Foto gemaakt door Joost Mooij - Concarneau, Bretagne, Frankrijk - Licht wisselvallig op de camping in de Franse provincie Bretagne.
Foto gemaakt door Joost MooijConcarneau, Bretagne, FrankrijkLicht wisselvallig op de camping in de Franse provincie Bretagne.
Nu

Vakantieweer: Veertigers in het zuidoosten van Europa

Een deel van de Nederlanders keert na een vakantie in het buitenland inmiddels alweer naar huis en een ander deel vertrekt pas deze week of de komende weken. En eerlijk is eerlijk.. op je uiteindelijke vakantiebestemming heeft het gros van de mensen toch het liefst droog, vrij zonnig en aangenaam warm weer. Tuurlijk, een buitje tussendoor is niet heel erg, maar niet te vaak. Toch is dat weertype deze zomer niet overal even gemakkelijk te vinden. Vallen er namelijk geen (zware) buien, dan is het op sommige plekken wel extreem heet.

Niet alleen voor wat betreft Corona en de regels daaromtrent is het deze zomer soms best spannend, maar ook het weer laat in sommige delen van Europa de laatste tijd toch wel extremen zien. Er is nu in verschillende delen van Europa wederom sprake van bizarre hitte, maar regionaal vallen ook zware buien en is sprake van wateroverlast. Ook ons land en de landen om ons heen geven voor wat het weer betreft geen zekerheid. Het is en blijft wisselvallig en aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.

Britse Eilanden

Op de Britse Eilanden maakt men zich vooral in het zuiden momenteel op voor storm Evert, genaamd naar onze eigen Evert van Bentum. Het is de eerste genaamde zomerstorm van het jaar en deze trekt donderdagavond al over de zuidelijke delen van Ierland, Wales en Engeland, met voor dit seizoen veel wind en zware regen. Dit houdt aan tot tenminste laat op vrijdag. Op meerdere plekken gelden op dit moment waarschuwingen voor het komende zware weer. Vanaf het weekend wordt het er rustiger en is er weer wat ruimte voor de zon. Het blijft er echter fris, met op veel plaatsen de komende week amper 20 graden en soms nog flink wat wind.

Frankrijk

Ook in Frankrijk is het de komende dagen goed zoeken naar stabiel zomerweer. Het lagedrukgebied boven de Britse Eilanden laat ook boven grote delen van Frankrijk zijn sporen na. Naast geregeld zon, trekken er namelijk ook geregeld buiengebieden over de noordelijke en centrale delen van Frankrijk, met regionaal flinke plensbuien en veel wind. In de zuidelijke regio’s is het zonniger en warmer, vaak tussen 25 en 30 graden, maar ook daar is een stevige regen- of onweersbui niet uitgesloten.

Spanje en Portugal

In grote delen van Spanje en Portugal zit je voor wat betreft zonnig en warm zomerweer beter, al is het er op sommige plekken nog steeds wel erg heet. Regionaal stijgt het kwik in Spanje nog tot boven 35 graden en ook aan de Costa’s is het erg warm. De Portugese kust en ook de Spaanse noordkust zijn over het algemeen iets minder heet, maar vooral langs de noordkust valt soms ook een (onweers)bui.

Italië

Rondom het Comomeer is in Italië de laatste dagen ook erg veel regen in korte tijd gevallen en was sprake van enorme overstromingen. Zware regen- en onweersbuien teisteren vooral de gebieden aan de zuidkant van de Alpen en Dolomieten. Verder naar het midden en zuiden is het vaak stralend weer, met volop zonneschijn en middagtemperaturen boven 30 graden. Ook Sicilië en Sardinië zijn erg heet en zonnig, en vooral op Sardinië is er daardoor sprake van enorme natuurbranden. Het kwik stijgt er bijna dagelijks tot ruim boven 30 graden, regionaal tot boven 35 graden.

Griekenland en Turkije

Deze hitte vinden we ook terug in het zuidoosten van Europa. In Griekenland en in het westen van Turkije is het zelfs nog warmer, met op veel plaatsen maximumtemperaturen rond of zelfs boven 40 graden en daarbij volop zonneschijn. Zelfs op de Griekse Eilanden en op Cyprus is het tropisch warm, met volop zon en nauwelijks wind. Die extreme hitte blijft daar deze week nog aanhouden, volgende week zakt het kwik weer iets terug tot ‘normalere’ waarden.

De Balkanlanden

Ook in Bulgarije, Roemenië, maar ook Kroatië en Tsjechië is het nog steeds zonnig en erg warm. Bijna dagelijks stijgt de temperatuur er overdag tot boven de tropische grens van 30 graden en in de zuidelijke landen zelfs tot ruim 35 graden. Hongarije ligt precies op de grens van de hele warme lucht in het zuidoosten en de relatief koelere lucht vanuit het noordwesten. Naast flink wat zon, valt daar dan ook weer een aantal stevige regen- en onweersbuien.

De Alpenlanden

In de Alpenregio is het ook ronduit wisselvallig. Af en toe is het er stralend zonnig en dan loopt het kwik ook meteen flink op tot boven 25 graden, maar er zijn ook kletsnatte dagen, waarop er veel regen in korte tijd valt en ook onweer en hagel voorkomt. In zo’n bui kan de temperatuur dan ineens flink dalen tot zelfs onder 20 graden.

Centraal-Europa

Net als in de Alpenlanden, maar ook in de Benelux is het in de centrale delen van Europa ook erg wisselvallig. Soms is het er een paar dagen vrij zonnig en zo goed als droog, waarna je het kwik ook flink voelt oplopen, maar ook hier blijven vrijwel dagelijks buien vallen. Soms ook stevige met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Vooral in Duitsland ligt de temperatuur overdag veelal tussen 20 en 25 graden, maar verder naar het oosten, richting Polen is het alweer een stuk warmer, met daar veelal zomerse waarden, boven 25 graden.

Scandinavië

Daar waar Scandinavië deze zomer al geregeld in (zeer) warme lucht heeft vertoefd, is het er de komende week even wat minder warm. Op sommige plekken wordt het zelfs geen 20 graden meer en is het wisselvallig met enkele regen- en onweersbuien. Vooral in de zuidelijke delen van Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook in Denemarken warmt het geregeld ook wat zon nog op tot net boven 20 graden, maar ook daar is het niet helemaal droog voorlopig.

Benelux

Nederland, maar ook België en Luxemburg blijven voorlopig gevoelig voor lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan. Vrijdag krijgen zowel de Nederlandse als ook de Belgische kust nog wel een veeg meer van zomerstorm Evert, met daar veel wind, maar van een storm kunnen wij niet spreken. Met steeds die lagedrukgebieden in onze buurt, blijft het voorlopig ook wisselvallig. Na het weekend lijkt het eventjes wat rustiger te worden, met iets meer zon, maar dit is wederom van korte duur. De temperaturen liggen overdag steeds tussen 19 en 24 graden, al is het in Luxemburg soms net even iets warmer, met daar een zomerse 25 of 26 graden.

Britta van GendtMeteoroloog