30-Daagse: heeft zomer na komende hitte kruit verschoten?
De laatste keer dat we een extreem hete zomerdag meemaakten, was in 2019. Toen werd op 25 juli het Nederlandse hitterecord verbroken en kwam met 40,7 graden in handen van Gilze-Rijen, na bijna 75 jaar in handen van het Gelderse Warnsveld te zijn geweest. De hitte van toen was niet de opmaat naar een heet verder verloop van de zomer. Eigenlijk was het echt warme zomerweer daarna wel op. Pas tegen het einde van de augustusmaand keerde de warmte nog een keer terug, maar toen was de zomer bijna voorbij.Inmiddels zijn we drie jaar verder en lijkt het erop dat we mogelijk weer naar een paar extreem hete dagen op weg zijn. Vooral maandag en dinsdag zijn dagen waarop de temperaturen ook in Nederland uit de band kunnen springen. Mogelijk wordt dinsdag zelfs het nog verse warmterecord van 2019 alweer aan het wankelen gebracht, als het in het zuiden wellicht 40 of 41 graden wordt. Dat zou wel heel bijzonder zijn.
Een vraag die vervolgens meteen ook naar boven komt, is of we daarmee ook het potentieel van de zomer hebben opgebruikt? Net zoals toen in 2019? We gebruiken deze aflevering van de 30-daagse om uit te zoeken hoe het er wat dit betreft voorstaat.
Week 1: van maandag 18 tot en met zondag 24 juli
- Eerst heet, later kans op onweer en koeler
- Temperaturen dalend tot tussen 20 en 26 graden
- Wind draaiend naar zuidwest en later west tot noordwest
Deze week begint natuurlijk met een zeldzame warmte-opstoot die maandag in het zuiden mogelijk al temperaturen tot ruim 35 graden en dinsdag op grote schaal temperaturen tussen 35 en 40 graden kan brengen. Mogelijk wordt het dinsdag nog warmer en wordt het hitterecord uit 2019 aan het wankelen gebracht. Vanaf woensdag draait de wind naar het zuidwesten en komt koelere lucht het land binnen. Daarbij kan het op de overgang, later op woensdag, tot een paar fikse regen en onweersbuien komen.
Vanaf donderdag komen de temperaturen van noord naar zuid dan weer een tijdje op waarden tussen 20 en 25 graden uit. Daarbij waait er een vlagerige wind uit richtingen tussen west en noord en wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Er kan dan ook een enkele bui vallen, maar het is nog niet voldoende om de droogte alweer te breken.
Week 2: van maandag 25 tot en met zondag 31 juli
- Warmer dan normaal, maar tegelijk onzeker
- Af en toe een regen- of onweersbui
- Echte warmte steeds dichtbij
Wat we op de wat langere termijn eigenlijk zien gebeuren, is dat het hogedrukgebied, dat al langere tijd ten zuidwesten van Ierland ligt en af en toe aparte hogedrukcellen op ons land afstuurt, een stukje naar het zuiden, richting de Azoren wordt gedrukt. Oorzaak hiervan is het actiever worden van lagedrukgebieden op de Oceaan en boven Scandinavië. Eigenlijk lijkt boven onze omgeving een soort zuidwestcirculatie op gang te komen, die overigens niet al te sterk is, maar af en toe wel storingen onze kant op kan voeren.
Tegelijkertijd blijven we op de grens liggen van de hitte boven het Europese continent. Als de wind ook maar iets naar het zuiden bijdraait, kan (een deel van) die hitte opnieuw tot onze omgeving doordringen. Op de overgangen is er kans op regen- of onweersbuien, maar de overheersende lijn lijkt nog steeds dat het aan de droge kant blijft. De temperaturen in deze week liggen vaak tussen 20 en 26 graden, maar het kan dus ook warmer zijn.
Week 3: van maandag 1 tot en met zondag 7 augustus
- Warmer dan normaal, maar tegelijk onzeker
- Af en toe een regen- of onweersbui
- Echte warmte steeds dichtbij
In de grote lijnen op de weerkaarten verandert niet veel. Op veel plaatsen wordt een lagere dan gebruikelijke luchtdruk berekend, tegelijkertijd zijn de drukverschillen niet groot. Nederland ligt aan de rand van een groot gebied met warmte boven het continent en ook bij ons zijn de temperaturen in het algemeen hoger dan normaal. Het weerbeeld is onzeker, om de redenen die we in de voorgaande week ook al hebben beschreven. Als de warmte even doordringt, kan het zonnig zijn, maar op de overgangen zitten de wolken en kunnen ook af en toe buien voorbij komen. Het blijft evenwel aan de droge kant.
Week 4: van maandag 8 tot en met zondag 14 augustus
- Warmer dan normaal, maar tegelijk onzeker
- Af en toe een regen- of onweersbui
- Echte warmte steeds dichtbij
De hogedruk, ten zuiden van Nederland, lijkt boven de Alpen en Frankijk te liggen, maar dit signaal is niet erg sterk. Ook in het hoge noorden, boven het Poolgebied, is de luchtdruk hoger dan normaal, maar dat heeft met de daar heersende relatief hoge temperaturen te maken. Nederland ligt in het grensgebied tussen beide invloeden.
Daarmee houdt de onzekerheid aan. Het kan meerdere kanten op. De warme lucht handhaaft zich dichtbij onze omgeving, in het noordwesten is koelere lucht altijd dichtbij en ook in deze week kunnen ze elkaar afwisselen. Met een temperatuur die in het algemeen hoger dan normaal is, hangt het van de precieze ligging van de grens tussen de warmte en het koelere weer af hoe het er bij ons uit zal zien. De kansen op een regen- of onweersbui zijn er in elk geval en het kan dus ook een paar dagen echt warm zijn.
En daarna:
- Warmer dan normaal, maar tegelijk onzeker
- Af en toe een regen- of onweersbui
- Echte warmte steeds dichtbij
Ook in de twee weken hierna is op de kaarten nauwelijks een duidelijk signaal voor het weersverloop in onze omgeving terug te vinden. In grote lijnen blijft alles op z’n plek en volstaat het idee dat het meerdere kanten op kan: een warme en een koelere. En dat het op de overgangen tot wolken en een regen- of onweersbui kan komen.
Al met al is het dus nog niet helemaal duidelijk of we ons zomerkruit in Nederland, na de opstoot van hitte tijdens de komende dagen en vooral begin volgende week, al helemaal hebben verschoten. In grote lijnen breekt een periode aan waarin de weerssituatie voor langere tijd onzeker lijkt. Met weliswaar temperaturen die in het algemeen hoger dan normaal zijn, maar geen echte voorkeur voor de echt warme of de koelere variant.
Verder blijft de zon er mooi doorkomen, maar kan het op de overgangen tussen het warme en het koelere weer ook tot wolken en plaatselijke regen- en onweersbuien komen.