Zet orkaan Larry het weer in Europa opnieuw op zijn kop?
Terwijl orkaan Ida, die vorig week over de VS naar het noorden trok, het drukpatroon boven Europa al op z’n kop zette en bij ons uiteindelijk de nazomer bracht, is orkaan Larry (nu op de oceaan en onderweg naar Bermuda) in staat om hetzelfde te doen. Het kwartje kan dan alleen wel weer de andere kant op vallen. Het spant er bij ons later deze week om.Wie de verwachtingen voor de wat langere termijn bij ons op dit moment analyseert en daarbij bijvoorbeeld de pluimen bekijkt, kan bijna niet anders dan tot de conclusie komen dat het weerbeeld Nederland er vanaf het komende weekeinde op zijn minst onzeker uitziet. Vooral in de bovenlucht is het spannend. In grote lijnen ziet het er zo uit: óf een nieuwe golf met warme lucht bereikt ons en we gaan een nieuwe periode met warm nazomerweer in, óf de aangevoerde lucht wordt koeler. In dat geval wordt het koeler, maar wordt het mogelijk ook wat wisselvalliger.
Onzekere factor is orkaan Larry
De onzekere factor is hier het gedrag van orkaan Larry, een orkaan van de 3e categorie die nu op de oceaan ligt en de komende 2 a 3 dagen verder trekt in de richting van Bermuda. Tot dan is de koers van de orkaan vrij duidelijk. Voor het stuk na Bermuda zijn de verwachtingen nog onzeker. Dat de orkaan weer een bocht zal maken, nu naar het noordoosten en dus het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan op, lijkt wel duidelijk. Maar waar de (dan restanten van) orkaan uiteindelijk precies terechtkomen, is nog vuur voor speculatie.
Hoe noordelijker Larry de bocht naar de oceaan inzet en hoe oostelijker de dan ex-orkaan uiteindelijk boven de centrale delen van de Oceaan terechtkomt, hoe gunstiger het lijkt voor het weer in onze omgeving. De aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden speelt zich in dat geval boven het Europese continent af en het hogedrukgebied, dat hierdoor ontstaat, kan zijn ankers boven Scandinavië uitgooien. Dan lijkt de kans op een nieuwe periode met nazomerweer vrij groot.
Koeler vervolg
Had het Europese rekenmodel in zijn berekening van gistermiddag 12 UTC nog een goede afloop met een bocht die noordelijk genoeg werd ingezet en daarna een positie op de oceaan die de vorming van een nieuw, warmbloedig hogedrukgebied boven Scandinavië mogelijk maakte, in de nieuwe run loopt het verkeerd af. De bocht is nog goed, maar de (vrij noordelijke) positie op de oceaan daarna is voor nieuw nazomerweer niet goed. Het hogedrukgebied boven Scandinavië komt er wel, maar de vorm ervan klopt niet meer. En de aanvoer van warme lucht bij ons, komt niet op gang.
In de laatste berekening van het Amerikaanse model, wordt de bocht naar de oceaan te vroeg ingezet. De aanvoer van warme lucht gaat hierdoor te vroeg naar het noorden. Het hogedrukgebied komt niet boven Scandinavië, maar in het zeegebied tussen IJsland en Groenland tot ontwikkeling. Koude lucht aan de oostflank ervan kan daardoor in onze omgeving naar het zuiden stromen en ook in dit scenario komen hogere temperaturen in Nederland niet van de grond.
Onzekerheid blijft vrij groot
In de nieuwste pluim blijft de onzekerheid vanaf het komende weekend vrij groot, maar zien we wel dat het zwaartepunt van de berekeningen op de optie uitkomt waarin het hogedrukgebied boven Scandinavië zo ten noorden van Nederland gepositioneerd wordt, dat een nieuwe golf met warme lucht onze omgeving niet bereikt. De wind draait naar het noordoosten en de temperaturen, die vanaf het komende weekend eerst even naar 18 tot 22 graden omlaag gaan, herstellen zich later volgende week wel weer iets om tussen 20 en 23 graden uit te komen.
De vraag is dan nog wat er met storingen ten zuiden van het hogedrukgebied gebeurt. Vanaf donderdag lijken ze, in elk geval tijdelijk met een paar buien tot onze omgeving te kunnen doordringen. Later volgende week zou het dan weer vaker of misschien zelfs wel helemaal droog kunnen worden. Maar dat hangt af van hoe sterk het hogedrukgebied boven Scandinavië precies wordt. Duidelijk is wel dat, als het er eenmaal ligt, dit langere tijd voor het weer bij ons van belang kan zijn. Mede dankzij de hulp van de orkanen op de Atlantische Oceaan dus.