Foto gemaakt door Els Bax - Noordwijk - Het tweede warmterecord in De Bilt van dit jaar is een feit.
Foto gemaakt door Els BaxNoordwijkHet tweede warmterecord in De Bilt van dit jaar is een feit.
Nu

Officieel warmste 22 februari ooit gemeten

Nog niet eerder is het in Nederland op 22 februari zo warm geweest als vandaag. In Eindhoven werd het om 13.10 uur 17,6 graden, een tiende hoger dan in 1943, toen Maastricht een hoogste temperatuur van 17,4 graden mat, het tot nu toe geldende landelijke datumrecord voor deze dag. Uiteindelijk werd het in Maastricht 18,2 graden. Ook in De Bilt werd het, net als gisteren, recordwarm.

Na het datumrecord van gisteren is de temperatuur ook in De Bilt vandaag recordhoog gestegen. Om 13.10 uur werd het 14,9 graden en daarmee is het oude record van 14,5 graden uit 1990 uit de boeken. Niet eerder werd het op 22 februari op ons nationale hoofdstation zo warm. De maximumtemperatuur is uitgekomen op 16,2 graden.

De warmterecords passen goed in de trend van het opwarmende klimaat. Vorig jaar werden in totaal, als wordt gekeken naar zowel de minimum- als maximumtemperatuur, slechts 2 kouderecords gehaald tegenover 24 warmterecords. Dit jaar staat de teller op 3 warmterecords, want de nacht naar 17 februari was ook al de zachtste ooit gemeten.

Veel meer warmterecords

Het gemiddelde van deze eeuw is 1 tot 2 kouderecords tegenover 15 warmterecords per jaar. Dat betekent dat deze eeuw gemiddeld ruim 10 keer meer warmte- dan kouderecords telt. De kans is dan ook groot dat we dit jaar veel meer warmterecords gaan verbreken. De rest van de week blijft het opvallend zacht met vaak temperaturen boven 15 graden.

Het uiterst zachte weer heeft te maken met de zuidelijke wind die warme, uit het noorden van Afrika afkomstige lucht, helemaal naar het noorden blaast. De zuidelijke komaf is ook te zien aan het Saharastof dat vandaag wordt meegevoerd. Op veel plaatsen kan het tussen 16 en lokaal 20 graden worden. In het Waddengebied blijven de temperaturen door het koude zeewater een aantal graden achter. Zou het in het zuiden vandaag 20 graden worden, dan hebben we meteen ook een recordvroege warme dag te pakken. Niet eerder werd het zo vroeg in het jaar zo warm.

Ongemakkelijk

Hoe mooi het huidige weer ook is, veel mensen voelen zich er wel ongemakkelijk bij. Konden we ruim een week geleden nog op uitgebreide schaal schaatsen, nu kun je in de middag in je T-shirtje buiten lopen. De snelle overgang van de ene extreem naar de andere past in een klimaat dat verandert. Deskundigen hebben aangetoond dat bij een opwarmende aarde hoort dat de wind vaker uit het noorden of uit het zuiden waait, met de daarbij behorende koude en warme extremen. De ontwikkeling van het weer van de laatste weken in Nederland is er een mooi voorbeeld van.

Het warme weer van dit moment lijkt in elk geval nog tot en met donderdag aan te houden. Omdat de aanvoer van zeer zachte lucht daarna tot staan wordt gebracht, gaan de temperaturen vanaf vrijdag omlaag. Toch blijft het ook dan nog steeds zacht voor de tijd van het jaar.

Reinout van den BornChef Redactie