Winter kruipt langzaam richting Nederland
De winter, die de afgelopen dagen in Scandinavië en daar vooral in de noordelijke delen al behoorlijk heeft toegeslagen, sluipt de komende dagen langzaam naar het zuiden en komt vanaf het komende weekeinde steeds dichterbij Nederland. Er hoeft op dat moment nog maar weinig te gebeuren, of ook wij duiken de winter in. Omdat lagedrukgebieden van de Oceaan tegelijkertijd tegengas geven, lijken het spannende dagen te worden. Allerlei verrassingen liggen op de loer.Ook de afgelopen nacht en vanochtend al kwam het tot winterse perikelen. Niet alleen hadden we op veel plaatsen op enig moment lichte vorst, ook werden wegen, die niet gestrooid waren, door bevriezing van natte weggedeelten glad. Veder waren buien actief die vooral in de kustgebieden ook gladheid door winterse neerslag brachten. Een groepje buien, dat vanochtend vanuit het noorden in Oost-Nederland zuidwaarts trok, bracht hier en daar ijzel teweeg.
De gladheid verdwijnt vandaag in de loop van de ochtend. Daarna schijnt de zon af en toe, maar kunnen vooral in de kustgebieden ook nog een paar buien vallen, eerst mogelijk ook met winterse neerslag. Vanaf morgen wordt het dan een tijdje sterk wisselvallig.
Lagedrukgebieden worden naar het zuiden gedwongen
Op de weerkaarten zien we twee dingen gebeuren. Allereerst neemt de depressieactiviteit op de Oceaan even sterk toe. Tegelijkertijd begint de luchtdruk boven het ijskoude Scandinavië geleidelijk te stijgen. De lagedrukgebieden, die vanaf de Oceaan op Europa worden afgevuurd, worden daardoor langzaam tot een zuidelijkere koers gedwongen. Daarmee kan de koude lucht boven Scandinavië op kousenvoeten en bijna ongemerkt naar het zuiden opdringen. Omdat die kou langzaam dichterbij komt, wordt het interessant om de vorstgrens te gaan volgen, die de eerstkomende dagen het noorden van Denemarken aantikt. Verder vriest het in heel Scandinavië.
Een eerste lagedrukgebied schiet de komende nacht over het zuiden van Noorwegen naar het oosten. De bijbehorende regen passeert Nederland in de loop van de nacht en morgenochtend. Verder komt een golf met zachtere lucht mee. De temperaturen, die vanavond in het oosten en zuidoosten nog tot in de buurt van het vriespunt kunnen dalen, lopen daarna flink op. Morgen is het bij een vooral aan zee straffe westen- tot noordwestenwind met 8 tot 11 graden behoorlijk zacht.
Donderdag opnieuw winterse buien
Een tweede lagedrukgebied passeert woensdag. In de nacht al valt regen en is er veel wind. Overdag komen we aan de achterzijde in een gure noordwestelijke wind terecht die buien met zich meevoert. Met name op donderdag kunnen die buien ook een winters karakter krijgen. Is het woensdag met temperaturen tussen 8 en 11 graden eerst nog zacht, in de loop van de dag wordt het kouder. Donderdag wordt het 5 tot 7 graden, in de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen.
Terwijl dit in Nederland gebeurt, schuift de vorst verder op en verovert het grootste deel van Denemarken. Het volgende lagedrukgebied, dat in het weekend vanuit de omgeving van IJsland onze kant wordt opgestuurd, kiest opnieuw een wat zuidelijkere koers en komt pal boven Nederland, en mogelijk zelfs ten zuiden van ons land uit. De modelberekeningen zijn het er nog niet helemaal over eens, met name het Amerikaanse model wil er in zijn laatste berekening niet aan, maar een vrij grote groep aan andere berekeningen doet het wel. Dit is het moment waarop de koude lucht met een naar oost tot noordoost draaiende wind ook onze omgeving kan bereiken.
Vanaf het weekend op de wintergrens
Als het snel gaat, begint het binnenstromen van die koude lucht zaterdag al, maar waarschijnlijker is het dat de koude lucht op zondag Nederland binnenstroomt. Komt het echt zover, dan kan een winterse periode beginnen met in de nachten een aantal graden vorst en overdag temperaturen die rond het vriespunt uitkomen. Stroomt de koude lucht ons land diep genoeg binnen, dan kan het ook in Nederland tot ijsdagen komen. Blijven nieuwe lagedrukgebieden vanuit het westen tegendruk geven, dan is het voor wat de temperaturen bij ons betreft juist weer spannend en ligt zachtere lucht op de loer.
Zodra we vanaf vrijdag/zaterdag eenmaal op de wintergrens liggen, wordt ook het erbij behorende weerbeeld interessant. Behalve regen kan er dan ook sneeuw vallen en dat soms misschien wel gedurende langere tijd, zeker als de wintergrens ergens boven Nederland blijft steken. Mocht het inderdaad tot een eerste winterse periode komen, dan kan die tot in de tweede helft van de nieuwe week aanhouden en in het noordoosten mogelijk nog iets langer. Daarna lijkt de druk van de zachte lucht vanuit het zuidwesten zo groot te worden dat het opnieuw spannend wordt.
Al bij de winterstart wordt het dus spannend
Al met al ziet het er dus naar uit dat we dit jaar al vroeg in de winter, die komende woensdag officieel begint, met een spannende weerssituatie te maken gaan krijgen. Niets is nog zeker, maar interessant wordt het wel. Onze definitieve winterverwachting lees je overigens hier.