Taiwan kampt met extreme droogte
Grote delen van het midden en zuiden van Taiwan hebben met een extreme droogte te kampen die nu al 18 maanden aanhoudt. Sommige van de stuwmeren in het gebied bevatten nog maar ongeveer 5 procent van het water dat ze kunnen herbergen. De bevolking bidt voor regen, zo meldt de Engelse krant The Guardian die een reportage wijdt aan de droogte in Taiwan.Een schrijnend voorbeeld is het Sun Moon meer in centraal Taiwan. Normaal is het een groot meer met allemaal jachthavens aan zijn oevers en rondvaartboten op het water, nu staat het vrijwel leeg en is de bodem ervan gebarsten of met gras begroeid. Het drinkwater is op rantsoen en hele gebieden kunnen hun kraan twee dagen in de week helemaal niet meer gebruiken. Inwoners sparen water op in vaten, teiltjes en bakken of welk ander opslagmiddel dan ook om die dagen door te komen. Hebben ze dan toch niet genoeg, dan moeten ze op stap om ergens anders water te halen.
Meerdere oorzaken
Het watergebrek kent meerdere oorzaken. Voor zijn watervoorziening leunt Taiwan zwaar op de tyfoons die er jaarlijks aan land komen en met hun regen de reservoirs vullen. In 2020 is er echter geen enkele tyfoon in Taiwan aan land gekomen. Dit past in het veranderende klimaat in het gebied, zo vrezen deskundigen. De tyfoons in de regio van Taiwan worden weliswaar zwaarder, maar het zijn er ook steeds minder. Verder neemt het aantal regendagen af, valt er als het regent meer water in korte tijd en schieten de temperaturen omhoog, wat tot zware hittegolven leidt. Het jaargetijde dat vooral verandert, is het voorjaar. Ook in Taiwan is dat een stuk droger geworden.
Andere oorzaken zijn de grote hoeveelheden water die uit het waterleidingsysteem weglekken (ongeveer 16,5 procent van het totaal), het enorme watergebruik voor de productie van halfgeleiders (de belangrijkste bedrijfstak van Taiwan) en het enorme watergebruik door de inwoners. Omdat het water er extreem goedkoop is, gebruikte de gemiddelde Taiwanees vorig jaar 289 liter water per dag, in de hoofdstad Taipei in het noorden bedroeg die hoeveelheid zelfs 338 liter per dag, Ter vergelijking: in Nederland ligt dit op ongeveer 128 liter per dag. Een enorm verschil dus.
Maatregelen
De hoop is dat, nu de nood Taiwan tot aan de lippen is gestegen, de tijd eindelijk rijp is voor het nemen van maatregelen, zoals het verhogen van de prijs van water (wat in Taiwan alleen onder uitzonderlijke omstandigheden mogelijk is) en het aanbrengen van veranderingen in het waterbeheer. Vooralsnog is er echter nog niet meer gedaan dan het watergebruik aan banden leggen. Het seizoen van de tyfoons komt later dit jaar goed op gang. Dan wordt het spannend voor Taiwan.