) sneeuw
In de nacht naar woensdag krijgen wij ook met de fronten van storm Barra te maken. Na een zo goed als droge dinsdag trekt eind van de middag het warmtefront via het zuidwesten ons land in. In eerste instantie zal de neerslag nog in de vorm van regen vallen, maar naarmate het front verder het land intrekt en in de koudere lucht terecht komt, zal de regen steeds vaker overgaan in (natte) sneeuw. In het noordoosten en oosten kan de sneeuw mogelijk zelfs even blijven liggen en wordt het tijdelijk wit, maar achter het warmtefront stroomt ook al snel weer ‘warmere’ lucht onze omgeving in, waarna de sneeuw snel weer wegsmelt.
Eerdere kans op sneeuw
Dit is overigens niet de enige kans op sneeuw in onze omgeving. Ook komende nacht, de nacht naar dinsdag, kan het regionaal al tot sneeuw komen. Net als in de nacht naar woensdag trekt er komende nacht namelijk ook een storing van west naar oost over het land en kan vooral in de noordoostelijke helft van het land wat sneeuw vallen. Op de vroege woensdagochtend zal het grootste deel hiervan alweer verdwenen zijn en verloopt de dag net als de dinsdag verder vrij rustig, met zelfs wat zonneschijn. Totdat in de late middag het bovengenoemde warmtefront het land alweer intrekt.
Bij ons ook wisselvalliger
Daarna is het voorlopig gedaan met de winterse prikken. De temperatuur blijft waarschijnlijk nog wel iets onder normaal, met overdag een graad of 5 en ’s nachts temperaturen dichtbij of iets onder het vriespunt. Vanaf het weekend steekt weer een mildere zuidweststroming op en wordt het ook bij ons erg wisselvallig, met regelmatig regen en soms veel wind.