Foto gemaakt door Anne-Marie van Iersel - St Janskerke - Het kwik gaat komende week weer iets omhoog.
Foto gemaakt door Anne-Marie van IerselSt JanskerkeHet kwik gaat komende week weer iets omhoog.
Nu

Temperaturen weer iets omhoog

In deze tijd van het jaar zien we een relatief snelle daling van de ‘normale’ temperaturen. Duiken we in de klimaatboeken, dan hoort het in deze tijd van het jaar overdag gemiddeld 13 graden te worden en in de nachten een graad of 7. Begin november ligt de norm zowel overdag al ’s nachts alweer een graadje lager en eind november is 8 graden overdag nog slechts de norm. Dit weekend volgen we die lijn met 12 tot 14 graden aardig, maar na het weekend gaat het kwik in plaats van omlaag juist weer iets omhoog. Later volgende week kan het lokaal alweer 18 graden worden.

In het noordwestelijk kustgebied waait op deze zaterdagochtend de wind eerst nog vanuit het westen tot noordwesten, dus vanaf de Noordzee. Met ook wat meer bewolking werd het daar afgelopen nacht ook niet kouder dan een graad of 9. In het binnenland kwamen brede opklaringen voor, stond er nauwelijks wind vanuit meer zuidelijke richtingen, dus vanaf het vasteland, en daar koelde het af tot dichtbij het vriespunt.

Eerste officiële grondvorst van het seizoen

Op weerstation Deelen in Gelderland koelde het af tot 0,8 graden en in Lelystad en De Bilt daalde het kwik op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter tot precies 1 graad. Ook kwam het op deze drie stations tot vorst aan de grond. Het Nederlandse hoofdweerstation De Bilt mat op 10 centimeter de laagste temperatuur, namelijk -0,9 graden, en dit gebeurde daar voor het eerst dit seizoen. Daarmee is de eerste officiële grondvorst een feit. Al eerder in deze herfst kwam het op sommige plekken tot vorst aan de grond, maar we noemen het pas ‘officieel’ als het in De Bilt plaats vindt.

Vanuit het zuiden opklaringen

Uiteindelijk draait de wind vandaag overal naar het zuidwesten tot zuiden en loopt de temperatuur op naar 12 tot 14 graden. Er trekken flink wat wolkenvelden over het land en vooral in de kustgebieden is de bewolking soms net dik genoeg voor een los buitje. De meeste plaatsen houden het echter droog en vooral vanmiddag krijgt de zon vanuit het zuiden ook geleidelijk wat meer ruimte. Gedurende de komende nacht breiden die opklaringen zich vanuit het zuiden steeds verder uit over het land en dan koelt het opnieuw sterk af, tot rond 3 graden in het binnenland. De kustgebieden zijn in deze tijd van het jaar vaak nog wat minder koud, onder invloed van het nog relatief warme Noordzeewater. Al kan het in bijvoorbeeld duinpannen soms al wel veel kouder worden.

Zonnige zondag, maandag koufront

Zondag overdag wordt het met flink wat zon en een meest matige zuidoostenwind vervolgens, net als op zaterdag, ook 12 tot 14 graden, in het zuiden lokaal zelfs 15 graden. Tegen het einde van de middag komt er in het westen geleidelijk wat sluierbewolking opzetten, op nadering van een koufront dat maandag over het land trekt. Er is dan wat meer bewolking aanwezig en vooral in het westen valt een bui. In de loop van maandagmiddag wordt het weer droog en is er nog een gaatje voor de zon. De aantrekkende wind draait achter het koufront wat meer naar het zuidwesten tot westen en met iets minder zonneschijn dan op zondag wordt het dan op meer plaatsen in het zuiden al 15 graden.

Ruim boven normaal

En die temperatuurstijging lijkt gedurende komende week door te zetten. Halverwege de week verschijnt een eerste 16 graden in de weerkaarten en de week eindigt met mogelijk zelfs 18 graden. Daarmee zitten we dan 6 graden boven de ‘normale’ 12 graden voor begin november. In die wat warmere lucht worden ook de nachten weer iets minder koud.

Wat zon, later weer buien

Die hogere temperaturen gaan niet perse gepaard met ook ‘mooier’ weer. Dinsdag tot en met donderdag is het onder invloed van wederom een hogedrukgebied zo goed als droog met ook geregeld de zon erbij, maar vanaf vrijdag neemt de wisselvalligheid weer toe en vallen buien.

Britta van GendtMeteoroloog