Foto gemaakt door Door Boaworm - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10025261 - IJsland
Foto gemaakt door Door Boaworm - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10025261IJsland
Nu

Vulkaanuitbarsting op IJsland niet uitgesloten

Sinds vorige week woensdag wordt IJsland geteisterd door de ene na de andere aardbeving. Dit houdt verband met flink wat vulkanische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, in de buurt van de hoofdstad Reykjavik. Wetenschappers sluiten hier de kans op een vulkaanuitbarsting dan ook niet uit.

Voordat we verdergaan met de eventuele uitbarsting is het misschien goed te vermelden dat IJsland veel inactieve, maar ook actieve vulkanen rijk is. Het eiland is zelfs zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit. Het heeft maar liefst 130 vulkanen en er zijn 30 actieve vulkanische systemen die over het eiland lopen. Dit komt omdat het precies bovenop twee tektonische platen ligt, de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat.

Tektonische platen

Normaal liggen deze breuklijnen netjes verstopt op de bodem van onze oceanen, maar op IJsland kun je de twee verschillende tektonische platen van de Midden-Atlantische richel boven water bewonderen. De smalle kloof is gevuld met water en schijnt ook onder water prachtig te zijn. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je in het heldere water tussen de aardkorst kunt duiken. Op veel plekken kunnen je beiden kanten tegelijkertijd aanraken, maar per jaar wordt de scheur ongeveer 2 cm breder.

Eerdere uitbarsting

Niet zo lang geleden, op 20 maart 2010 kwam op IJsland de Eyjafjallajökull na 200 jaar weer tot leven. Ook toen gingen er duizenden kleine aardbevingen aan vooraf. Er stroomde destijds lava uit de kraters op de flanken. Maar het meest gevaarlijk was destijds de aswolk op 14 april die 8 km hoog de atmosfeer werd ingepompt en door de wind werd meegevoerd over grote delen van Europa. Deze legde het vliegverkeer van Noord-Europa en ook in Nederland enkele dagen plat.

En nu?

Terug naar de dreigende vulkaanuitbarsting van nu. Het schiereiland Reykjanes wordt dus onder de loep gehouden. Als er een uitbarsting zou plaatsvinden gebeurt dit hoogstwaarschijnlijk in het gebied tussen het bergen Fagradalsfjall en Keilir. Eventuele lavastromen zouden verder geen bedreiging vormen in dit dunbevolkte gebied, maar er zou wel vervuiling door vulkanische gassen kunnen optreden. De komende tijd wordt het schiereiland door zowel het IJslandse Met Office als de veiligheidsinstanties nauwlettend in de gaten gehouden.

Bron: IJslandspecialist, icelandmonitor.mbl

Amara OnwukaMeteoroloog