30-Daagse: de lente lijkt zijn draai te hebben gevonden
Na de natte winter, de recorddroge en -zonnig maart en de uiterst natte start van april, lijkt het weer nu zijn meer gebruikelijke lenteritme te hebben gevonden. Met hogedrukgebieden de komende tijd het noorden, lagedrukgebieden vaak ten zuiden van ons en de wind in het oosten, zien we een weerbeeld dat regelmatig in de aprilmaand voorkomt. Het is ook niet voor niets de gemiddeld droogste maand in het Nederlandse klimaat.Nu de temperaturen de komende tijd vaak tussen 14 en 18 en nu en dan zelfs tussen 15 en 20 graden uitkomen, en door de flinke hoeveelheid neerslag die in de eerste week van april is gevallen, lijkt de grote groenexplosie in de natuur slechts een kwestie van tijd. Veel bomen zullen de komende week uitlopen, het gras gaat hard groeien en dat wat nog niet in bloei staat, zal de verleiding om te gaan bloeien vast niet meer kunnen weerstaan.
Het is een hogedrukgebied boven Scandinavië dat het rustige weer bij ons brengt. Tijdens de paasdagen komt het een poosje boven Denemarken terecht, om daarna langzaam naar het noordoosten, richting het noordwesten van Rusland te trekken. Het blijft steeds sterk genoeg om storingen uit onze buurt te houden, al komen lagedrukgebieden later in de periode wel degelijk dichterbij. Vooralsnog lijken ze echter om ons heen te gaan cirkelen en is van een echte bedreiging voor het stabiele weer bij ons nog geen sprake.
Week 1: van maandag 18 tot en met zondag 24 april
- Veel zon
- Een oosten- tot noordoostenwind
- Temperaturen tussen 14 en 18 graden, soms hoger
Het hogedrukgebied trekt naar het noordwesten van Rusland. Eerst is er bij ons helemaal niets aan de hand. De zon schijnt volop, af en toe drijft (hoge) bewolking over en het blijft droog. Later in de periode komen vanuit het westen, zuiden en oosten lagedrukgebieden dichterbij, maar die interacteren op zo’n manier met elkaar dat ze ons niet bereiken. Wel zie je de neerslagkans in de pluim wat toenemen. In de temperaturen verandert niet veel. De meeste dagen wordt het van noord naar zuid tussen 14 en 18 graden, soms is het een tikkeltje warmer. De wind waait steeds uit oost tot noordoost.
Week 2: van maandag 25 april tot en met zondag 1 mei
- Afwisselen van wolken, zon en een bui
- Een oosten- tot noordoostenwind
- Temperaturen tussen 14 en 18 graden, soms hoger
Terwijl de spreiding in de verschillende berekeningen een beetje toeneemt, lijkt in het algemene weerbeeld maar weinig te veranderen. Nog steeds waait er een voornamelijk oostelijke of noordoostelijke wind. Wolken en de zon wisselen elkaar af en met een neerslaglans van steeds rond 40 procent is het niet denkbeeldig dat af en toe een gebiedje met wat regen of bui overkomt. Het kan ook zijn dat er in een wat onstabielere bovenlucht in de loop van de dag een paar buien ontstaan. De droge perioden lijken echter te overheersen en de zon komt er geregeld door. En ook in de temperaturen verandert weinig. Die schommelen tussen 14 en 18 graden en kunnen soms wat hoger zijn.
Week 3: van maandag 2 mei tot en met zondag 8 mei
- Veel zon
- Een oostenwind
- Temperaturen tussen 20 en 25 graden
Het hogedrukgebied boven Scandinavië lijkt even wat dichterbij te komen, lagedrukgebieden manifesteren zich vooral in het gebied ten zuidwesten van IJsland en lijken in Nederland in het algemeen geen invloed te hebben. Het weerbeeld bij ons ziet er dan ook goed uit. Het zou deze week grotendeels droog moeten kunnen blijven, en met een oostelijke tot zuidoostelijke wind zou het met de temperaturen goed moeten gaan. De afwijking ten opzichte van de normaal wordt groter en het kwik lijkt in een flink deel van het land tot ruim boven 20 graden te kunnen oplopen. Mogelijk komt zo in het zuiden voor het eerst dit jaar de zomerse grens van 25 graden in zicht. Verder is er veel zon en lijkt het eigenlijk heel deze week droog te blijven.
Week 4: van maandag 9 mei tot en met zondag 15 mei
- Geregeld zon, ook een regen- of onweersbui
- Veranderlijke wind
- Temperaturen grofweg tussen 18 en 23 graden
Nederland komt een beetje in het niemandland tussen hogedrukgebied boven Scandinavië en het oosten van Europa aan de ene kant en hogedrukgebieden op de Oceaan ten zuidwesten van de Britse eilanden aan de andere kant te liggen. Het betekent dat het weer bij ons wat onstandvastiger, maar nog niet meteen minder warm wordt. Nog altijd kunnen de temperaturen tot ruim 20 graden oplopen, maar de kans op een paar regen- of onweersbuien lijkt wel groter dan in de weken daarvoor. Er tussendoor zijn er ook perioden met zon. De combinatie van voldoende regenwater en ook hoge temperaturen maakt van deze periode wellicht een bijzonder groeizaam intermezzo.
Daarna
Ook in de twee weken hierna lijkt het weer in Nederland een mengvorm te zijn van temperaturen op peil en voldoende neerslag, zonder dat er een extreem natte periode uit de bus komt. De impulsen op de weerkaarten zijn dusdanig gering dat je bijna van een thermisch weerbeeld zou kunnen spreken. Geen gekke uitschieters van de wind dus, wel een weertype waarin de zon en stapelwolken elkaar afwisselen en af en toe buien ontstaan, op een onbewaakt moment ook met onweer. De temperaturen schommelen steeds rond of iets boven normaal en dan mag je van waarden tussen 17 en 22 graden spreken.
Al met al ziet het er voor de komende tijd dus redelijk vertrouwd uit. Met in het restant van april een vaak oostelijke wind en hogedrukweer, uitmondend in misschien wel een erg mooie en mogelijk warme eerste week van mei. Daarna wordt het, zoals het eigenlijk hoort in de meimaand, geleidelijk wat wisselvalliger, maar met temperaturen die op peil blijven. Vanaf dat moment kunnen we van aangenaam en groeizaam lenteweer spreken.