Foto gemaakt door Joyce Derksen - Doornenburg - Golven van warmte en koelte wisselen elkaar deze zomer af. Zit er ook een echt stabiele periode aan te komen? In de nieuwe 30-daagse vertellen we het.
Foto gemaakt door Joyce DerksenDoornenburgGolven van warmte en koelte wisselen elkaar deze zomer af. Zit er ook een echt stabiele periode aan te komen? In de nieuwe 30-daagse vertellen we het.
Nu

30-Daagse: geleidelijk stabieler, en uiteindelijk zomer?

Eerder deze week schreven we op Weer.nl al hoe het erop lijkt dat de zomer zijn patroon inmiddels heeft gevonden. Met Nederland vaak aan de noordflank van een gebied met hitte boven de zuidelijke helft van Europa, maar koelere lucht in het noordwesten ook nooit ver weg. En op de grens tussen beide bij ons af en toe buien.

Zowel de warme als de koele lucht golven in onze richting en de tijd die voor de afwisseling tussen beide nodig is, lijkt steeds ongeveer een week te bedragen. Met het koelere weer dan vaak in (de loop van) het weekend en aan het begin van de week, de warmte in de tweede helft van de week en de overgang met buien vaak aan het einde van de week. Gemiddeld zit de temperatuur duidelijk boven normaal en valt er voldoende regen. Al zijn de regionale verschillen wat dit betreft groot, want in het uiterste zuidwesten, maar ook in een strook over het oosten van het land is het op dit moment veel droger dan normaal.

Azorenhogedrukgebied

Op de weerkaarten speelt het Azorenhogedrukgebied een belangrijke rol. Het rolt steeds weer nieuwe uitlopers uit over het continent, vaak via Frankrijk naar het oosten. Soms liggen ze noordelijker, zoals de afgelopen dagen, en profiteren we er ook in Nederland mooi van mee. Een andere keer drijft de koele lucht vanuit het noordwesten een wig in het Zuid-Europese hogedrukbastion en wordt het bij ons enkele dagen wisselvalliger. Dat is wat nu en ook de komende dagen in onze omgeving aan de hand is.

Die wig is nu zichtbaar als een trog in de bovenlucht, die voor de westkust van Europa boven zee ligt. In de bovenlucht waait hierdoor boven West-Europa een zuidelijke wind. Daarin slingert een langgerekt koufront, dat zich helemaal van onze omgeving tot over het noorden van Spanje uitstrekt. Af en toe trekken storingen naar het noorden, die regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk met zich meebrengen. Vandaag, morgen en mogelijk ook maandag hebben we daar in (delen van) Nederland mee te maken. Hoe het daarna verder gaat, bekijken we zoals altijd in een nieuwe aflevering van de 30-daagse.

Week 1: van maandag 27 juni tot en met zondag 3 juli

  • Eerst nog een bui, later zomers
  • Temperatuur oplopend tot tussen 25 en 30 graden
  • Tegen het weekend onweerskansen en wat koeler

We zien de trog in de bovenlucht nog steeds ten westen van Europa, geflankeerd door het Azorenhogedrukgebied op de Oceaan aan de west- en een ander hogedrukgebied boven Scandinavië aan de oostzijde. Over het Europese continent wordt erg warme lucht ver naar het noorden, helemaal Scandinavië in geblazen. Nederland ligt aan de westflank van dit gebied, eerst nog onder invloed van relatief gezien wat koelere lucht.

Maandag kunnen, door het koufront vlakbij ons, vanuit het zuiden nog een paar regen- en onweersbuien over vooral het oosten van het land naar noorden schuiven, dit bij temperaturen tussen 20 en 23 gaden. Vanaf dinsdag, als de trog iets naar het westen drijft, bouwt zich over onze omgeving een rug van hogedruk op en verdwijnen de buien. Er volgen enkele droge dagen met een weer snel oplopende temperatuur. Woensdag en donderdag kan het tussen 25 en 30 graden worden. We blijven echter in het eerder beschreven ritme, want tegen het einde van de week – als de trog ten westen weer iets dichterbij komt – neemt de kans op een paar regen- en onweersbuien toe. In het weekend daarna lijkt het vervolgens ook opnieuw een fractie koeler te worden.

Week 2: van maandag 4 juli tot en met zondag 10 juli

  • De meeste zon in het zuiden
  • De grootste buienkans in het noorden
  • Temperaturen tussen 18 en 24 graden

Het hogedrukgebied bij de Azoren komt wat dichterbij en verplaatst zich iets naar het noorden. Het neemt de trog bij ons op zijn schouders en duwt die wat naar het noorden terug. Op de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan komt zo een soort van westcirculatie te staan die koele lucht naar vooral Schotland blaast. Vanaf daar wordt de wind noordwestelijk en stroomt die koelere lucht het Noordzeegebied in.

Het Azorenhoog rolt ondertussen een nieuwe uitloper over Frankrijk uit. Wij komen aan de noordflank daarvan te liggen. Het zuiden heeft de meeste kans op zon, het noorden kan vaker met storingsuitlopers geconfronteerd worden. De wind waait uit richtingen tussen west en noordwest en de temperaturen zijn gematigd, maar liggen in een groot deel van het land wel iets boven de norm, vooral vanwege de relatief warme nachten. Als zo’n storing passeert, kan ook een beetje regen of een bui vallen. Verder zien we de zon geregeld.

Week 3: van maandag 11 juli tot en zondag 17 juli

  • Nu en dan een bui, ook zonnige perioden
  • Temperaturen 18 tot 24 graden, later wat hoger
  • De hele periode weinig wind

Eigenlijk verandert niet zoveel op de weerkaarten. Het hogedrukgebied bij de Azoren trekt zich wat naar het zuidwesten terug, het hogedrukgebied boven Scandinavië komt boven Noordwest-Rusland terecht. Verder is er de optie dat de luchtdruk boven de Noorse Zee gaat stijgen. Nederland ligt in een soort vore van lagedruk, waarin de drukverschillen relatief klein zijn. Het lijkt erop dat de lucht bij ons niet helemaal stabiel is en dat zich af en toe buien kunnen vormen, misschien ook wel met onweer. Tussendoor is ook de zon te zien. Vooral overdag zijn de temperaturen eerst gematigd, maar lijken in de loop van de week toch weer iets boven normaal te komen. En nog steeds is het zo dat we met duidelijke verschillen tussen het binnenland en de kustgebieden te maken houden.

Week 4: van maandag 18 juli tot en met zondag 24 juli

  • Na wisselvallige start steeds meer zon en droog
  • Stijgende temperaturen, in het zuiden 25 tot 30 graden
  • Geleidelijk een oostelijke tot noordoostelijke wind

De drukstijgingen, die we boven de Noorse Zee al zagen, verplaatsen zich naar Denemarken. Dat levert in de loop van de week een duidelijke weersverbetering op. De eerste dagen van verlopen nog wisselvallig, daarna komt de zon er beter door en gaan de temperaturen bij een naar oost tot noordoost draaiende wind duidelijk omhoog. Zeker in het zuiden kunnen we dan weer tussen 25 en 30 graden uitkomen. In het noorden is de temperatuur wat gematigder, vooral op de plekken waar de wind via de Noordzee aan komt zetten. Maar ook daar maakt de zon het, als hij schijnt, natuurlijk helemaal goed.

De twee weken daarna:

  • Verdere stabilisatie en vaak warm onder invloed hogedrukgebied
  • Meest een noordoostelijke wind
  • De eerste week in het noorden nog wat bewolking

We zien het hogedrukgebied eerst naar Schotland trekken, waardoor de wind bij ons meer uit het noorden tot noordoosten gaat waaien, daarna breidt het zich weer tot in de omgeving van Denemarken uit. Beide weken lijken, onder invloed van het hogedrukgebied in onze buurt, relatief droog te verlopen. Er kan daarbij vooral in het binnenland veel zon zijn, in de eerste van de twee weken drijft in het noorden mogelijk ook af en toe wat bewolking van zee binnen. De temperaturen liggen duidelijk boven normaal. Zijn er eerst vrij grote verschillen tussen het noorden en het zuiden, uiteindelijk – als de wind weer uit oost tot noordoost waait – is het niet ondenkbaar dat het opnieuw 25 tot 30 graden wordt.

Al met al:

Samenvattend zien we dat het weer in de loop van de periode stabieler moet worden, omdat de straalstroom naar het noorden wordt geduwd en storingen onze omgeving steeds lastiger kunnen bereiken. Wel zien we eerst ook de warmste lucht uit onze omgeving verdwijnen. Later in de periode, als de zon meer en meer een rol gaat spelen, komt het kwik toch duidelijk boven normaal uit, al zijn er wel vaak flinke verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland. Tegen het einde van de periode, als een hogedrukgebied ten noorden van ons komt te liggen, zou de zomer zomaar weer eens kunnen doorbreken.

Reinout van den BornChef Redactie