Foto gemaakt door MeteoEarth - USA en Golf van Mexico - Oud orkaan en nu tropische storm Nicholas trekt over het zuiden van enkele Amerikaanse staten.
Foto gemaakt door MeteoEarthUSA en Golf van MexicoOud orkaan en nu tropische storm Nicholas trekt over het zuiden van enkele Amerikaanse staten.
Nu

Ex-orkaan en nu tropische storm Nicholas

Vanochtend rond 7 uur, onze tijd, wist orkaan Nicholas de Texaanse kustlijn te bereiken vanaf de Golf van Mexico. De orkaan ging toen gepaard met een gemiddelde windsnelheid van 120 kilometer per uur en daarmee was het een orkaan in de eerste categorie op de schaal van Saffir Simpson. De meest ‘lichte’ variant op een schaal tot 5, maar zeker niet ongevaarlijk. Langs de kust van Texas tot in Louisiana, Mississippi en Alabama golden en gelden nog steeds diverse waarschuwingen voor zware wind en windstoten, maar ook risico op veel regen en mogelijke overstromingen. Met super orkaan Ida nog vers in het geheugen, houdt men de inmiddels tropische storm Nicholas goed in de gaten. Vooral in de staat Louisiana kan Nicholas de herstelwerkzaamheden na orkaan Ida gaan verstoren.

Eenmaal aan land gekomen, is orkaan Nicholas iets afgezwakt en afgeschaald tot nog een tropische storm. Ondanks dat gaat Nicholas nog steeds gepaard met een gemiddelde windsnelheid van circa 100 kilometer per uur en komen nog windstoten voor tot ruim 120 kilometer per uur. De tropische storm trekt momenteel met beweegsnelheid van ongeveer 16 km/uur en een noordoostelijke tot later oostelijke koers over de Amerikaanse zuidkust. In de omgeving van de grote stad Houston in Texas is de afgelopen uren al veel regen gevallen en in de loop van de dag trekt het regengebied langzaam verder richting Louisiana. Later volgen ook de zuidelijke delen van de staten Mississippi en Alabama. Op diverse plekken wordt 150 tot 250 millimeter regen verwacht, waarbij het risico op overstromingen in steden en in gebieden nabij rivieren en de kust aanwezig is.

Wederopbouw na orkaan Ida

De Amerikaanse staat Louisiana, ten oosten van Texas, riep eerder op maandag de noodtoestand uit. Eind augustus werd de staat nog zwaar getroffen door superorkaan of ‘Major Hurricane’ Ida. Met een gemiddelde windsnelheid van circa 240 kilometer per uur kwam de orkaan toen aan land en bracht daar, maar ook dieper landinwaarts, zelfs tot in de omgeving van New York heel veel regen en flinke wateroverlast. Vooral in Louisiana is de overheid nog druk bezig met herstelwerkzaamheden na het overtrekken van de zware orkaan. In 2005 trok de zware orkaan Katrina precies over diezelfde regio.

Orkaanseizoen

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan loopt van 1 juni tot en met 30 november, maar omdat de laatste jaren vaak al iets eerder stormen van dit kaliber ontstaan, is het seizoen vanaf dit jaar iets vervroegd, namelijk half mei. En de eerste genaamde storm ontstond inderdaad ook eerder, namelijk tropische storm Ana op 22 mei. Vooral de maand juni verliep erg actief, daarna was het eventjes wat rustiger, maar inmiddels is het seizoen aardig op storm. We tellen inmiddels 14 genaamde stormen, waarvan 8 tropische stormen en 6 orkanen. De eerste orkaan van dit seizoen was op 29 juni Elsa, die over het Caribisch gebied trok en vervolgens over de gehele Amerikaanse oostkust. Daarna volgden Grace, Henri, Ida, Larry en nu dus Nicholas.

Orkaanverwachting

Op 20 mei kwam het National Hurricane Center (NOAA) met de verwachting van 13 tot 20 genaamde stormen dit seizoen, waarvan 6 tot 10 orkanen en daarvan 3 tot 5 super orkanen, of Major Hurricanes. Begin augustus kwam er een update en werd nog iets opgeschaald naar een verwachting van 15 tot 21 genaamde stormen, waarvan 7 tot 10 orkanen en nog steeds 3 tot 5 super orkanen. Het seizoen loopt nog tot eind november en nu al zitten we dichtbij de huidige verwachting.

Twee potentiele genaamde stormen

Momenteel zijn er naast Nicholas nog twee gebieden die in de gaten worden gehouden. Een complex met flinke buien organiseert zich momenteel iets ten oosten van de Turks- en Caicoseilanden en de Bahama’s. De kans is momenteel ongeveer 30% dat dit complex zich verder zal gaan ontwikkelen tot een genaamde storm, maar de kans neemt met circa 5 dagen toe tot 60 procent. Ook net ten westen van de Afrikaanse kust ligt nu een groot buiengebied dat met een oostelijke wind verder de nog erg warme Atlantische Oceaan wordt opgeblazen. Dit gebied lijkt zich de komende 48 snel verder te ontwikkelen (50% kans) en op de langere termijn (5 dagen) is de kans zelfs 80 procent dat dit een genaamde storm zal gaan worden.

Britta van GendtMeteoroloog