Wijnoogst Frankrijk loopt door vorst grote klappen op
Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen heeft de kou de afgelopen weken toegeslagen. In Frankrijk zijn de druiven wel heel zuur. Meer dan 80 procent van de belangrijkste wijngebieden kreeg met vorst te maken. en wel in die mate dat voor 20 tot 50 procent van de druivenoogst gevreesd moet worden. Hier en daar is alles kapotgevroren.Net als in Nederland was de lente er in Frankrijk in de laatste week van maart vroeg bij. En net als bij ons was de overgang naar de kou die daarop volgde bruusk en abrupt. Binnen nog geen week daalden de temperaturen op veel plaatsen van 26 graden overdag naar -6 graden in de nachten.
Grote klappen
De natuur en de wijngaarden, die door de voorgaande warmte mooi op gang waren gekomen, liepen grote klappen op. Onder de gebieden die het zwaarst getroffen zijn, vallen de Rhônevallei, Bordeaux, Bourgondië, de Champagne, de Provence en de Loirevallei. In sommige regio’s zullen er dit jaar maar heel weinig druiven zijn, zo meldt CNN. Op enkele plaatsen was de vorst de ergste in minsten 50 jaar tijd en de schade aan de oogsten lijkt dan ook navenant.
Natuurlijk wisten de wijnboeren wel dat de kou eraan zat te komen en ze hebben er dan ook alles aan gedaan om de schade te voorkomen. Boven de wijngaarden vulde de lucht zich met rook door de fakkels en de branden die tussen de struiken werden gestookt om de temperaturen er op peil te houden. Er werden machines geplaatst die warme lucht tussen de struiken door bliezen, maar het vroor zo hard dat de meeste maatregelen uiteindelijk niet mochten baten.
Ook oogst andere gewassen geraakt
Behalve de druivenoogst, zijn ook de oogsten van andere gewassen in gevaar. Ook fruitbomen en de uitlopende gewassen op het veld hebben soms flink te lijden gehad van de plotselinge vorst. In Frankrijk is de agrarische noodtoestand uitgeroepen zodat boeren een beroep kunnen doen op belastingvoordelen en andere vormen van financiële steun. Verder overlegt de overheid met baken en boerenorganisaties om andere vormen van steun voor de getroffenen te organiseren.
De wijnsector in Frankrijk had het vorig jaar al moeilijk door de coronacrisis, de bijbehorende lockdowns, de scherpe daling in het toerisme naar Frankrijk en een tarievenoorlog met de VS. De export van wijn was 14 procent lager dan in het jaar ervoor. Dat scheelde de sector een bedrag van bijna 2,5 miljard euro. De uitvoer naar de VS daalde zelfs met 18 procent.
Schade wijngaarden komt niet onverwacht
De schade aan de wijngaarden van dit jaar komt niet onverwacht. Door het veranderende klimaat begint het groeiseizoen in Frankrijk een stuk eerder dan vroeger. De druiven worden tegenwoordig dan ook al in de eerste week van september geoogst. Vroeger gebeurde dat nog in de laatste week van september. Omdat de groei van de wijnstruiken veel eerder begint, zijn ze wel een stuk gevoeliger voor late voorjaarskou dan voorheen. En die late kou is er nog steeds.
De laatste week van maart en het begin van april verliepen warmer dan ooit in Frankrijk. Net als bij ons kwam daar aan het einde van het Paasweekeinde een uitbraak van arctische lucht achteraan die de temperaturen in korte tijd ineen deed storten, in heel Frankrijk. Dat was het moment waarop de grootste schade werd aangericht. Het lijkt erop dat dit soort extremen tegenwoordig vaker voorkomen. Omdat er in het voorjaar enorme bochten in de straalstroom trekken, waait de wind vaker dan vroeger van ver uit het zuiden (met de bijbehorende extreme warmte), maar ook vaker van ver uit het noorden (met de bijbehorende voorjaarskou). Gebeurt dit kort na elkaar, zoals dit voorjaar al enkele malen, dan is schade aan de natuur en gewassen snel aangericht.
Meer aan risicobeheersing doen
Volgens de associatie van boeren in Frankrijk zijn de gebeurtenissen van dit voorjaar een waarschuwing dat het belangrijk is om meer aan risicobeheersing te doen. Er zouden in de toekomst meer dan nu al preventieve maatregelen moeten worden genomen. Alleen dan kunnen de wijngebieden de klimaatuitdagingen van de toekomst aan, zo stelt de associatie.