Foto gemaakt door Michel Looyenstein - Koudekerk aan den Rijn - Ook augustus lijkt een droge en warme maand te worden. De nieuwe 30-daagse ziet hoge temperaturen, weinig regen en kansen op een hittegolf.
Foto gemaakt door Michel LooyensteinKoudekerk aan den RijnOok augustus lijkt een droge en warme maand te worden. De nieuwe 30-daagse ziet hoge temperaturen, weinig regen en kansen op een hittegolf.
Nu

30-Daagse: augustus wordt ook warm en droog

We zijn inmiddels in de laatste van de drie zomermaanden terechtgekomen, van een zomer die tot nu toe warm, zeer zonnig en erg droog verloopt. Het enige dat nog ontbreekt, zijn hittegolven; regionaal en landelijk. Maar daar lijkt volgende week aan gewerkt te gaan worden. De kans op regionale hittegolven is in het zuiden en oosten van het land dan behoorlijk groot. Een landelijke hittegolf is onzekerder, maar niet ondenkbaar.

Dat de zomer opnieuw in een stroomversnelling komt, heeft te maken met het feit dat een hogedrukcel, die zich van het nog steeds erg noordelijke gelegen Azorenhogedrukgebied op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden afsplitst, over de Noordzee naar Scandinavië trekt. In Nederland draait de wind door deze ontwikkeling dit weekend al via noord naar noordoost en later oost. En daarmee kan warme lucht ons bereiken.

Week 1: van maandag 8 tot en met zondag 14 augustus

  • Veel zon en droog
  • Sterk drogende oostenwind
  • Temperaturen tussen 25 en 32 graden

Het weekend verloopt aangenaam en met koele nachten. In het binnenland kan het kwik meerdere nachten achtereen tot beneden 10 graden afkoelen en dat biedt uitgelezen kansen om het huis, voorafgaand aan de volgende periode met hitte, goed af te koelen. Vanaf zondag en maandag wordt het overdag in een steeds groter deel van het land zomers warm, met temperaturen boven 25 graden. En vanaf dinsdag wordt het in steeds grotere delen van Oost- en Zuid-Nederland tropisch, met temperaturen tot 32 graden.

Of het in De Bilt ook lukt om op drie dagen tot tropische temperaturen te komen (nodig voor een landelijke hittegolf) is nog de vraag. Ondenkbaar is het niet. Donderdag, vrijdag en zaterdag zou het kunnen, op andere dagen in de week zijn de kansen kleiner.

Een onwelkome bijwerking van het zomerweer volgende week is dat de droogte in Nederland en omstreken verder verscherpt. Het is de combinatie van veel zon, hoge temperaturen en een sterk drogende wind die er de oorzaak van is dat veel vocht verdampt. Aanvulling in de vorm van regen staat niet of nauwelijks op het programma. Pas in het nieuwe weekend neemt de kans op een bui wat toe, maar dat is nog geen zekerheid.

Week 2: van maandag 15 tot en zondag 21 augustus

  • Geregeld zon, kleine kans op een regen- of onweersbui
  • Wind waarschijnlijk draaiend naar zuidwest
  • Temperaturen dalend tot tussen 22 en 26 graden

Het hogedrukgebied breekt wat meer in tweeën. Het filiaal op de Oceaan, ten westen van de Britse eilanden, blijft bestaan, het deel boven Scandinavië trekt verder naar het oosten en komt geleidelijk boven het noordwesten van Rusland terecht. Omdat wat koudere bovenlucht vanuit het noorden de ruimte krijgt om zich tussen de twee hogedrukgebieden in naar het zuiden uit te breiden, worden we in Nederland iets gevoeliger voor een regen- of onweersbui, maar erg grootschalig is het allemaal niet. Verder komt de wind wat meer op richtingen rond zuidwest uit, al is er ook nog steeds een groep berekeningen die de noordelijke tot noordoostelijke wind in tact laat.

Hoewel de spreiding groot is, moeten de temperaturen in de loop van de week wel op een iets lager niveau uitkomen. Aan het einde van de week zouden we nog zo tussen 22 en 26 graden kunnen uitkomen, met in het zuiden wellicht nog de een of andere regionale hittegolf die aanhoudt of net stopt. Landelijk is dat waarschijnlijk niet meer het geval, als het er volgende week überhaupt al van is gekomen.

Week 3: van maandag 22 tot en met zondag 28 augustus

  • Geregeld zon, kleine kans op een regen- of onweersbui
  • Windrichting onzeker, kans op noordoostenwind
  • Temperaturen tussen 22 en 26 graden.

Hoewel de signalen minder duidelijk worden, zien we bij Nederland in de buurt nog steeds hogedrukinvloeden. De wind heeft nog een lichte voorkeur voor noordoost, maar andere windrichtingen zitten ook nog steeds in het pakket.

Met het hogedrukgebied in de buurt komt de zon er goed door, maar soms kan van de Noordzee ook wat bewolking het noorden van het land bereiken. De kans op een bui is nog steeds klein en de droge perioden overheersen. Verder blijven de temperaturen 1 tot 2 graden boven normaal. Het wordt zo tussen 22 en 26 graden.

Week 4: van 29 augustus tot en met zondag 4 september

  • Een toenemende kans op enkele regen- of onweersbuien
  • De windrichting is onzeker
  • Temperaturen tussen 22 en 26 graden

Het belangrijkste hogedrukgebied komt weer even bij de Azoren te liggen, ook ten westen van de Britse eilanden is de luchtdruk nog relatief hoog. Bij Nederland gaat de luchtdruk omlaag en posteert zich later in de week mogelijk een lagedrukgebied. Omdat daar in de bovenlucht mogelijk ook een belletje met wat koudere lucht bij hoort, neemt de kans op een paar regen- en onweersbuien vooral in de tweede helft van deze week wat toe. Tussendoor is ook nog steeds de zon te zien en de temperaturen blijven 1 tot 2 graden boven de in deze tijd gebruikelijke waarden uitkomen. Het wordt 22 tot 26 graden.

De twee weken hierna

  • Nog steeds kans op een regen- of onweersbui
  • Iets dalende temperatuur, maar nog steeds boven normaal
  • De windrichting is nog steeds onzeker

Eerst verandert er niet veel, in de laatste week zien we dat de hogedruk zich ten noorden van onze omgeving weer wat lijkt op te bouwen. Toch blijft lagedruk in de buurt en houdt de kans op een enkele regen- of onweersbui aan. Verder doen de temperaturen nog een klein stapje verder terug, maar blijven zowel overdag als in de nachten boven normaal uitkomen. Het wordt nog steeds zo tussen 19 en 23 graden, waarbij er gezien de termijn waarop we kijken ook een flinke spreiding in de verwachtingen moet zitten.

Samenvattend

Al met al heeft het er alle schijn van dat ook augustus zich als een warme en droge zomermaand gaat presenteren, met vooral volgende week en mogelijk ook in de week daarna nog hoge temperaturen en kans op een (regionale) hittegolf. Verder zouden de eerste weken van de maand zo goed als droog kunnen verlopen; slecht nieuws voor de droogte.

In de laatste week van de maand is er uitzicht op een wat toenemende wisselvalligheid als lagedrukgebieden eindelijke weer eens in de buurt komen. De kans op enkele regen- en onweersbuien groeit dan en de zon speelt wellicht een wat minder prominente rol. Wel lijken de temperaturen nog steeds duidelijk boven normaal te blijven. En in dat beeld verandert de eerste weken van september mogelijk eerst ook niet veel.

Reinout van den BornChef Redactie