Zo ziet de potentiële sneeuwstorm van het weekend eruit
Nu we meer en meer zicht beginnen te krijgen op wat zich het komende weekend in Nederland gaat afspelen tijdens de inval van de vorst, wordt ook duidelijker hoe groot de impact van dat weer op het leven in Nederland kan zijn. Zeker in de periode van zaterdagavond tot en met zondagochtend kan in vooral het midden van het land zoveel sneeuw vallen dat we in combinatie met de verwachte harde wind, met name in open gebieden gewoon van een sneeuwstorm kunnen spreken. Het ligt dan voor de hand dat het verkeer dan in een steeds groter deel van het land tot stilstand komt. Ten zuiden van de grote rivieren komt daar het potentiële gevaar van ijzel nog eens bovenop.Natuurlijk: het blijft een weersverwachting en er is nog niets gebeurd. Maar feitelijk alle modelberekeningen wijzen nu in dezelfde richting. In dit verhaal zetten we het verwachte weer voor de komende dagen puntsgewijs uiteen:
1. De wintergrens trekt vanaf vrijdagavond (morgenavond) vanuit het noorden het land in, langzaam naar het zuiden. In het noordoosten kan dan al een piepklein beetje sneeuw vallen, maar dat stelt nog weinig voor. Tot die tijd is het op de meeste plaatsen, met uitzondering van het noorden, gewoon zacht met opklaringen, maar ook wolkenvelden. Lokaal valt een beetje regen.
2. Zaterdag halverwege de middag is de vorst tot ongeveer het midden van het land opgerukt, tot in het gebied van de grote rivieren. Op dat moment begint het noord van de grote rivieren op steeds meer plaatsen te sneeuwen, bij temperaturen onder het vriespunt, en in het zuiden te regenen bij temperaturen nog boven nul. De oostelijke wind begint steeds verder toe te nemen.
3. Terwijl laat zaterdagmiddag en -avond de neerslag in intensiteit toeneemt, breidt de koude lucht zich nog wat verder over het zuiden uit. Daar nemen de kansen op ijzel toe en kan het glad worden. Vooral in de oostelijke helft van Brabant en in grote delen van Limburg lijkt dat een rol te gaan spelen. In het zuiden van Limburg blijft het regenen en blijven de temperaturen boven nul.
4. In de nacht naar zaterdag valt noord van de grote rivieren erg veel sneeuw. Bij een boven land vrij krachtige tot krachtige (kracht 5 tot 6), aan zee harde (kracht 7) en in he Waddengebied af en toe stormachtige oostenwind (kracht 8). In open gebieden kan de sneeuw gaan stuiven. Het is avondklok, dus is er geen verkeer. Terwijl het hard sneeuwt, stuift de sneeuw ook de wegen op. Voor sneeuwploegen is er dan waarschijnlijk geen beginnen meer aan. Het land valt dan mogelijk stil, ten zuiden van de grote rivieren wellicht ook door ijzel.
5. Zondagochtend is het dan bar en boos en is er aan verkeer in de getroffen delen van het land wellicht nog maar weinig mogelijk. In de middag zou het wat kunnen opknappen, al houdt de harde wind met de bijbehorende stuifsneeuw in het noorden nog aan. Het vriest dan vrijwel overal meerdere graden, met uitzondering wellicht nog van Zuid-Limburg. Maar ook daar dringt de koude lucht uiteindelijk door.
6. Er valt volgens de meeste modelberekeningen 10 tot 30 centimeter, het meeste in een strook over de Randstad, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel. Er zijn berekeningen die tot lokaal 50 centimeter gaan. Volgens sommige berekeningen kan het in het noorden meevallen, maar dat is niet zeker.
7. Na de sneeuw van het weekend volgt vanaf maandag een ijskoude week met in de nachten boven de sneeuw 10 tot 15 graden vorst en ook overdag meer dan 5 graden onder nul. Dan bevinden we ons diep in de winter.
8. Pas tegen het einde van de week volgt er een aanval van zachte lucht op de kou. Het staat op dit moment nog niet vast of die ook daadwerkelijk lukt.