Foto gemaakt door NASA - Filipijnen - Supertyfoon Rai boven de Filipijnen
Foto gemaakt door NASAFilipijnenSupertyfoon Rai boven de Filipijnen
Nu

Supertyfoon Rai opvallend in relatief rustig seizoen

Afgelopen dagen trok supertyfoon Rai, op de Filipijnen bekend als Odette, vanaf de Stille Oceaan over de Filipijnen in en heeft daar enorme schade aangericht. Niet alleen de materiele schade is enorm, maar ook zijn er vele doden te betreuren. Het was de meest krachtige tyfoon van dit jaar op de Filipijnen en dat in een jaar met een La Niña.

Opvallend bij deze tyfoon was de snelle intensivering en dit gebeurde niet 1 keer maar zelfs 2 keer. De eerste keer gebeurde dit op 15 december, toen Rai nog ten oosten van de Filipijnen, boven het open zeewater van de Stille Oceaan, raasde. Met een gemiddelde windsnelheid van 120 kilometer per uur trok de tyfoon richting het oosten van Filipijnen en amper een dag later, op 16 december, net voordat hij aan land zou komen, was het geheel uitgegroeid tot een supertyfoon met gemiddelde windsnelheden tot 260 kilometer per uur. Binnen 24 uur schaalde de tyfoon dus op van de minst zware categorie 1 naar de zwaarste categorie 5 op de schaal van Saffir Simpson. Later gebeurde dit boven de Zuid-Chinese Zee nog een keer.

Negen keer aan land

Donderdag 16 december trok supertyfoon Rai om half 2 ’s middags lokale tijd het Oost-Filipijnse eiland Siargao in. Door o.a. wrijving boven land nam hij een half uur nadat hij aan land kwam een fractie af in kracht, maar bleef in eerste instantie nog een categorie 4 tyfoon. De schade was meteen enorm. Vervolgens trok Rai met een nog steeds zeer verwoestende wind en veel regen verder naar de Dinagat eilanden. Uiteindelijk kwam Rai record vaak als categorie 3 of 4 tyfoon aan land op wel 9 verschillende plekken op de Filipijnen, waarbij het vooral op de zuidelijke en centraal gelegen eilanden tot enorme overstromingen, aardverschuivingen, en veel schade kwam.

Diepste wateren op aarde

Geen enkel land op aarde wordt zo vaak getroffen door categorie 5 tyfoons als de Filipijnen. Supertyfoon Rai is inmiddels de derde categorie 5 tyfoon in de afgelopen 2 jaar. Het komt daar relatief vaak voor, omdat het land precies naast een van de diepste wateren op aarde gelegen is. Mogelijke tropische stormen en tyfoons kunnen boven dat relatief warme en diepe water in korte tijd nog veel in kracht toenemen. Op 11 september raasde supertyfoon Chanthu met gemiddelde windsnelheden van 265 kilometer per uur over de Filipijnen en op 1 november 2020 trok supertyfoon Goni met een gemiddelde wind van maar liefst 310 kilometer per uur over een deel de Filipijnse eilanden. In de hele wereld kwam nooit eerder een tyfoon met zoveel windkracht het land op.

Nummer 15

De Filipijnen worden gemiddeld door ongeveer 12 tyfoons of tropische stormen per jaar getroffen. Supertyfoon Rai (of Odette) was dit jaar al de 15e waar het land mee te maken kreeg en dit was ook meteen een van de krachtigste stormen ooit boven de zuidelijke Filipijnen.

Relatief rustig seizoen

Voor wat betreft tropische stormen en tyfoons is het seizoen van 2021 in Zuidoost-Azië tot nu toe relatief rustig verlopen ten opzichte van normaal. Het kwam er tot nu toe tot 23 genaamde stormen, waarvan 10 tyfoons en 4 supertyfoons. Omdat in een jaar met een La Niña stormen vaak dichterbij het vasteland van Azië ontstaan en dus minder tijd boven het zeewater doorbrengen, worden ze over het algemeen minder zwaar. Dit was ook de verwachting voor wat betreft het huidige seizoen, maar de inmiddels twee categorie 5 tyfoons die het land dit jaar wisten te bereiken, zijn hierop dan weer een grote uitzondering. Vorig jaar kwam het tot halverwege december al tot 25 genaamde stormen, waarvan 16 tyfoons en 9 supertyfoons.

Rai verdwijnt van de weerkaarten

Wat er nu nog over is van supertyfoon Rai trekt het komende etmaal ten zuiden van China langs, richting Taiwan. Het Joint Tyfoon Warning Center heeft echter de laatste waarschuwing uitgegeven, gezien de tyfoon nu steeds verder in kracht afneemt. Steden als Hong Kong krijgen misschien nog wel een vlaag van de storm mee, maar tot op heden geldt daar nu de minst hoge waarschuwing 1, op een schaal van 1 t/m 8.

Bronnen: Joint Tyfoon Warning Center, Weer.nl

Britta van GendtMeteoroloog