Warmte, maar ook zand vanuit Afrika
Met een straffe zuidelijke wind wordt de komende tijd warme lucht helemaal vanuit Afrika bij ons aangevoerd. De middagtemperaturen kunnen dit weekend lokaal dan ook misschien oplopen tot 20 graden, in combinatie met volop zonneschijn. Vanuit de Sahara wordt met die straffe zuidelijke wind echter ook een wolk zand opgepikt en via Spanje en Frankrijk arriveert dat Saharazand komend weekend ook bij ons.Begin van deze februarimaand werd met de zogenaamde Sirocco-wind vanuit Afrika ook al heel veel Saharazand naar Europa getransporteerd. Meestal komt deze wind in het voorjaar voor, maar dit jaar kwam hij al in het winterseizoen en nam hoge concentraties zand en stof met zich mee. In onder andere de Alpen lag op dat moment een dik pak sneeuw. Het zand kwam precies daarboven omlaag, waardoor de sneeuw niet meer wit was en de lucht niet meer blauw, maar beiden oranje tot bruin. Het leken wel beelden van Mars. Complete oranje gekleurde winterlandschappen. Bizar.
Tot in Scandinavië
Ook nu komt er weer zo’n wolk Saharazand onze kant op. De grootste concentraties dalen morgen al neer in Spanje en deels Frankrijk en in het weekend zijn ook wij in iets mindere mate aan de beurt. In de nacht naar zaterdag trekt de zandwolk hoger in de atmosfeer over onze omgeving en beweegt daarna zelfs nog verder noordwaarts, tot in Scandinavië. En zover noordelijk is toch best bijzonder.
Straffe zuidelijke stroming
Dat die zandwolk zo ver noordelijk kan komen in Europa heeft alles te maken met een uitgestrekt lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en hogere luchtdruk boven oostelijk Europa. Ook nu zien we die verdeling al wel een beetje en hebben we te maken met die zuidelijke stroming, maar verder zuidwaarts, boven Frankrijk en Spanje komt de wind nog vanaf de Atlantische Oceaan. Het kwik komt bij ons daardoor nu al hoger uit dan gemiddeld, maar in het weekend wordt het nog warmer en worden hoogstwaarschijnlijk talrijke dagrecords gebroken. Normaalgesproken zien we dit soort situaties met straffe zuidenwinden tussen lagedrukgebieden boven de oceaan en hogedrukgebieden boven het Europese vasteland vooral in het herfstseizoen. In deze tijd van het jaar is dat vrij uniek.
Lange weg
Het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan breidt zich de komende dagen namelijk nog verder uit naar het zuiden. Daar vooruit komt een zuidelijke wind op gang die zijn oorsprong vindt in Afrika. Het lagedrukgebied blijft vervolgens op zijn plek, omdat het hogedrukgebied vanuit het oosten van Europa zich juist verder uitbreidt tot boven onze omgeving en het geheel tegenhoudt. Een blokkade die enige tijd stand weet te houden en waardoor hele warme en droge lucht ons weet te bereiken.
Fotogenieke dagen
Het Saharazand wordt vooral hoger in de atmosfeer mee onze kant opgevoerd en normaalgesproken zou het dan met regen mee omlaag worden gehaald, maar dat gebeurt nu niet. Het hogedrukgebied houdt storingen op afstand en met de aangevoerde droge lucht wordt het stralend en droog weer. De inmiddels op grote schaal alweer geïnstalleerde tuinsets zullen dan ook niet meteen oranje kleuren door het zand, maar wel kan de lucht door al dat zand een beetje een bruinige gloed gaan krijgen. Dit soort situaties kan overigens in prachtige zonsopkomsten en – ondergangen resulteren, dus houdt de fotocamera’s dit weekend bij de hand!