Foto gemaakt door Eduardo Robaina / Wikipedia  - La Palma - De uitbarsting van de Vulkaan Cumbre Vieja op La Palma.
Foto gemaakt door Eduardo Robaina / Wikipedia La PalmaDe uitbarsting van de Vulkaan Cumbre Vieja op La Palma.
Nu

Vulkaan op Canarische eiland La Palma uitgebarsten

Afgelopen week werd al duidelijk dat er meer dan normaal seismische activiteit was rond een van de vele vulkanen van de Cumbre Vieja keten op het Canarische eiland La Palma. Rondom de vulkaan werd het waarschuwingsniveau meteen opgeschaald en zondagmiddag kwam het daadwerkelijk tot een eruptie. De laatste keer dat een vulkaan uitbarstte op La Palma was in oktober 1971.

Op het zuidelijke deel van het eiland bevindt zich de vulkaanketen Cumbre Vieja. Een actieve vulkanengroep van ongeveer 18 kilometer lang, die in het noorden aansluit op de oudere en lager gelegen bergketen Cumbre Nueva. De Cumbre Vieja telt ongeveer 120 grote en kleine vulkanen, die allemaal relatief dicht bij elkaar liggen, waarvan de Deseada de hoogste is met 1945 meter. De veel minder hoge Teneguia (427m) was tot nu toe de laatste die uitbarstte.

Aardbevingen

Al voor de uitbarsting van de vulkaan werd een groot aantal aardbevingen geregistreerd. De zwaarste was er net voor de uitbarsting eentje van 3,8 op de schaal van Richter. Sinds 11 september werden al meer dan 22.000 - voornamelijk lichte - aardbevingen waargenomen rond de vulkaan. Ook kwam de bodem van de vulkaan op de plek waar de druk van onderen toenam circa 6 centimeter omhoog. Het kerngebied van de aardbevingen verplaatste zich geleidelijk verder naar het noordwesten en de bevingen begonnen zich steeds hoger in de aardkorst af te spelen. Toen had het er al alle schijn van dat magma de kern van de vulkaan aan het binnendringen was.

Eruptie

Het leek er toen nog niet meteen op dat de vulkaan ook snel zou gaan uitbarsten, maar rond 15:15 uur kwam het zondagmiddag toch tot een eruptie. Er was een grote aswolk zichtbaar van circa 2400 meter hoogte, waarna rook, as en lava zich over het zuiden van het eiland verspreiden. De uitbarsting resulteerde in 5 scheuren in de vulkaan en vanuit de krater kwam het op ten minste 2 plekken rondom de vulkaan tot lavastromen. De langste stroom is circa honderd meter lang en tien meter breed. De lava stroomde een weg over richting de plaats El Paso, waar de lava enkele huizen binnendrong en verwoestte. De lavastromen bewegen zich nu met een snelheid van 700 meter per uur door redelijk onbewoond gebied richting de kust.

Lavafontein

Rond middernacht was er onder een volle maan al een enorme lavafontein te zien, waarbij de lava volgens ooggetuigen een paar honderd meter de lucht in schoot. En ook vanochtend werden ze nog steeds waargenomen. Je kunt hier een livestream bekijken van de actieve vulkaan:

La Palma

Het eiland La Palma is onderdeel van de Canarische Eilanden en heeft ongeveer 83.000 inwoners. Naast Tenerife heeft La Palma de meeste vulkanische activiteit. Het eiland is minder populair dan eilanden als Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, maar de paar honderd Nederlandse toeristen op het eiland ten tijde van de uitbarsting zijn volgens de diverse reisaanbieders veilig. Het vliegverkeer heeft ook nog niet veel last van de uitbarsting, al zijn er zondag wel enkele vluchten van en naar het buureiland La Gomera uitgevallen.

Bronnen: Spanish Geological Institute, Instituto Volcanologico de Canarias, ANP, Weer.nl, Twitter

Britta van GendtMeteoroloog