Foto gemaakt door Marinus de Keijzer  - Rhenoy - Wordt het eindelijk weer warm, or zet het wisselvallige weer door? Er is hoop voor komend weekend...
Foto gemaakt door Marinus de Keijzer RhenoyWordt het eindelijk weer warm, or zet het wisselvallige weer door? Er is hoop voor komend weekend...
Nu

Volgend weekend weersverbetering of aanhoudend wisselvallig?

Al wekenlang is het weerbeeld min of meer hetzelfde: wisselvallig en te koel voor de tijd van het jaar. Regenachtige perioden en (onweers)buien worden afgewisseld met vrij spaarzame zonnige momenten. Ook komende week blijft het wisselvallig en te koud voor de tijd van het jaar, maar volgend weekend geven de weermodellen een beetje hoop voor een weersverbetering. Garanties zijn er echter allerminst.

Waar tot zeker halverwege volgende week vooral lagedrukgebieden ons weerbeeld gaan bepalen, lijkt komend weekend hogedruk een poging te gaan wagen in onze omgeving. Rond vrijdag probeert een hogedrukgebied zich op te werpen vanuit het zuidwesten van Europa, om zich vervolgens enkele dagen rond de Benelux te gaan nestelen. Zoals de meeste mensen wel weten, zijn lagedrukgebieden over het algemeen de brengers van wisselvallig weer, terwijl hogedrukgebieden vaak zorgen voor mooi en rustig weer. Hoe het weerbeeld er volgend weekend uit gaat zien hangt echter af van de precieze ligging van het hoog.

Hogedrukgebied geen garantie voor mooi weer

De weermodellen zijn het nog niet echt met elkaar eens over hoe de hogedruk zich het komende weekend gaat positioneren. Sommige modellen laten het hoog ongeveer boven de Britse Eilanden uitkomen, andere modellen meer boven de Lage Landen en een laatste uitkomst is dat het hoog meer over Zuid/Centraal-Europa komt te liggen. Komt het hoog recht boven ons te liggen, dan is er meer ruimte voor de zon, staat er weinig wind en kan het onder invloed van de zon lekker opwarmen tot temperaturen iets boven de 20 graden. Komt het hoog iets ten zuiden van ons te liggen, dan staat er bij ons een zwakke zuidwestelijke wind die iets zachtere maar ook vrij vochtige lucht aanvoert. In dat geval wordt het iets warmer, maar komt er ook nog vrij veel bewolking voor.

Tenslotte kan het hogedrukgebied ook nog ten noordwesten van ons uitkomen. Wij krijgen dan te maken met een noordoostelijke stroming. In dat geval is er wat meer ruimte voor de zon, maar wordt er nog altijd vrij koele lucht aangevoerd. Het precieze weerbeeld hangt dan af van hoe ver de kern van hogedruk bij ons verwijderd is. Ligt de kern dichtbij, dan is het vrij zonnig en rustig weer.

Hoogtelaagje komt dichterbij

Ligt de kern in het laatste geval verder weg, dan is de noordoostelijke stroming dieper en wordt vooral op hoogte koude lucht aangevoerd. Enkele modellen opteren nu voor dit scenario. Op het oog lijkt het door de nabijheid van een hogedrukgebied misschien mooi weer te worden, maar een putje van koude lucht op hoogte dat vanuit het noordoosten af komt zakken, zorgt dan voor een instabielere atmosfeer. In zo'n situatie is hoger in de atmosfeer vaak een lagedrukgebied aanwezig, ook wel een hoogtelaagje genoemd. Als zo'n hoogtelaagje over Nederland komt te liggen kan de luchtdruk aan de grond nog wel relatief hoog zijn, maar is er desondanks vrij veel bewolking aanwezig en is de kans op buien groot. Vanzelfsprekend ligt de temperatuur dan ook wat lager.

Dus?...

Zoals je begrijpt is het dus nog niet zeker hoe de weerkaarten er voor het volgende weekend precies uit komen te zien. De modellen zijn nog niet eensgezind over de precieze locatie van de hoge luchtdruk en dit is uiteindelijk bepalend voor het weer volgend weekend. Eén ding lijkt zeker, en dat is dat de luchtdruk in onze contreien gaat stijgen. Daarmee neemt de kans op warmer weer met maxima van zo'n 18-22 graden toe, en ook de kans op zon is groter. Garanties bieden de weerkaarten ons echter nog niet, dus zal de komende week uit moeten wijzen of de kansen ook benut gaan worden. We houden het in de gaten!

Daan van den BroekMeteoroloog