Verwoestende overstroming door afbreken gletsjer
Afgelopen zondag kwam het in een diepe kloof in de deelstaat Uttarakhand in het noorden van India tot een verwoestende overstroming door het afbreken van een gletsjer. Tussenliggende bruggen en wegen, maar ook een dam en een bijbehorende waterkrachtcentrale werden verwoest.In Uttarakhand, aan de voet van het Himalayagebergte, komen wel vaker overstromingen en aardverschuivingen voor, maar deze ramp was zeer plotseling en voor velen dodelijk. Het afbreken van de gletsjer kwam onverwacht en resulteerde in de kortste keren in een enorme rivier aan water, modder, stenen en ijs die tussen twee bergen de kloof in denderde. Er was vrijwel geen ontkomen aan. Toch zijn er naast vele doden ook enkele overlevenden onder het puin vandaan gehaald.
Himalaya Tsunami
De precieze reden van het afbreken van de gletsjer is nog niet bekend, maar volgens waarnemers heeft het waarschijnlijk alles te maken met klimaatverandering. Feit is, dat een deel van de gletsjer als een lawine de kloof instortte en op zijn weg omlaag op een elektriciteitscentrale bij een dam in de rivier terecht kwam. Met enorme kracht is dit allemaal mee de kloof gestort. De brokstukken kwamen in een krachtige en ijzige modderstroom mee omlaag, welke op hun beurt ook weer rotsen van de omliggende bergwanden mee omlaag trokken. Door het plotselinge ontstaan van deze enorme en verwoestende modderstroom spreekt men in India van een Himalaya Tsunami.
Gletsjers verdwijnen
Uit recent onderzoek (2019) bleek al dat aan het einde van deze eeuw waarschijnlijk een derde van al het gletsjerijs van zowel de Hindoekoesj als de Himalaya bergketens verdwenen zal zijn. Ook al zou de opwarming van de aarde beperkt blijven tot anderhalve graad. Dit heeft ernstige gevolgen voor de vele mensen die afhankelijk zijn van het water uit de rivieren die door deze gletsjers worden gevoed. Door het smelten van het gletsjerijs zullen de rivieren de eerstkomende jaren meer water gaan afvoeren, waardoor het risico op overstromingen er toeneemt.
Waterpeil rivieren omhoog
Ook nu was men daar bang voor. Het gletsjerijs stortte namelijk in de rivier Alaknanda, waardoor het waterpeil in deze rivier, maar ook de kleinere rivieren stroomafwaarts, sterk steeg. In veel dorpen aan de rivieren werden dan ook gewaarschuwd om van de oevers weg te blijven.
Reddingsactie
Inmiddels is een enorme reddingsactie opgezet, waarbij ook soldaten en helikopters zijn ingezet. Het is bijna niet voor te stellen, maar gelukkig zijn er nog wel mensen onder het puin vandaan gehaald. Zij zaten in een tunnel, horend bij de waterkrachtcentrale bij de Rishiganga-dam.
Klimaatverandering
Niet alleen de gletsjers in Zuidoost-Azië smelten, ook de gletsjers op Groenland hebben afgelopen jaren ernstig te lijden gehad onder de steeds hoger wordende temperaturen. De Groenlandse ijskap smelt zelfs recordsnel. Maar ook in de Alpenregio zien we dit door klimaatverandering gebeuren.