Foto gemaakt door Ton Wesselius - Hoogmade - In Nederland neemt zonne-energie een steeds grotere vlucht.
Foto gemaakt door Ton WesseliusHoogmadeIn Nederland neemt zonne-energie een steeds grotere vlucht.
Nu

Windmolens naar andere plekken door klimaatverandering

Landen moeten bij het bouwen van energieprojecten voor duurzame energie, zoals windmolenparken en waterkrachtcentrales, rekening houden met klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde verandert het weer en dat heeft gevolgen voor de energieproductie, zegt een team wetenschappers van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit van Utrecht.

Zo neemt de wind regionaal toe, om op andere plaatsen juist minder sterk te worden. Bij waterkracht speelt dat veel gebieden droger worden en dus minder geschikt worden voor de bouw van waterkrachtcentrales. Er zijn ook gebieden die natter worden.

Vooral wind en regen hebben invloed

Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar de impact van klimaatverandering op de productie zonne-energie, windenergie, waterkracht en bio-energie in onder meer Zuid-Europa, Azië en Latijns-Amerika. Ze komen tot de conclusie dat bijvoorbeeld veranderingen in windsterkte en neerslag door klimaatverandering van invloed zijn op zulke energieprojecten. In de ene regio neemt de wind af, terwijl het ergens anders op de wereld in de toekomst juist harder gaat waaien.

Volgens de wetenschappers komen in grote delen van de wereld waterkrachtcentrales droog te staan en vallen windmolens stil. In Europa hebben bij voorbeeld landen rond de Middellandse Zee al met dergelijke veranderingen te maken. Het wordt er aantoonbaar droger en de stuwmeren, waarvan veel water gedurende de droge en hete zomermaanden wordt opgebruikt, regenen in de winter niet altijd meer vol.

Op deze manier zou door de toenemende droogte in de regio’s die ermee te kampen hebben 30 tot 40 procent minder energie opgewekt kunnen worden. Bij windenergie leveren windmolens in Japan, Korea en Midden Amerika bij voorbeeld 5 tot 10 procent minder stroom op door een verandering in windsnelheden.

Er zijn ook gebieden waar de productie omhoog gaat

Andere gebieden zouden juist meer kunnen profiteren van de mogelijkheden van windenergie en waterkracht, stellen de wetenschappers. In bijvoorbeeld Midden-Europa en Zuidoost-Azië zal het vermoedelijk harder gaan waaien en kan met behulp van windmolens meer stroom opgewekt worden. Voor Oost-Afrika en Indonesië kunnen waterkrachtcentrales door toenemende regen wellicht interessanter worden.

In Nederland is vooral windenergie belangrijk. Hier is er nog niet een duidelijk beeld over welke kant het opgaat. Zo was sinds 2015 het idee dat de gemiddelde wind aan het afnemen was, niet alleen in Nederland maar op veel plaatsen op het Noordelijk Halfrond. Vorig jaar zette de wind ineens weer een tandje bij. Of de trend hiermee gekeerd is, is natuurlijk de vraag. En heel duidelijk is het beeld evengoed niet.

In Nederland vooral wind en zon

Waterkracht speelt in de Nederlandse energievoorziening nauwelijks een rol. Wel zien we dat we de laatste 3 jaar steeds weer met langdurige droogte geconfronteerd worden. Is het neerslagtekort van 2020 door de overvloedige regens van de laatste maanden wel zo’n beetje weggewerkt, van de tekorten van de twee jaren daarvoor kan dat nog niet gezegd worden. Vooral in het zuiden en oosten van Nederland zijn er dan look nog steeds gebieden die met droogte kampen. Voor waterkracht is het niet nodig, maar voor de waterhuishouding wel: het waterbeheer moet worden aangepast.

De zon als bron van energie wordt in Nederland wel steeds interessanter. Niet alleen omdat er de laatste jaren veel investeringen zijn gedaan, maar ook omdat de zon vaker schijnt. Schonere lucht en minder wolken zijn hier de oorzaak van.

ANP/Weer.nl

Reinout van den BornChef Redactie