Tijdens kerstdagen risico op ijzel
Precies tijdens de kerstdagen doet hele koude lucht vanuit het noorden van Europa een inval tot in ons land. Vanuit het zuiden dringt zich tegelijkertijd echter ook de veel zachtere oceaanlucht aan ons op. Het gevecht tussen deze beide luchtsoorten speelt zich precies boven ons land af. Hierdoor ontstaan er in ons relatief kleine landje grote verschillen. Met de koude-inval vanuit het noorden vinden we de laagste temperaturen in onze noordelijke provincies en met de zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan de hoogste temperaturen in onze zuidelijke provincies. Het midden van het land schommelt er steeds een beetje tussenin. Ook qua neerslag zien we dan ook grote verschillen; de zon schijnt geregeld, maar regionaal valt ook sneeuw, of (een flinke plens) regen of zelfs ijzel.Stralend winterweer wordt het op Eerste Kerstdag in het noorden en deels midden van het land. De zon schijnt volop, maar het is er vrieskoud. Na een nacht met in onder andere Groningen -7 graden, lijkt het kwik in het noorden van het land vrijwel de hele dag niet meer boven nul te komen. Er waait daarbij bovendien een koude noordoosten- tot oostenwind. En daar waar het midden van het land nog met wat bewolking en lokaal een beetje lichte sneeuw begint, klaart het ook daar in de loop van de dag snel breed op, met vooral ’s middags nog flink wat ruimte voor de zon.
In het zuiden van het land start de dag daarentegen met bewolking en regen. Zodra de kou vanuit het noorden ook daar in de loop van de ochtend arriveert, gaat de regen daar regionaal over in sneeuwval. Op basis van de huidige berekeningen lijkt vooral het gebied ten zuiden van de grote rivieren kans te maken op een of twee centimeter sneeuw. De tweede helft van de middag wordt het ook daar echter droog, met soms een gaatje voor de zon. Het eerste punt in dit gevecht lijkt dan ook voor de koude lucht vanuit het noorden te gaan worden op Eerste Kerstdag.
Matige tot mogelijk strenge vorst
In de nacht naar zondag is het grotendeels helder en droog, alleen in het zuiden hangt ook nog wat bewolking. In het zuiden schommelen de temperaturen dan rond het vriespunt, maar in de heldere delen van het land gaat het op grote schaal matig vriezen, tussen -5 en mogelijk -10 graden! Later in die nacht begint de zachtere lucht vanuit het zuidwesten echter terug te vechten en stroomt achter een gebied met bewolking en (een regionaal flinke plens) regen noordwaarts. In de koudere lucht voor de regen uit valt de neerslag weer af en toe in de vorm van sneeuw, maar de regen die er in de zachtere lucht achteraan komt, valt vervolgens op een nog bevroren ondergrond en vriest vast.
Gevaarlijk glad
In het zuidwesten en zuiden van het land is er op Tweede Kerstdag in de ochtend dan ook enige tijd risico op gladheid door ijzel. Die hele strook met neerslag trekt in de loop van de Tweede Kerstdag echter verder naar het noordoosten en dat betekent dat de gladheid zich gedurende de middaguren naar het nog koude midden van het land verplaatst. In het noorden van het land ligt de temperatuur ook de hele middag en avond nog onder of rond het vriespunt en daar is er vooral later in de middag en in de avond en nacht risico op gladheid door ijzel.
Zodra de zachtere lucht vanuit het zuiden het land weer helemaal heeft veroverd, zal de temperatuur overal stijgen en de winterse perikelen verdwijnen. Zo wordt het in het zuiden ‘s middags op Tweede Kerstdag alweer 6 tot 8 graden. In het midden van het land schommelt het kwik rond een graad of 3. In het noorden houdt de kou nog wat langer stand, met vooral daar in de nacht naar maandag en ook op maandagochtend nog lichte vorst en mogelijk ook nog gladheid.
Dubbele cijfers
Uiteindelijk draait maandag ook daar de wind naar het zuiden tot zuidwesten en breekt in het hele land een wisselvallige en zachte periode aan. In de loop van volgende week verschijnen de dubbele cijfers weer in de kaarten en later in de week zou het zelfs lokaal 15 graden kunnen worden! Tja, het tweede punt lijkt dan ook duidelijk voor de zachtere lucht te gaan worden op Tweede Kerstdag, maar de winnaar lijkt op basis van de huidige verwachting dus uiteindelijk de zachtere lucht te worden.