Foto gemaakt door Aad Hogenboom - Braassemmermeer - Koning Winter was deze Kerst heel even in het land, maar vanaf morgen wordt het snel zachter.
Foto gemaakt door Aad HogenboomBraassemmermeerKoning Winter was deze Kerst heel even in het land, maar vanaf morgen wordt het snel zachter.
Nu

Winterse 2e Kerstdag: Natuurijs en lage gevoelstemperatuur

Koning Winter heeft in december dan toch een keer zijn intrede gedaan, zij het wel zeer tijdelijk. Morgenmiddag zijn alle winterse perikelen weer verdwenen, al zou je met het weer van vandaag - notabene op Tweede Kerstdag - niet verwachten. Vrijwel overal kwam het tot vorst en er waaide een ijzige oostenwind met lage gevoelstemperaturen tot gevolg. Dankzij de kou is de Waddenzee deels dichtgevroren en kan de eerste marathon op natuurijs worden verreden.

Op sommige plekken in het noorden en oosten van ons land blijft het vandaag de hele dag vriezen en daarmee zal het de derde dag van de winter worden met een lokale ijsdag (op 22 en 25 december gebeurde dat ook al). De laatste keer dat het op Tweede Kerstdag ergens in het land de hele dag bleef vriezen was in het jaar 2000. Toen werd het in Twente niet warmer dan -1,9 graden. En dat is niet het enige noemenswaardige aan deze korte winterinval tijdens de Kerstdagen.

Gevoelstemperatuur in het noordoosten lokaal -15 graden

Aan het einde van de nacht en het begin van de ochtend daalde de gevoelstemperatuur in Nieuw-Beerta naar afgerond -15 graden. Bij zulke lage gevoelstemperaturen kan na een uur koudeletsel optreden, zelfs wanneer je goed bent aangekleed. Daarom had het KNMI ook een code geel afgekondigd.

De reden voor deze lage gevoelstemperatuur was een combinatie van stevige vorst (bijna -9 graden) en een matige oostenwind. Hoe harder de wind, hoe kouder het aanvoelt. Bovendien was de lucht vannacht en vanochtend erg droog, een andere factor waardoor het buiten nóg kouder aanvoelt dan het in werkelijkheid is.

Waddenzee deels dichtgevroren, ook eerste marathon op natuurijs

Vanuit het noorden van ons land komen verschillende beelden binnen met winterse taferelen. Delen van de Waddenzee zijn dichtgevroren waardoor de sneldienst tussen Ameland en Holwerd niet kan varen. Een combinatie van factoren zorgde ervoor dat het water zó snel kon bevriezen.

Allereerst was het begin deze week ook al koud, waardoor de watertemperatuur al flink was gedaald. Bovendien lag het dauwpunt de afgelopen 24 uur erg laag. Dat betekent dat de lucht erg droog was. Wanneer de lucht droog is kan het ijs veel makkelijker z'n warmte verliezen en sneller aangroeien.

Op de natuurijsbaan in Noordlaren (Groningen) wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs gehouden. Vannacht vroor het in die regio ongeveer 7 graden en werd hard gewerkt een mooie ijslaag te creëren. Vanwege de coronamaatregelen bleef de schaatsbaan afgelopen winter voor het eerst in bijna 20 jaar dicht. Dit jaar kan het dus wel en zelfs op Tweede Kerstdag. Naar verwachting starten de vrouwen om 19 uur, de mannen een uur later.

Schaatspret vanaf morgen voorbij

Niet alleen op de natuurijsbaan in Noordlaren kon worden geschaatst. Ook op sommige ondiepe sloten en plassen waagden de eerste mensen zich op het ijs. Vooral in Groningen was de ijsdikte met lokaal 4 of 5 centimeter voldoende om het gewicht van enkele schaatsers te kunnen dragen. Op woensdag werden de eerste schaatsers al gesignaleerd in de Friese Ryptsjerksterpolder, maar echt lekker schaatsen kon toen nog niet. Vandaag was dat wel het geval.

Vanaf morgen is de schaatspret voorlopig voorbij. Vanavond en vannacht komt zachtere lucht het land binnen. Dat kan vooral in het noorden en oosten nog tijdelijk voor gladheid zorgen, maar morgenmiddag is het gedaan met alle winterse perikelen.

De temperatuur ligt halverwege de ochtend namelijk in heel het land al (ruim) boven nul en de dagen daarna wordt het zelfs uitermate zacht. Vooral vanaf woensdag kan de temperatuur dagelijks oplopen naar 14 of 15 graden in het zuiden van ons land. Een nieuwe periode met vorst en/of sneeuw is voorlopig nog niet in zicht.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog