30-Daagse: hogedrukgebieden grijpen opnieuw de macht
Nu de operatie afkoeling er bijna opzit, schakelen we de komende week op een ander regime over, al ziet het er allemaal nog steeds wat broos uit. Het lijkt dan weliswaar duidelijk koeler en ook wat wisselvalliger te zijn volgende week, maar als je goed in de pluim kijkt, zie je het tegen het nieuwe weekend allemaal alweer wat onzekerder worden. Hogedrukgebieden zijn de hele periode steeds dichtbij en door de droogte, die er nog altijd in Nederland is, kan het – als de zon schijnt – makkelijk warmer worden dan gedacht. Het is een facet dat we denkelijk voortdurend in het achterhoofd moeten houden.Na de opwinding van de laatste dagen, met vandaag de passage van een storing met regen en onweer als sluitstuk, zien we in het weekend alweer herstel. Zaterdag kan uit de stapelwolken die ontstaan nog een enkele bui vallen, zondag blijft het alweer de hele dag droog en beide dagen krijgen we de zon behoorlijk te zien. Zaterdag wordt het van noordwest naar zuidoost tussen 16 en 21 graden, zondag loopt de temperatuur op tot tussen 19 en in het zuidoosten lokaal 25 graden, en is het opnieuw heerlijk weer.
Op de weerkaarten zien we dan een hogedrukzone met kern ten noorden van Scandinavië, maar met een uitloper over Centraal-Europa naar het zuiden. Een lagedrukgebied ligt ten noorden van Schotland en een ander lagedrukgebied, afkomstig vanuit het hete Spanje, trekt over Frankrijk naar het noordoosten en heeft regen- en onweer bij zich.
Week 1; van maandag 23 tot en met zondag 29 mei
- Tot en met woensdag wisselvallig, rond het weekend stabieler en meer zon
- Temperaturen tussen 17 en 20 graden, laat in de week iets hoger
- Een stevige westenwind, later wat afnemend
Terwijl we in Nederland een aantal dagen in een soort van westcirculatie liggen, komt vanuit het zuidwesten een nieuw hogedrukgebied dichterbij. Tegen het weekend trekt het de Britse eilanden op. Tot en met woensdag is het in Nederland wisselvallig met vrijwel iedere dag een paar buien, soms ook met onweer, afgewisseld door zon. Vanaf donderdag opknappend. Met een naar noordwest draaiende wind wordt de temperatuur dan geleidelijk spannender. De meeste berekeningen komen volgende week, na een maandag waarop het nog 18 tot 22 graden worden, op temperaturen tussen 17 en 20 graden. Maar tegen het einde van volgende week kan het kwik alweer een beetje omhoog gaan.
Week 2: van maandag 30 mei tot en met zondag 5 juni
- Weerbeeld een tikkeltje onzeker, maar aan de droge kant
- Temperaturen 18 tot 22 graden, met uitschieters naar boven
- Wind uit richtingen tussen noord en west
Het hogedrukgebied blijft in de buurt van de Britse eilanden liggen en lijkt een uitloper in onze richting te houden. Ligt het hogedrukgebied wat verder bij ons vandaan, dan kunnen storingen vanuit het noordwesten onze omgeving bereiken, komt het hogedrukgebied wat dichterbij, dan kan het ook bij ons juist heel erg meevallen. Beide opties zien we in de pluim terug. Valt het mee dan kunnen de temperaturen tot zomerse waarden stijgen, is er maar weinig wind en komt de zon er voluit door. Valt het tegen, dan waait er een wat stevigere noordwestenwind, komen de temperaturen niet of nauwelijks aan 20 graden toe en kan er – al er eens een storing in de buurt is – ook wat regen of een bui vallen. Door elkaar lijkt het in de loop van de periode wel een tikkeltje warmer te worden en gemiddeld blijft het droog.
Week 3: van maandag 6 tot en met zondag 12 juni
- Weerbeeld een tikkeltje onzeker, maar aan de droge kant
- Temperaturen 18 tot 22 graden, met uitschieters naar boven
- Wind uit richtingen tussen noord en west
Er verandert niet al teveel in de berekeningen. Het hogedrukgebied bij de Britse eilanden komt gemiddeld gesproken weliswaar een tikkeltje verder naar het westen uit, maar houdt een uitloper tot over onze omgeving. En feitelijk geldt nog steeds wat we voor de voorgaande week ook al vertelden. Valt het mee, dan schijnt de zon en is er nauwelijks wind bij temperaturen die tot zomerse waarden kunnen oplopen. En valt het tegen, dan waait in (een deel van) het land een killere noordwestelijke wind, komen de temperaturen een stuk lager uit en valt uit wolken, die vanaf de Noordzee worden aangevoerd, wat regen of een bui. Veel spektakel hoeft er met weerkaarten als deze dan ook niet te worden verwacht en droogte van dit moment lijkt gewoon aan te houden.
Week 4: van maandag 13 tot en zondag 19 juni
- Weerbeeld een tikkeltje onzeker, maar aan de droge kant
- Temperaturen 18 tot 22 graden, met uitschieters naar boven
- Wind uit richtingen tussen noord en west
En ook in deze week zijn de veranderingen op de weerkaarten maar klein. Het hogedrukgebied blijft op zijn plek, de uitloper tot over onze omgeving is er ook nog steeds en de hiervoor al tweemaal beschreven tweedeling in de berekeningen blijft van kracht. Ook de droogte zou zo dus nog een week langer doorgezet kunnen worden.
En daarna?
In de twee weken hierna lijkt het hogedrukgebied zich wat meer van het Europese vasteland te verwijderen. Als dit zo uitkomt zou er voor de westkust van Europa of over de westrand van het continent een bovenluchttrog kunnen komen te liggen, eigenlijk een tong met wat koudere lucht hogerop in de atmosfeer. De kans op buien wordt dan in een langzaam onstabieler wordende lucht groter en de wind zou wat vaker uit richtingen tussen zuid en west kunnen gaan waaien.
We zien dan twee ontwikkelingen: terwijl de temperaturen weer de neiging hebben om boven normaal uit te komen, als ze dat in de periode daarvoor al niet waren, nemen de neerslagkansen toe. Daar waar het in de weken ervoor met het hogedrukgebied dichtbij steeds aan de droge kans was, zou het vanaf dat moment weer eens richting normale neerslaghoeveelheden kunnen gaan. En dat zou dan een eerste aanzet kunnen worden om de droogte niet al te erg uit de hand te laten lopen of zelfs een beetje aan te pakken.
Samenvattend
Al met al ziet het er voor de komende tijd rustig uit met langdurig een hogedrukgebied in de buurt en niet al teveel neerslag. Voor wat de temperaturen betreft, hangt het ervan af hoe ver het hogedrukgebied ten westen van ons ligt. Komt het wat westelijker uit, dan is de wind bij ons noordwestelijk en is het relatief koel. Komt het dichterbij, dan kan bij ons de zon volop schijnen en komen de temperaturen een stuk hoger uit. De droogte van dit moment lijkt de komende tijd aan te houden. Pas aan het einde komt er wellicht meer neerslag.