Waar blijft die échte zomer?
Natuurlijk, we hebben al de nodige zomerse oplevingen achter de rug, maar de afgelopen dagen was het maar pet. Kunnen we op korte termijn nog standvastig zomerweer verwachten?Het korte antwoord: nee. Met de zomerse temperaturen van vandaag wordt aan het eind van de dag al korte metten gemaakt vanwege de buien die dan overtrekken. In de dagen die volgen, komen de maxima lang niet meer zo ver als vandaag. Een aanhoudende zuidwestenwind voert relatief koele, en ook vochtige lucht aan. De warmste plekken in het land komen maar iets boven de 20 graden uit, misschien perst het oosten er nog een enkele 23-er uit.
Verademing
Maar we moeten natuurlijk niet overdrijven: zo dramatisch is het nou ook weer niet gesteld met het weer. Sterker nog; er zijn hele volksstammen maar al te blij met het wisselvallige weer. Na een paar extreem droge en vaak extreem warme jaren, is het ook wel een verademing om eens een natte en/of koele periode te beleven midden in de zomer. Zeg nou eerlijk: verlang jij nou echt naar die 35 graden (in je slaapkamer)? Bovendien: als je nu nog steeds verwacht dat het in de zomer alleen maar zonnig en minstens 25 graden is, kun je beter je verwachtingspatroon eens bijstellen.
Niets raars
De temperaturen van komende week zijn namelijk helemaal niet zo ver verwijderd van het langjarig gemiddelde. Dat ligt voor De Bilt ongeveer op 22 graden. Gemiddeld valt er in de maand juli zo’n 70 tot 100 millimeter neerslag, afhankelijk van de regio. Juli is zelfs een van de natste maanden van het jaar in ons land. Kortom: er gebeurt eigenlijk niets raars.
Boosdoener
Hoewel zon en warmte toch min of meer de geldende associatie is bij het woord ‘zomer’, is wat we komende week voorgeschoteld krijgen eigenlijk een betere uitvoering van typisch Hollands zomerweer. De ‘boosdoener’ is een lagedrukgebied ten westen van ons dat eraan komt, en dan een tijdje in onze omgeving blijft rondhangen. Daaromheen cirkelen de nodige storingen, die ervoor zorgen dat er nauwelijks een volledig droge dag te bespeuren is de komende tijd.
Desalniettemin is het dus echt niet alleen maar kommer en kwel. De hevigste buien zijn er vandaag en morgen, daarna zijn het slechts delen van de dag waarop er wat regen of een bui valt. Dinsdag is er ook flink meer wind als de lagedrukkern dichtbij passeert, maar dat is van tijdelijke aard; daarna keert de relatieve rust weer terug.
Wat meer zon
Het ziet er bovendien naar uit dat vanaf dinsdag de zon weer vaker te zien is. Vanaf dan staan er elke dag zo’n 8 zonuren op het programma, en dat is toch ruim de helft van de dag. Aan de kust schijnt de zon nog iets meer dan dat, het binnenland maakt wat meer kans op een bui en dus iets meer wolkenvelden. De neerslaghoeveelheden die daarbij naar beneden komen zijn overigens niet om van te schrikken.
Er wacht ons na dit weekend dus een periode zonder extremen. Geen extreme neerslag, geen extreme hitte, geen extreem zonnig weer. Op alle fronten wordt het extreem middelmatig. Dus, als je je nog steeds afvraagt waar die zomer blijft – dit is hem.