Foto gemaakt door Wikipedia - Renkum - De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Hoe is het weer tijdens de stemdagen en speelt dat weer überhaupt een rol in de afloop?
Foto gemaakt door WikipediaRenkumDe Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Hoe is het weer tijdens de stemdagen en speelt dat weer überhaupt een rol in de afloop?
Nu

Weer speelt geen rol tijdens komende Kamerverkiezingen

Iedere keer weer als er verkiezingen op komst zijn, komt er aandacht voor de rol die het weer mogelijk speelt in opkomst en in stemgedrag van de kiezers. Vooral in landen waar mensen echt moeite moeten doen om bij een stembureau te komen, kun je je goed voorstellen dat slecht weer een remmende invloed op de opkomst zou kunnen hebben.

Verenigde Staten

Denk bij voorbeeld aan de Verenigde Staten, waar altijd begin november wordt gestemd. Het is een immens land met heel veel kiezers. Begin november kan het al heel goed winter zijn en zeker in de plattelandsgebieden is het dan best een opgave om te kunnen stemmen. Vaak zijn stembureaus redelijk ver weg en als je er eenmaal bent, moet je ook lang in de rij staan. We hebben de beelden tijdens de net gehouden Amerikaanse verkiezingen allemaal nog wel voor ogen. Een stembusgang is dan heel anders als het zonnetje schijnt en de temperaturen aangenaam zijn dan in een sneeuwstorm en een snijdend koude wind. Daar speelt het weer zeker mee in de opkomst.

Vaak wordt ook gezegd dat slecht weer slecht nieuws is voor linkse partijen, omdat de kiezers van meer conservatieve en rechtsere partijen over het algemeen gemotiveerder zijn om hun stem uit te brengen dan stemmers aan de linkerkant van het spectrum. Harde bewijzen voor deze theorie zijn niet geleverd. Evenmin is bewezen dat kiezers als het mooi weer is en ze een goed humeur hebben gedurfder stemmen dan als het slecht weer is en zorgen de boventoon voeren.

Nederland

In Nederland heeft het KNMI weleens onderzoek gedaan naar de relatie tussen de opkomst bij verkiezingen en het weer. Bij ons is het verband niet aan te tonen. Er zijn verkiezingen met prachtig weer waarbij de opkomst laag is en verkiezingen tijdens heel slecht weer waarbij de opkomst juist bijzonder hoog is. Het lijkt er dan ook op dat in ons land meestal andere motieven dan het weer bij kiezers een rol spelen in het bepalen van of ze zullen stemmen of niet. Bedenk daarbij dat een stembureau in een dichtbevolkt land als Nederland bijna altijd op loopafstand is.

Buienkans

In elk geval lijkt het weer dit jaar in Nederland tijdens de 3 stemdagen geen rol te zullen spelen. De wind is vanaf maandag noordwestelijk en voert lucht van de Noordzee aan waarin wolkenvelden voorkomen. Vooral maandag kunnen nogeen paar buien vallen en dan met name in het binnenland. Tussendoor laat ook dezon zich zien. De noordwestelijke wind is nog wel vrij stevig en de temperaturen komen in de middag op veel plaatsen op zo’n 8 of 9 graden uit.

Dinsdag verandert weinig in dit weerbeeld. De dag begint overwegend droog en de zon laat zich opnieuw geregeld zien. Later op de dag gaat het wel enige tijd regenen. Bij een wat afnemende wind wordt het tussen 6 en 9 graden.

17 maart droogste dag

Woensdag – de oorspronkelijke, échte verkiezingsdag – lijkt de droogste van de drie dagen te worden. Er zijn wel wat meer wolken en vooral in het oosten kan een klein beetje regen en mogelijk zelfs een vlok natte sneeuw vallen. Maar veel stellen de hoeveelheden niet voor. Er waait dan een zwakke tot matige noordelijke wind en het wordt ongeveer 8 graden.

Reinout van den BornChef Redactie