Foto gemaakt door Raymond Hofsté - Haaksbergen - Na een koude start, is de tweede helft van februari 2021 nu hard bezig tot de warmste ooit uit te groeien.
Foto gemaakt door Raymond HofstéHaaksbergenNa een koude start, is de tweede helft van februari 2021 nu hard bezig tot de warmste ooit uit te groeien.
Nu

Tweede helft februari 2021 wordt de warmste ooit

De tweede helft van februari is hard op weg om tot de warmste ooit uit te groeien, ruim voor dezelfde periode in 1998. Dat is opmerkelijk, want we begonnen de maand door de vorstperiode natuurlijk koud.

Stonden we na de eerste helft van de maand nog op een gemiddelde temperatuur van -0,3 graden, goed voor een 22ste plaats op de lijst van koudste eerste februarihelften, de tweede helft van de maand lijkt de gemiddelde temperatuur (op basis van de verwachting voor de laatste dagen van de maand) op rond 8,8 graden uit te komen, bijna een graad hoger dan het oude record van 8,1 graden uit 1998.

Februari als geheel te zacht

Gemiddeld komen we over de volledige februarimaand waarschijnlijk op 4,3 graden uit, bijna een halve graad boven de nieuwe normaal van 3,9 graden. De meteorologische winter komt ook op gemiddeld 4,4 graden uit en dat is een graad warmer dan normaal. Het is daarmee ook alweer de achtste zachte winter op rij.

De eerste helft van februari haalde met -0,3 graden in De Bilt dus een 22e plek in de top van de koudste eerste helften. Het jaar 2012 was met -5,2 graden nog veel kouder, met een 4e plaats. Toen hadden we een vorstperiode die twee weken aanhield. Op 1 staat 1956 met -5,9 graden over de periode 1 tot en met 14 feb, 1929 kwam op -5,7 uit en 1947 op -5,6 graden.

Na de 15e nooit eerder zo warm

Vanaf 15 februari sloeg het weer om en sindsdien is het niet eerder zo warm geweest als nu. Ook in 2019 niet, toen de temperatuur voor het laatst in een februarimaand de 20 graden aantikte. In Arcen werd het toen op de 27e 20,5 graden, het nu nog geldende winterrecord.

Gemiddeld was het in de tweede helft van februari 2019 een stuk minder warm en dat kwam door de koude nachten. Steeg het kwik destijds overdag steeds weer tot tussen 15 en 20 graden, in de nachten kwam het op diverse plaatsen tot lichte vorst. Dat gebeurt nu niet en daarom liggen de gemiddelde temperaturen op dit moment duidelijk hoger dan toen in 2019.

Opvallend voor dit jaar is verder dat februari nu al 89 zonuren heeft, terwijl dat normaal in de hele maand landelijk (de 5 hoofdstations) 92 uur is. Er komt nog ongeveer 30 uur bij deze week vanaf de 24e. Dus komt de maand als geheel rond 120 zonuren uit. Dat is een 6e plaats in de top-10 zonnigste februarimaanden sinds de start van de landelijke zonmetingen in 1906.

Morgen de laatste dag uit de zachte reeks

Inmiddels is wel duidelijk dat we morgen (donderdag) de laatste uitzonderlijk zachte dag uit de periode beleven. Vooral in de ochtend is de zon er nog bij, in de middag komt er meer bewolking en in de avond kan vooral in het zuidoosten wat regen vallen. Wordt het in het binnenland nog een keer tussen 15 en 18 graden, in de kustgebieden zorgt de naar west tot zuidwest draaiende wind er al voor dat de temperaturen achterblijven. Het wordt daar nog 10 tot 12 graden.

Vanaf vrijdag ligt het kwik overal op een duidelijk lager niveau, al blijft het ook dan zacht oor de tijd van het jaar. Met nieuw hogedrukgebied dichtbij doet de zon goed mee, al drijft af en toe ook wel wat bewolking over. Het blijft droog en in de nachten kan de temperatuur, als het een tijdje opgeklaard is en de wind even wegvalt, weer in de buurt van het vriespunt uitkomen.

 

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator
Reinout van den BornChef Redactie