Komende dagen veel wind; nacht naar donderdag verraderlijk
Ondanks het feit dat warme lucht ons land vandaag en morgen bezoekt, duiken we tegelijk een periode met actief herfstweer in. Vooral donderdag, als we op het grensvlak liggen tussen de warme lucht die ons land wordt uitgebonjourd en de (veel) koelere die erin komt, ontstaan enkele actieve storingen.Met name het kleine lagedrukgebied, dat in de nacht van woensdag op donderdag vanuit het Kanaal op ons afkomt, is er één om in de gaten te houden. Het brengt zware buien en een verraderlijk windveld met zich mee. Het zijn echter de details die bepalen hoe hard het zal gaan en waar precies. En die details liggen nog niet vast.
Vandaag en morgen neemt de wind al toe. Vandaag is de zuidwestelijke wind aan zee af en toe krachtig, vanavond in het Waddengebied mogelijk al even hard. In het binnenland waait een meest matige, soms een vrij krachtige wind. Omdat de temperaturen (17 tot 20 graden) vrij ver oplopen, is de wind wel behoorlijk vlagerig van karakter.
Morgen passeren twee fronten
Morgen passeren twee fronten ons land vanuit het westen. Het eerste doet dat al in de vroeg ochtend. Dit front lijkt wat verbrokkeld over te komen, met wolkenvelden en slechts een enkele bui. Wel trekt de wind aan, in het binnenland tot vrij krachtig, in open gebied af en toe krachtig en aan zee tot hard (kracht 7). Omdat nog steeds warme lucht wordt aangevoerd – de temperaturen komen van west naar oost tussen 16 en 20 graden uit – is die wind sterk vlagerig van karakter. Aan zee kan het overdag tot zware windstoten met snelheden tot 75 of 80 kilometer per uur komen.
Het tweede front passeert in de middag met vooral in het binnenland een paar buien, mogelijk met onweer. Mochten die buien goed van de grond komen, dan komen ook daar hier en daar wellicht al enkele zware windvlagen voor, met snelheden tot rond 70 kilometer per uur.
De lucht bulkt donderdag van de energie
Vervolgens komen we in het overgangsgebied terecht tussen veel koudere lucht, die vanuit het noordwesten dichterbij komt, en de warme, die naar het oosten wordt teruggedrongen. Omdat de straalstroom, hogerop in de atmosfeer, precies boven het noordwesten van Europa komt te liggen, bulkt de lucht in de nacht naar donderdag en donderdag overdag van de energie.
De verschillende rekenmodellen laten meerdere storingen ontstaan en ons land passeren. Elk van die storingen heeft felle buien en in potentie veel wind bij zich. Het zijn de details die bepalen of, zo ja waar en in welke mate we in Nederland met die storingen en de bijbehorende buien en wind te maken krijgen.
Regen en onweer
Storing 1 is een klein maar venijnig lagedrukgebied dat in de nacht naar donderdag en donderdagochtend vanuit het Kanaal op ons afkomt. Het brengt zware buien met zich mee die vooral in het westen en noorden van het land veel regen kunnen brengen en met onweer gepaard kunnen gaan. Het zuidoosten krijgt wellicht de minste regen.
Verder moeten we de wind in de gaten houden. Ten zuiden van het lagedrukgebied trekt een behoorlijk actief windveld mee, waarop het Engelse weermodel het op het Kanaal enige tijd tot een zware westerstorm laat komen, windkracht 10. Vervolgens is de koers van het windveld zo dat het de zuidoostelijke helft van Nederland ook nog bereikt. Als dat zo is, kan de wind daar zelfs boven land tot een windkracht 7 aantrekken met windvlagen tot mogelijk 90 kilometer per uur.
Het Europese rekenmodel is in zijn laatste run wat minder scheutig met de wind en laat het meest actieve deel net ten zuiden van Nederland langs trekken. Omdat de details nog niet zijn ingevuld, is de verwachting voor de nacht naar donderdag nog behoorlijk onzeker. Het blijft een periode om voorlopig goed in de gaten te houden.
Sterke windvlagen
Een nieuwe storing volgt donderdagochtend, als een lijn met buien (opnieuw mogelijk met onweer) over het land naar het oosten trekt. Hoewel de sterkste gemiddelde wind bij deze storing boven Frankrijk naar het oosten trekt, kunnen ook in Nederland bij deze buien (door de sterke wind op hoogte) flinke windvlagen optreden, met in de kustgebieden mogelijk zware windstoten. Aan zee kan de zuidwestenwind de hele dag een windkracht 7 halen.
De passage van een derde storing wordt in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend vroeg berekend, opnieuw vanuit het (noord)westen. Ook deze storing heeft behalve felle regen- en onweersbuien. een sterk windveld bij zich, aan zijn zuidelijke punt, maar ook aan zijn achterzijde. De koers van deze storing wordt nu zo berekend dat vooral het Waddengebied en de noordoostelijke provincies ermee te maken krijgen.
Op onze kust zou het een windkracht 8 kunnen zijn, met windvlagen tot 85 kilometer per uur of nog iets hoger. In het binnenland zou het ook in het zuiden tijdens storingspassage ook nog tot zware windstoten kunnen komen. Verder trekken buien mee die vooral in het noordoosten van het land vrijdagochtend ook met onweer gepaard kunnen gaan.
Meerdere berekeningen wijzen op veel wind
Kijk je naar de andere rekenmodellen, dan hebben die allemaal hun eigen visie op de gebeurtenissen van de nacht naar donderdag en donderdag overdag. Wat vooral opvalt, is dat meerdere berekeningen de nadruk leggen op de mogelijk harde wind in de nacht en vroege ochtend. Maar gooi je alle berekeningen op een hoop, dan is wel duidelijk dat het ergens in de beschreven periode hoe dan ook hard lijkt te gaan waaien en dat de verschillen vooral op de timing van dat moment betrekking hebben.
Al met al lijken de komende dagen voor wat het weer betreft dus behoorlijk interessant te verlopen. Veel verschillende weertypen komen voorbij, het wordt even warm en het zal nooit saai zijn.