Vakantieweer: vooral zuiden en oosten van Europa erg warm
Met de zomervakantie voor de deur trekt een groot deel van Nederland er de komende weken weer lekker op uit. Een deel blijft in eigen land, maar er worden daar waar kan ook alweer volop reizen naar het buitenland geboekt. Tijdens de zomermaanden maken we elke donderdag een rondje langs de belangrijkste Europese vakantiebestemmingen, zodat iedereen op het moment van het op reis gaan helemaal goed is voorbereid.De echt warme lucht bevindt zich de komende dagen vooral in de landen rondom de Middellandse Zee en in het oosten van Europa. Niet alleen in de Balkanlanden, maar ook verder naar het noorden, in de Baltische Staten en delen van Scandinavië is het erg warm, met zomerse tot regionaal tropische maximumtemperaturen. De noordwestelijke delen van Europa hebben gemiddeld minder warm en wisselvallig zomerweer, maar krijgen soms ook een warme veeg vanuit het zuiden of oosten mee.
Britse eilanden
Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Schotland staan net als Nederland veelal onder invloed van vele lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan overtrekken. Het is er wisselvallig, met dagelijks een mix van wolkenvelden, soms wat zon en verspreide buien. De middagtemperaturen liggen met name in Engeland rond 20 graden of net iets erboven, in Ierland, Wales en Schotland is het veelal net een paar graden frisser, met vooral daar soms ook flink wat wind.
Frankrijk
In Frankrijk zien we een duidelijke tweedeling, met in het zuiden het warme en zonnige weer, en in het midden en noorden ook wisselvallig en wat frisser zomerweer. De lagedrukgebieden die over de Britse Eilanden trekken, laten ook in het noorden en midden van Frankrijk hun sporen achter, met wolkenvelden, tussendoor wat zon, en regelmatig (stevige) regen- en onweersbuien. Het kwik stijgt er tot rond een graad of 20, hoewel dat direct aan zee soms niet eens gehaald wordt met een wind vanuit het westen. Verder naar het zuiden, waaronder in de Franse Riviera en nabij de Pyreneeën, is het stralend zomerweer. De zon heeft er alle ruimte, met daarbij zomerse tot soms (ruim) tropische waarden, tussen 25 en 32 graden.
Spanje en Portugal
In delen van Spanje en Portugal is het de komende dagen ronduit heet. Middagtemperaturen boven 40 graden worden er op meerdere plekken landinwaarts verwacht, in o.a. de regio’s Extremadura en delen van Andalusië kan het kwik zelfs oplopen tot 45 graden. Extreme hitte dus, met weinig wind en volop zonneschijn. In die delen wordt ook gewaarschuwd voor de hitte. In de gebieden dichterbij zee en ook op de Balearen is het iets minder heet, maar ook daar ligt de temperatuur vaak rond 30 graden met volop zonneschijn. De noordkust van Spanje pakt af en toe een zuchtje minder warme lucht vanaf de Atlantische Oceaan mee en daar is het gemiddeld zo’n 21 graden, met naast veel zon soms ook een paar wolkenvelden.
Italië
Ook Italië is tropisch warm, met op grote schaal maximumtemperaturen boven 30 graden en vrijwel niets anders dan zonneschijn. Nabij de Alpen trekken soms ook wat wolkenvelden voorbij, maar het is er overwegend droog. De regen- en onweersbuien blijven vooral aan de noordzijde van de Alpen. Ook de eilanden Sicilië en Sardinië zijn zonnig en warm, met veelal 25 tot regionaal (ruim) 30 graden.
Griekenland en Turkije
Net als in Italië stroomt ook in Griekenland en aan de Turkse westkust nog steeds hele warme lucht vanuit het noorden van Afrika binnen. Het is er dan ook nog erg warm, met gemiddeld 30 graden, ook op de Griekse eilanden. De zon schijnt volop en er staat nauwelijks wind.
De Balkanlanden
De Balkanlanden zijn ook nog steeds erg warm, met overdag veelal temperaturen tussen 30 en 40 graden. Af en toe stroomt er vanuit het noordwesten ook iets minder warme lucht de omgeving in en daar waar die hete en minder warme lucht op elkaar botsen, ontstaan regelmatig fikse regen- en onweersbuien, die lokaal veel regenwater achterlaten. Hongarije, Tsjechië en Slowakije bevinden zich net iets vaker in de minder warme lucht, tussen 25 en 30 graden, en vooral in die landen lijken dan ook de meeste buien te vallen. Verder naar het zuiden is het droog en is de lucht strakblauw.
De Alpenlanden
De zuidelijke Alpen zijn de komende dagen erg warm, met veel zon en vaak tropische temperaturen. Ook het oosten van Oostenrijk pikt geregeld wat van die warmte mee, maar daar vallen soms ook een aantal regen- en onweersbuien, die de hitte dan tijdelijk weer even wat verdrijven, om daarna gewoon weer op te warmen tot boven 30 graden. In Zwitserland en het zuiden van Duitsland wordt het in de bergen gemiddeld 20 tot 25 graden, lokaal zelfs nog een fractie minder warm, maar daar is het wel zo goed als droog. Af en toe trekt er een staartje van een storing langs vanuit Frankrijk, maar veel stelt dat voorlopig niet voor.
Centraal-Europa
In Polen is het net als in de Balkanlanden nog zomers tot tropisch warm, al probeert de iets minder warme lucht vanuit het westen af en toe zijn intrede te doen. Overtuigend lukt dit niet, met ook dan nog steeds waarden rond 25 graden. In Duitsland is het een stuk minder warm, met net als bij ons steeds middagtemperaturen rond of net iets boven 20 graden. De warme lucht vanuit Polen stroomt af en toe wat meer richting de omgeving van Berlijn, met daar vaak temperaturen rond 25 graden, maar verder westelijk komt de warme lucht niet. Op de grens van die beide luchtsoorten valt met enige regelmatig een regen- of onweersbui en deze kunnen regionaal veel neerslag in korte tijd los laten. Tussendoor is er ook geregeld ruimte voor zon, dus net als bij ons wisselvallig zomerweer.
Scandinavië
In het noorden van Scandinavië was het de afgelopen dagen extreem heet, met in Lapland zelfs middagtemperaturen tot (ruim) 34 graden en alleen maar zonneschijn. De komende dagen stroomt er iets minder hete lucht die omgeving in en liggen de temperaturen overdag rond 20 graden. Het is er nog steeds wel zo goed als droog, met ook nog flink wat ruimte voor de zon. In het midden en zuiden van Scandinavië is dat anders, met daar een mix van wolkenvelden, wat zon en enkele buien, soms ook met onweer en hagel. Vooral in de omgeving van Stockholm kan het soms even goed doorregenen, maar het is er niet koud. Het kwik ligt er vaak tussen een aangename 20 en 25 graden.
Benelux
In Nederland, België en Luxemburg blijft het (licht) wisselvallige zomerweer ook de komende tijd aanhouden. Dagelijks laat de zon zich wel zien, maar er valt ook iedere dag wel een aantal buien, soms ook stevig met onweer, hagel en veel regen in korte tijd. De middagtemperaturen liggen met veelal westen- tot zuidwestenwinden steeds tussen 19 en 24 graden, met de laagste temperaturen direct aan de kust en de hoogste in het oosten van zowel België als Nederland en in Luxemburg.