Tropische temperaturen op komst?
Na een wisselvallig en relatief koel voorjaar kwam vorige week ineens de omslag naar een zomers weertype, met volop zonneschijn en steeds hogere temperaturen. Landinwaarts zijn afgelopen week al zomerse temperaturen van 25 tot 29 graden, maar een tropische 30 graden is nog niet gemeten in ons land. Daar kan maandag verandering in komen in het zuidoosten van ons land. Ondertussen neemt ook de verdamping snel toe, op een zonnige dag verdampt circa 5 mm vocht.Precies op de eerste dag van de meteorologische zomer, 1 juni, steeg de temperatuur in De Bilt voor het eerst dit jaar tot een zomerse 25,2 graden. Dit was de eerste officiële zomerse dag van 2021. Op 2 juni werd het met 27,3 graden nog warmer in De Bilt en noteerde weerstation Eindhoven 29,4 graden. De eerste lokale tropische dag is dus nog uitgebleven. Daarvoor moet het op één van de KNMI-stations 30,0 graden of meer worden. Daarna is het warm gebleven en juni hoort tot nu toe bij de warmste 10 junimaanden sinds 1901.
Zomers warm in het binnenland
Een hogedrukgebied heeft zich boven onze omgeving genesteld en lijkt daar op basis van de huidige berekeningen langere tijd aanwezig te blijven. Ondanks dat de wind deze week nog westelijk is en dus vanaf het relatief koele zeewater waait, warmt het de komende tijd flink op. Aan de kust wordt het steeds een graad of 22 en in het binnenland veelal 25 tot 28 graden. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en het blijft op de meeste plaatsen droog. Zaterdag steekt een verkoelende noordwestelijke bries op en dan is het met 18 tot 26 graden iets minder warm.
Maandag tropisch?
Vanaf zondag draait de wind even naar het zuidoosten, waarmee droge en warme lucht vanuit de centrale delen van Europa bij ons wordt aangevoerd. Met volop zon warmt het zondag alweer op naar 20 tot 28 graden van noord naar zuid. Maandag wordt de aangevoerde lucht nog iets warmer en is een lokale 30 graden mogelijk in Limburg. Mocht dat lukken, dan valt de eerste lokale tropische dag een weekje later dan het nieuwe gemiddelde.
Na maandag wordt het onzeker. Storingen vanaf de Atlantische Oceaan proberen dichterbij te komen. Als dat lukt wordt met een naar (noord)west draaiende wind koelere lucht aangevoerd en de kans op neerslag is dan ook iets groter. Er zijn echter ook weermodellen die de hogedrukgebieden boven onze omgeving laten liggen. In dat geval blijven storingen op afstand en kan het nog meer dagen tropisch warm worden in het binnenland.
Neerslagtekort neemt snel toe
Tijdens de zonnige en droge zomerdagen verdampt dagelijks ruim 5 mm vocht. Eind mei stond het neerslagtekort nog op 0 mm, maar inmiddels is sprake van een neerslagtekort van 40 mm. Normaal is er in deze tijd van het jaar een landelijk gemiddeld neerslagtekort van 70 mm, dus er is nu nog relatief veel vocht aanwezig. Maar volgens de huidige droge verwachting voor de komende twee weken stijgt het tekort snel richting 90 mm.