Tropische storm Wanda; de laatste naam van de lijst
Na een vrij actieve periode na de zomer, is het de laatste weken relatief rustig geweest voor wat betreft het huidige Atlantische orkaanseizoen. Tropische storm Victor vormde zich eind september en hield ook begin oktober nog even stand, en ook orkaan Sam hield zich nog tot in oktober staande, maar de rest van die maand was er op de Atlantische Oceaan van tropische stormen of orkanen geen sprake. De novembermaand begint weer met tropische storm Wanda en deze naam is ook meteen de laatste op de vooraf opgestelde namenlijst van het WMO. Mocht hierna nog een tropische storm of orkaan op de Atlantische Oceaan ontstaan, wordt overgegaan op de reservenamenlijst.Het orkaanseizoen van vorig jaar (2020) was tot op heden het meest actieve seizoen ooit. Het kwam toen tot een totaal van 30 genaamde stormen, waarvan er maar liefst 14 uitgroeiden tot een orkaan. De namenlijst van het WMO was er al snel doorheen en uiteindelijk werd daarna voor de laatste keer over gegaan op het gebruik van Griekse alfabet. De laatste genaamde storm van dat seizoen was de uiteindelijk nog zware categorie 4 orkaan Iota, welke zich op 13 november ongeveer 300 kilometer ten noordwesten van Aruba vormde en vervolgens over de Caribische Zee richting Nicaragua trok.
Bovengemiddeld seizoen
Net als vorig jaar is ook dit jaar een bovengemiddeld actief seizoen, al zijn we nu - begin november - pas bij de laatste naam van de namenlijst aangekomen. Het huidige seizoen telt al 21 genaamde stormen (niet alle letters van het alfabet worden gebruikt) en daarmee staat dit seizoen nu al op een derde plek in de top 3 van meest actieve orkaanseizoenen op de Atlantische Oceaan ooit.
Nor’easter
Tropische storm Wanda is nu dus de laatste in de rij. Eind oktober was boven het noordoosten van Noord-Amerika al een krachtige Nor’easter actief, welke met zijn noordoostelijke winden zeer vochtige en relatief koude lucht vanuit de poolstreek het oosten van Canada en noordoosten van de Verenigde Staten inblies. Het kwam er op veel plaatsen tot zware regenval, veel wind en zware windstoten, en met name in de noordoostelijke kustgebieden van de USA tot overstromingen. Dit lagedrukgebied trok vervolgens de Atlantische Oceaan op en nam verder toe in kracht. Op de laatste dag van oktober kreeg de storm een naam en op 1 november was Wanda een heuse tropische storm.
Amper van haar plek
Tropische storm Wanda lag toen al boven de centrale delen van de Atlantische Oceaan en daar dwaalt ze nu nog steeds rond, ongeveer 1100 kilometer ten westen van de Azoren. Boven het open zeewater van slechts 20 a 21 graden weet Wanda zich nog prima staande te houden en cirkelt steeds een beetje boven hetzelfde gebied. Wanda gaat momenteel gepaard met gemiddelde windsnelheden van ongeveer 85 kilometer per uur en windstoten tot circa 100 kilometer per uur. Aan de oostflank van een trog beweegt het geheel nu iets naar het noorden, maar de komende 48 uur ontwikkelt zich een rug van hoge luchtdruk ten noordwesten van Wanda, waardoor de tropische storm wat meer naar het oosten wordt gedrukt. Vervolgens zakt het geheel weer iets terug naar het zuiden, om aan de flank van een volgende trog, vanaf komende zondag een meer noordoostwaartse koers te kiezen, richting het Verenigd Koninkrijk.
Laatste restanten richting Britse Eilanden
Komende dinsdag worden de restanten van Wanda iets ten westen van Ierland verwacht, maar daar is dan niet meer zoveel van over. Het kan er eventjes wat steviger gaan waaien, maar in vergelijking met eerdere lagedrukgebieden die de komende dagen vanaf de Atlantische Oceaan in de richting van de Britse Eilanden trekken, stelt het allemaal maar weinig meer voor.
Reservenamenlijst
Vooralsnog zijn er nu geen buiengebieden meer op de Atlantische Oceaan die verder lijken te gaan ontwikkelen en dus in de gaten worden gehouden, maar mocht dit uiteindelijk later in dit seizoen nog wel ergens gebeuren, zouden we voor het eerst overgaan op de reservenamenlijst van het WMO. De eerstvolgende naam is dan Adria. Loopt het ook daarna nog ‘storm’, gaat de lijst verder met Braylen, Caridad, Deshawn, Emery en Foster. Of deze namen allemaal gebruikt gaan worden, is nog de vraag.