Foto gemaakt door Ben Saanen - Budel - De droogte, die ons weer al lange tijd in de greep heeft, lijkt volgens de nieuwste 30-daagee aan te houden. Ondertussen blijft de kans op warm weer bestaan.
Foto gemaakt door Ben SaanenBudelDe droogte, die ons weer al lange tijd in de greep heeft, lijkt volgens de nieuwste 30-daagee aan te houden. Ondertussen blijft de kans op warm weer bestaan.
Nu

30-Daagse: droogte houdt aan, temperaturen onzeker

Het zag er flinke tijd naar uit dat Nederland volgende week in een langere periode met stabiel en zonnig zomerweer terecht zou komen. Inmiddels is die verwachting gecompliceerder geworden – we schreven daar eerder deze week op deze site ook al over. Vooral maandag en ook de donderdag en vrijdag erop doen zich situaties voor waarin forse onweersbuien kunnen ontstaan, al hangt veel af van de koers die storingen op dat moment volgen en van het precieze moment waarop ze onze omgeving aandoen. Laat volgende week dient zich een overgang naar duidelijk koeler en ook wisselvalliger weer aan.

Het eerste deel van de week is een hogedrukgebied van belang. Het trekt in het weekend via onze omgeving en de Noordzee naar de Noorse Zee, maar zakt na dinsdag geleidelijk weer terug naar het zuidoosten om tegen het einde van de week boven Zuidoost-Europa terecht te komen. Vanaf dat moment lijkt het Azorenhogedrukgebied een rol te gaan spelen en draait de wind in onze omgeving naar meer westelijke richtingen.

Week 1: van maandag 16 tot en met zondag 22 mei

  • Eerst warm, laat in de week daling van temperatuur
  • Maandag en donderdag/vrijdag kans op onweer
  • Eind van de week een naar west draaiende wind

Het hogedrukgebied trekt dus van de Noorse Zee via het Europese continent naar het zuidoosten en komt tegen het weekeinde boven Zuidoost-Europa terecht. Vanaf dat moment steekt aan de noordflank van het Azorenhogedrukgebied, dat een prominentere plek op de weerkaart krijgt, bij ons een westelijke wind op. Is het tot en met donderdag nog warm met temperaturen tussen 22 en 28 graden, later in de week zakt het kwik terug naar 17 tot 22 graden. Daarbij is het, op het mogelijke onweer van maandag na, eerst op de meeste plaatsen droog, maar lijkt de kans op buien vanaf donderdag/vrijdag groter te worden.

Week 2: van maandag 23 tot en met zondag 29 mei

  • Storingen passeren met soms regen of bui, tussendoor zon
  • Westelijke tot noordwestelijke wind
  • Temperaturen tussen 17 en 22 graden

Het Azorenhogedrukgebied komt langzaam naar het noorden en drukt aan zijn oostflank de straalstroom wat meer naar het zuiden. Bij ons zit de wind de hele week in de west tot noordwesthoek. Storingen weten ons land te bereiken. Op het moment dat ze passeren, geven ze meer bewolking en wat regen of een bui, tussendoor is het vaker droog en laat ook de zon zich geregeld zien. De wind trekt af en toe behoorlijk aan en de temperaturen zijn gematigd. Warmer dan tussen 16 en 21 graden wordt het niet.

Week 3: van maandag 30 mei tot en met zondag 5 juni

  • Overgang naar zonnig en droog weer
  • Hoogste temperaturen in het zuiden
  • In het noorden nog een westelijke wind

Het hogedrukgebied op de Oceaan blijft op zijn plek, maar krijgt een uitloper over onze omgeving en vanaf hier verder naar de Alpen en Italië. Het wisselvallige weer aan het begin van de periode, loopt geleidelijk ten einde en in de loop van de week komt de zon er steeds beter door. Ook de temperaturen kunnen weer een tikkeltje stijgen en komen een fractie boven gemiddeld uit. Toch is de weersituatie voor deze week behoorlijk onzeker. In deze configuratie kan in volgende berekeningen nog wel wat schuiven.

Week 4: van maandag 6 tot en met zondag 12 juni

  • Opnieuw droog en zonnig, in het noorden ook bewolking
  • De westenwind in het noorden drukt de temperaturen daar wat
  • In het zuiden kan het af en toe zomers warm worden

In deze week lijkt niet veel te veranderen. Nog steeds zien we het grote hogedrukgebied op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden terug, nog altijd is er een uitloper tot over onze omgeving. Dit is een setting die flinke temperatuurverschillen tussen het noorden van het land, waar de wind vaak van zee waait, en het zuiden, waar er nauwelijks wind is en de zee ver weg, kan opleveren. Door de nabijheid van het hogedrukgebied worden storingen geblokkeerd en lijkt het, net als een groot deel van de voorgaande week, de gehele week droog te blijven. Er zit maar heel weinig vaart in de atmosfeer.

En verder?

In de twee weken hierna zien we het hogedrukgebied nog steeds prominent op de Oceaan, maar lijkt de bijbehorende rug over onze omgeving weer wat minder sterk te worden. De straalstroom komt daardoor opnieuw omlaag en storingen kunnen Nederland met hun wolken, soms regen of een enkele bui weer bereiken. Het lijkt daardoor opnieuw wisselvalliger te worden. De temperaturen handhaven zich, als deze ontwikkeling uitkomt, op een niveau dat normaal tot iets boven normaal is voor deze tijd van het jaar.

Al met al blijven hogedrukgebieden, ook de komende 6 weken, een hoofdrol spelen in het weer in Nederland. En ook al kunnen storingen wel af en toe tot Nederland doordringen, de grote lijn is dat het (te) droge weer ook in de junimaand aanhoudt. Daarbij liggen de temperaturen meestentijds rond normaal of iets daarboven, maar lijkt de start van de periode volgende week nog wel duidelijk warmer dan normaal te zijn.

Pakt het toch warmer uit?

Tot zover de modelberekeningen. Nu is het zo dat de droogte van dit moment, die de komende tijd lijkt aan te houden, tot gevolg heeft dat berekeningen en werkelijkheid aardig uit elkaar kunnen liggen. Zeker als een uitloper van het hogedrukgebied langere tijd boven ons land ligt en de zon toch een voorname rol speelt, kan het in flinke delen van het land al snel behoorlijk warm worden, warmer dan het zich nu laat aanzien. Wat dat betreft, is het van belang om deze verwachting door een warme bril te bekijken en er in je achterhoofd rekening mee te houden dat het vaak toch wat warmer uitpakt dan we nu denken.

Reinout van den BornChef Redactie