Foto gemaakt door Nicky Pe via Pixabay - Zien we binnenkort de lynx weer in ons land?
Foto gemaakt door Nicky Pe via PixabayZien we binnenkort de lynx weer in ons land?
Nu

Weer 23 diersoorten uitgestorven

Je tijdlijn stroomt vandaag vast vol met foto’s van katten, honden, cavia’s en parkieten. Dierendag gaat vooral over huisdieren. In het wild hebben veel dieren het bijzonder zwaar. Zo zwaar zelfs, dat ze uitsterven. In de Verenigde Staten worden maar liefst 23 soorten nu tot uitgestorven verklaard.

Het gaat om 11 verschillende soorten vogels, 2 vissoorten, 8 verschillende zoetwatermosselen en een vleermuis. Ook een plant uit de muntfamilie is verdwenen. Deze soorten zijn, ondanks vele zoekpogingen, al zo lang niet meer waargenomen, dat men er nu wel vanuit kan gaan dat de soort er niet meer is. Daarom zijn de op de lijst van uitgestorven dieren van het Amerikaanse fauna- en visagentschap beland.

'Vogel van God'

Een van de soorten is de grote ivoorsnavelspecht, onder vogelaars ook wel bekend als de 'vogel van God'. Het was de grootste specht van Amerika. Maar de houtkap in oerbossen in het zuiden van de VS heeft zijn leefgebied vernietigd. De laatste bekende waarneming was in 1944, in het noordoosten van de zuidelijke staat Louisiana. Een waarneming uit 2004 wordt sterk betwist, het zou hoogstwaarschijnlijk gaan om een andere spechtensoort.

De voornaamste reden van het verdwijnen van de diersoorten is de aantasting van hun leefomgeving. Door direct menselijk handelen, zoals bij het kappen van bomen. Maar iets meer indirect begint de klimaatverandering ook steeds meer zijn tol te eisen. Leefgebieden verdwijnen, of worden ongeschikt doordat de temperatuur stijgt, bijvoorbeeld.

Uitgestorven dieren in Nederland

Ook in Nederland redden sommige soorten het niet meer. In ons land zijn allerlei soorten verdwenen. Dat er bruine beren en elanden in Nederland rondliepen – jawel – is al duizend jaar geleden, maar ook nu zien we nog soorten verdwijnen.

Onder andere deze vogelsoorten verdwenen in de afgelopen decennia uit Nederland:

Hop (1970)

Goudplevier (1974)

Ortolaan (1998)

Klapekster (1999)

Duinpieper (2003)

Daarnaast is er ook een flinke lijst vissen, weekdieren en vlinders die in ons land inmiddels uitgestorven zijn. Het duingentiaanblauwtje, een vlinder die alleen in Nederland voorkwam, verdween in 1979. En wat te denken van de bij: de lijst met verdwenen bijensoorten is het allerlangst. Het verdwijnen van een soort, helemaal een klein dier, lijkt misschien niet zo dramatisch. Toch kan het op langere termijn drastische gevolgen hebben voor een heel ecosysteem. Het bekendste voorbeeld daarvan is misschien wel de bij, waarover we al vaker hebben geschreven.

Terugkerende dieren

Er wordt daarom heel veel gedaan om soorten te beschermen, of weer terug te brengen in de natuur, zelfs nadat ze ‘uitgestorven’ zijn. Die inspanningen hebben al regelmatig hun vruchten afgeworpen. Dus ook nog even wat goed nieuws op deze dierendag:

Het gaat goed met de bever in Nederland. Nadat in de 19e eeuw de laatste werd gedood (in het dorpje Zalk staat zelfs een monument voor de laatste bever), zijn ze in de recente jaren ’90 weer uitgezet in verschillende natuurgebieden. Inmiddels doet de bever het weer prima.

De otter is er ook weer, van iets minder lang weggeweest. Ze hebben erg veel last van het wegverkeer, maar toch zijn er in Nederland weer wilde otters, nadat ze begin deze eeuw zijn uitgezet.

Binnenkort de lynx?

Sommige dieren keren juist zelfstandig weer terug. Kraanvogels, zilverreigers, bruinvissen, en we kennen natuurlijk het verhaal van de wolf die plotseling weer gesignaleerd werd. Zo ging het ook met de oehoe, een uil die al jaren verdwenen was en eind vorige eeuw weer werd gesignaleerd in Nederland. Wellicht kunnen we binnenkort ook de lynx wel weer verwachten: in de Ardennen en in de Eifel is ie vrij recentelijk weer gespot, na bijna een eeuw van afwezigheid. Herstel is dus wel degelijk mogelijk, al moeten we soms een handje helpen.

Bron: ANP, weer.nl

Dorien BouwmanMediameteoroloog