Tot 40 centimeter verse sneeuw in Oostenrijk
Afgelopen nacht en vandaag viel er veel neerslag in de Alpen. Met het overtrekken van een koufront daalde de temperatuur en daarmee de sneeuwvalgrens. Zo viel er sneeuw boven de 2000 meter, maar daalde de sneeuwgrens lokaal tot een meter of 1500. In de bergen van Oostenrijk viel op veel plekken 5-15 centimeter sneeuw, maar lokaal hoopte de sneeuw zich op tot een laag van 20-30 centimeter. In de bergen rondom Zell am Ziller kwam het zelfs tot 40 centimeter verse sneeuw.Eind augustus daalde de sneeuwgrens al een keer tot net boven de 2000 meter en kleurden de bergtoppen voor het eerst sinds de start van het zomerseizoen weer wit, maar dit is de eerste keer sinds de zomer dat er op zo'n grote schaal weer sneeuw valt in de Alpen. En met die lokale 40 centimeter kunnen we gerust spreken van de eerste lokale 'sneeuwdump' van het seizoen. Dit is overigens niet ongebruikelijk; het is normaal dat er in de oktobermaand af en toe sneeuw valt in het hooggebergte.
Morgen warmer, sneeuw smelt weer weg
Morgen wisselen bewolking en soms wat zonneschijn elkaar af in het Alpengebied. De meeste zon is voor de westelijke en zuidelijke Alpen, terwijl het in de (noord)oostelijke Alpen juist grotendeels bewolkt blijft. Daar kan lokaal ook nog wat regen - en boven 1800 tot 2000 meter ook sneeuw - vallen. Geleidelijk stroomt wat warmere lucht het Alpengebied binnen. De komende dagen gaat de zon ook weer met regelmaat schijnen, waardoor met de vers gevallen sneeuw op de meeste plekken - met uitzondering van de hoogste toppen en de gletsjers - weer wegsmelt.
Volgende week meer sneeuw?
Op maandag kunnen de (zuid)oostelijke Alpen door een storing alweer te maken krijgen met de volgende sneeuwval in de hogere delen. In de dagen daarna bouwt zich een hogedrukgebied op boven de Britse Eilanden. Daardoor komt er een noordwestelijke stroming tot stand waarmee vochtige en koelere lucht de Alpen bereikt. Daarom kan er in de noordelijke en vooral noordoostelijke Alpen opnieuw sneeuw vallen. Vanaf woensdag neemt de kans op neerslag (en hogerop dus sneeuw) dus opnieuw toe. Op deze dagen kunnen lokaal weer enkele decimeters sneeuw vallen, maar gezien de termijn is de onzekerheid nog wel groot. Als het hoog boven Groot-Brittannië wat verder naar het oosten beweegt, dan gaat de meest koude en vochtige lucht de Alpen aan de oostkant voorbij. Eindigt het drukpatroon wat westelijker, dan kunnen juist de noordwestelijke Alpen met (meer) sneeuw te maken krijgen.
Ook in Noord-Europa sneeuwval
Niet alleen in de Alpen komt het deze dagen tot sneeuwval. Ook in het noorden van Europa deelt de winter wat speldenprikjes uit. Zo gaat zich in het noorden van het Scandinavisch hoogland en Lapland vanaf donderdag tot en met zaterdag een sneeuwdekje vormen. Het sneeuwdek zal op de meeste plekken maar een paar centimeter dik zijn, maar lokaal komt het toch nog tot een sneeuwdek van 10 centimeter. Ook in deze regio is dat normaal voor de tijd van het jaar.
Voor het eind van volgende week hinten de weermodellen op serieuzere sneeuwhoeveelheden in het noorden van Scandinavië, maar opnieuw is een slag om de arm vereist gezien de vrij lange termijn. Hoe dan ook, de winter laat zich voorzichtig steeds meer zien in Europa.