30-Daagse: droogte lijkt aan te houden
De afgelopen tijd hebben we geprofiteerd van een standvastig hogedrukgebied boven Scandinavië, met daar omheen bij ons een vaak (noord)oostelijke wind. Een scenario dat veel weerliefhebbers liever in het winterseizoen hadden willen zien, want in die tijd van het jaar komt dan de aanvoer van koude lucht bij ons lekker op gang. In het voorjaar wordt die noordoostenwind geleidelijk wat minder koud, al zien we vanaf volgende week de temperatuur wel weer iets lager uitkomen.Morgen, zaterdag, draait de wind tijdelijk naar het oosten en dan wordt er droge en warmere lucht vanaf het vasteland, vanuit de centrale delen van Europa, aangevoerd. Het kwik stijgt dan snel naar 17 tot in het zuiden lokaal 21 graden en er is flink wat ruimte voor de zon. Zondag draait hij terug naar het noordoosten en zakken we weer iets terug naar 14 tot 18 graden. Na het weekend komen we nog een fractie lager uit, maar het lijkt wel vrij rustig te blijven.
Week 1: maandag 25 april t/m zondag 1 mei
- Noordelijke wind
- Iets kouder
- Vochtige lucht
Deze week zien we een enorm hogedrukgebied ten noordwesten van ons liggen, uitgestrekt vanaf de Canadese oostkust, over Groenland, richting Schotland. Een uitloper ervan rijkt tot boven ons land en zelfs nog tot aan de Alpenregio. Rondom dat hogedrukgebied steekt bij ons een noordelijke wind op, waarmee weer iets koudere lucht onze kant op stroomt. We zien dan ook een afwijking van 1 tot 3 graden omlaag voor wat betreft de temperatuur en daarmee komen we zelfs iets onder de norm van 16 graden uit voor deze tijd van het jaar. Overdag varieert het kwik veelal tussen 10 en 14 graden, in de nachten komen we rond 5 graden uit. Ook wordt er met die noordelijke wind vrij veel vocht vanaf de Noordzee aangevoerd en dat uit zich in meer wolken. Op maandag kan daaruit nog een enkele bui vallen, maar daarna wordt het droog en deze week lijkt dan ook iets droger dan normaal te verlopen.
Week 2: maandag 2 t/m zondag 8 mei
- Hogere luchtdruk dan normaal
- Zwakke straalstroom
- Weinig activiteit
Het hogedrukgebied wordt in deze week minder krachtig en breekt op in twee delen. Het ene deel blijft boven Groenland liggen en het andere deel schuift verder Europa in. In een gebied vanaf de Britse Eilanden, over ons land richting de hele oostelijke helft van Europa is de luchtdruk iets hoger dan normaal. De straalstroom is bovendien zwak en ligt vanuit het westen ‘uitgewaaierd’ vanaf de poolstreek tot boven het noorden van Afrika. Weinig activiteit dus. Het blijft dan ook relatief droog en met een meer noordoostelijke tot later oostelijke wind lijkt de temperatuur weer iets te stijgen. Vooral de tweede helft van deze wijk lijkt weer een stuk warmer te worden, met dan weer grotere kans op een paar warme dagen, waarbij de temperatuur regionaal kan oplopen tot boven 20 graden.
Week 3: maandag 9 t/m zondag 15 mei
- Inactieve straalstroom
- Minder sterke signalen
- Relatief droog
Ook deze week zien we een inactieve straalstroom, maar verder worden de signalen wel minder duidelijk. Boven het noorden van ons land, Duitsland en Polen zien we nog een afwijking omhoog voor wat betreft de luchtdruk en dat betekent dat de wind bij ons oostelijk blijft. De temperatuur ligt gemiddeld rond een normale 17 graden, met af en toe een uitschieter omhoog of omlaag. Er is onder de juiste omstandigheden ook wel potentie op middagtemperaturen boven 20 graden. Het is nog steeds relatief droog, al lijkt het einde van de week iets wisselvalliger te worden, met soms een bui.
Week 4: maandag 16 t/m zondag 22 mei
- Nauwelijks neerslag
- Uitschieters omhoog
- Enkele zomerse dag?
De laatste week van deze verwachting laat nog steeds weinig neerslag zien. Af en toe een bui en meer lijkt het niet te worden. In het huidige klimaat valt in een gemiddelde meimaand zo’n 60 millimeter regen, maar dat lijken we op basis van deze verwachting niet te gaan halen. Het lijkt dus iets droger dan normaal te worden. Met nog steeds de hogere luchtdruk ten noorden van ons houden wij een oostelijke aanvoer en dat resulteert over het algemeen in rustig weer, met vrij normale temperaturen; dan alweer rond 18 graden. Ook hier zien we echter wel dat er behoorlijke uitschieters omhoog, maar ook omlaag kunnen voorkomen. Er zijn zelfs berekeningen die het aan het einde van de week zomers warm laten worden, met middagtemperaturen boven 25 graden. Dat zijn vooralsnog uitbijters, want het gemiddelde ligt een stuk lager, maar de potentie is er zeker!
Conclusie:
Voorlopig lijkt het vrij rustig en droog te blijven in ons land. Hogedrukgebieden domineren en houden actieve storingen op afstand. De eerste week lijkt wat bewolkter en frisser te verlopen, maar vanaf de tweede week komen de hogedrukgebieden weer veelal ten noorden van ons te liggen, wat betekent dat de oostelijke winden weer zullen gaan overheersen. Het blijft dus vrij droog en het kwik loopt gestaag (en aardig volgens de klimaatboeken) op tot rond gemiddeld, tussen 15 en 18 graden. Vooral later in deze verwachting neemt de kans op warme of zelfs zomerse dagen iets toe.