Foto gemaakt door RUV.is - Geldingadalur, Reykjanes. - De vulkaan op het IJslandse schiereiland Reykjanes blijft actief en trekt veel publiek
Foto gemaakt door RUV.isGeldingadalur, Reykjanes.De vulkaan op het IJslandse schiereiland Reykjanes blijft actief en trekt veel publiek
Nu

Vulkaanuitbarsting IJsland houdt maar aan

De laatste weken hebben we geregeld geschreven over een tweetal actieve vulkanen op het Europese continent; de Etna is momenteel erg actief en na letterlijk tienduizenden aardbevingen kwam het ook op IJsland tot een vulkaanuitbarsting. Vooral die laatste uitbarsting is prachtig om te volgen en het is fascinerend om te zien hoe de almaar aanhoudende activiteit het aanzicht van de vulkaan steeds verandert.

Ook op andere plekken in de wereld zijn vulkanen actief en de vulkanische activiteit lijkt dan ook groter te zijn dan normaal. Toch is dit volgens wetenschappers niet het geval. De activiteit is namelijk al duizenden jaren gelijk, maar er wordt simpelweg beter gemeten en er worden steeds meer vulkanen ontdekt door o.a. satellieten.

Het aantal bekende vulkanen is sinds de jaren negentig enorm gestegen door satellieten die een beter beeld van de aarde hebben gemaakt. Ook wonen mensen tegenwoordig vaker in de buurt van een vulkaan, waardoor de gevolgen van een uitbarsting groter zijn, en lees je er meer over in de media. Dagelijks barsten veertig tot vijftig vulkanen uit, waaronder de Etna op het Italiaanse eilanden Sicilië en de vulkaan in Geldingadalur op het IJslandse schiereiland Reykjanes.

Slechte luchtkwaliteit

Deze laatste uitbarsting is nog steeds live te volgen via livestreams en de vulkaan trekt veel bezoekers. Wegens verslechterende weersomstandigheden was de luchtkwaliteit is het gebied rondom de krater zeer slecht, waardoor de omgeving van de vulkaan tijdelijk afgesloten is geweest voor publiek. Na een stormachtig etmaal is de wind inmiddels iets gaan liggen en de luchtkwaliteit weer wat verbeterd.

Weerstation bij de vulkaan

Het meteorologisch instituut van IJsland, Icelandic Met Office, heeft nu een weerstation vlakbij de plek van de uitbarsting geplaatst, aan de voet van de Fafradalsfjall berg in Geldingadalur. Hiermee meten ze dagelijks de weersomstandigheden bij de uitbarsting, waardoor ze ook gemakkelijker de hoeveelheid giftige stoffen kunnen meten en waar deze gassen naartoe trekken. Op deze manier kunnen ze samen met de IJslandse politie de risico’s beperken, want de toestroom van liefhebbers is enorm. Er zijn inmiddels zelfs toeristische bus excursies te boeken naar het vulkanische gebied.

Vulkanen in Nederland

Vijftig jaar geleden werd ook in Nederland een vulkaan ontdekt; de zuidwalvulkaan in de Waddenzee, iets ten zuidoosten van Vlieland. En vorig jaar werd een tweede vulkaan in Nederland gevonden; de diep begraven Mulciber vulkaan, welke zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Texel ligt. Het gaat in beide gevallen om ruim honderd miljoen jaar oude uitgedoofde vulkanen. Verder zijn er ook twee actieve vulkanen op Nederlands grondgebied; de Mount Scenery op Saba en vulkaan The Quill op Sint Eustatuis. Hoewel de kans klein is dat een van deze twee vulkanen binnenkort zal uitbarsten, worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door meetstations van het KNMI. De gevolgen zouden desastreus kunnen zijn.

Wereldwijd

Wereldwijd zijn er ongeveer 1500 actieve vulkanen. Dat zijn vulkanen die in de afgelopen 10.000 jaar een uitbarsting hebben gehad. Ruim een derde daarvan is in de afgelopen 2000 jaar uitgebarsten.

Bronnen: ANP, Icelandic Met Office, Weer.nl

Britta van GendtMeteoroloog