Foto gemaakt door Ton Wesselius - Oude Wetering - De 30-daagse ziet er vrij droog uit. Eerst wordt nog relatief koel weer verwacht, maar verderop in de tijd is de verwachting eigenlijk voortdurend warm.
Foto gemaakt door Ton WesseliusOude WeteringDe 30-daagse ziet er vrij droog uit. Eerst wordt nog relatief koel weer verwacht, maar verderop in de tijd is de verwachting eigenlijk voortdurend warm.
Nu

30-Daagse: koel begin, maar daarna steeds warm en vrij droog

De eerste van de drie zomermaanden is voorbij en heeft zo’n beetje dat gebracht wat we er op voorhand van hadden verwacht. Het was vrij warm met een gemiddelde temperatuur die ongeveer een graad hoger dan normaal was, de zon scheen meer dan gebruikelijk en het was ook wat natter dan gemiddeld, al waren er wel grote regionale verschillen.

Vaak lagen we aan de noordrand van een groot gebied met Eurowarmte, dat zich vooral boven de zuidelijke helft van ons continent ophield. Af en toe golfde die warmte vanuit het zuiden over ons land en schoten ook bij ons de temperaturen omhoog (het werd in het oosten op de warmste dag tot nu toe net geen 33 graden), maar in De Bilt wachten we ondertussen nog wel steeds op de eerste officiële tropische dag van dit jaar.

De koelere lucht was nooit ver weg, en golfde even vaak weer terug. Op de overgang tussen de twee luchtsoorten kwam het herhaaldelijk tot onweersbuien die regionaal veel regen, af en toe hagel, soms een bak met wind en in Zierikzee zelfs tornado brachten. Die koelere lucht in het noordwesten is er steeds omdat we op de noordelijke delen van de Atlantische Oceaan vrijwel voortdurend toch een straalstroom terugvinden. Een straalstroom die storingen nog altijd tot Schotland en (delen van) Scandinavië weet te laten doordringen.

Heet en koel

Toch was het ook in het hoge noorden de afgelopen dagen even heet. Op de Noordkaap in Noorwegen werd het woensdag maar liefst 31 graden. Dat gebeurde in de warme lucht die via Duitsland met een zuidenwind naar het noorden was gestroomd. Gisteren was de koelere ook daar echter weer terug. Toen kwam het kwik niet verder dan ongeveer 13 graden. En ook bij ons is de warmte weer verdrongen, na een vooral in het oosten nog warme donderdag met op de Vliegbasis Twenthe een hoogste temperatuur van 29,5 graden.

Vandaag, maar ook in het weekend profiteren van de invloed van een hogedrukgebied dat over Duitsland en Polen richting Finland en de Baltische Staten trekt. Bij ons is wind zuidwestelijk, wisselen de zon en stapelwolken elkaar af en kan heel lokaal nog een bui vallen. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperaturen liggen tussen 20 en 25 graden, maar zijn vooral vandaag en in mindere mate zondag een fractie lager.

Terwijl het hogedrukgebied boven het Europese continent naar het noordoosten wegtrekt, wordt het Azorenhogedrukgebied steeds sterker. Het trekt wat naar het noorden en rolt vanaf maandag en dinsdag een uitloper over het noordwesten van Europa uit. De wind draait bij ons dan geleidelijk naar west tot noordwest en nog iets koelere lucht kan onze omgeving bereiken. Verder komt soms een zwakke storing mee.

Week 1: van maandag 4 tot en met zondag 10 juli

  • Een westelijke tot noordwestelijke wind
  • Perioden met zon, in het noorden meer wolken en soms wat regen of een bui
  • Temperaturen van noord naar zuid 18 tot 23 graden.

Het hogedrukgebied bij de Azoren rolt een uitloper tot over het noordwesten van Europa uit en die komt zo te liggen dat de wind bij ons uit richtingen tussen west en noordwest gaat waaien. Vanuit die hoek komt koele lucht onze kant op waarin af en toe een zwakke storing meedrijft. Als zo’n storing over het land trekt, is er even meer bewolking en kan vooral in het noorden en oosten wat regen of een buitje vallen, in het zuidwesten en zuiden blijft het het grootste deel van de tijd droog en komt de zon er vaker door.

Hierdoor lopen de temperaturen uiteen. In het noorden wordt het vaak niet warmer dan 18 tot 20 graden, in het zuiden kan het kwik nog tot 22 graden oplopen. Tegen het weekend komt het kwik mogelijk weer een fractie hoger uit, als de bovenlucht warmer wordt.

Week 2: van maandag 11 tot en met zondag 17 juli

  • Nog steeds een noordwestenwind
  • Weinig verandering in het weerbeeld
  • Wel een toenemende onzekerheid en mogelijk (wat) hogere temperaturen

Hier wordt het spannender. We zien de temperaturen wat meer uiteen waaieren. Ongeveer twee derde van de opties laat het hogedrukgebied nog boven de Oceaan, de rest laat het naar het oosten opschuiven en boven Europa uitkomen. Hier zitten de voor ons warmere opties in, omdat warmte vanuit het zuiden dan weer tot ons land weet door te dringen. Doordat hogedrukgebieden een hoofdrol spelen, wordt maar weinig neerslag verwacht en lijken de droogteperikelen langzaam weer de kop op te steken.

Week 3: van maandag 18 tot en met zondag 24 juli

  • Naar zuidwest draaiende wind
  • Vrij droog weer met vaak zon
  • Hogere temperatuur, maar onzekerheid over hoe hoog

Het beeld waaiert nog steeds uiteen, maar de grootste gemene deler is nu dat de kern van het hogedrukgebied ergens boven de Alpen en Italië terechtkomt. Tegelijkertijd zien we boven de Oceaan een groot lagedrukgebied liggen. Boven West-Europa stelt zich in de bovenlucht een zuidwestelijke stroming. We komen hiermee opnieuw aan de rand van het gebied met Eurowarmte en dat maakt de verwachting lastig.

Voor wat de temperatuur betreft, lijken we boven normaal uit te komen. Dat kan flink boven normaal zijn als de warmte een tijdje over ons land golft, maar ook wat dichterbij normaal als het de minder warme lucht is die even de overhand heeft. Op de overgangen kan het tot een paar regen- en onweersbuien komen, maar door elkaar lijkt het een tamelijk droge week te worden met ook redelijk wat ruimte voor de zon.

Week 4: van maandag 25 tot en met zondag 31 juli

  • Aanhoudende zuidwestenwind
  • Nog steeds vrij droog en regelmatig zon
  • Aanhoudende onzekerheid over hoe warm het precies wordt

Op de weerkaarten verandert vrijwel niets. Nog steeds liggen we aan de rand van het warme gebied. Mogelijk heeft de koelere lucht een tikkeltje meer kans dan een week eerder, maar de temperaturen blijven (iets) boven normaal. Het zuidoosten van het land heeft daarbij, net als in de week daarvoor, de grootste afwijking naar boven, het noordwesten de kleinste. De verschillen over het land kunnen dus behoorlijk groot zijn.

Net als een week eerder lijkt het erop dat de overgangen de plek zijn waar het tot een paar regen- en onweersbuien kan komen, toch overheerst het droge weer.

De twee weken hierna

  • Als we niet al in de warmte zitten, komen we er geregeld in
  • Vrij kleine neerslagkansen, opspelende droogte
  • Wind uit zuidwest tot zuid

In de twee weken hierna voorziet de berekening van het ECMWF, het Europese centrum voor middellange termijnverwachtingen, dat het hogedrukgebied boven de centrale delen van Europa rond blijft hangen en dat het lagedrukgebied op de Oceaan ook in grote lijnen op zijn plek blijft. De zuidwestelijke en aan het einde van de periode zuidelijke stroming, hoog in de atmosfeer, houdt dan ook aan en we blijven heel dichtbij de warmte, als we er niet al een groot deel van de tijd in zitten. Alleen als de twee luchtsoorten bij ons in de buurt elkaar af en toe aflossen, komt het tot (enige) regen, verder zal het vaak droog zijn.

Samenvatting

Al met al heeft onze verwachting voor de komende 4 tot 6 weken een relatief koele start, met westelijke tot noordwestelijke winden en temperaturen die rond tot zelfs iets beneden normaal uitkomen. In week 2 neemt de onzekerheid echter al toe en vanaf week 3 zitten we zo dichtbij de Eurowarmte dat feitelijk alles mogelijk is.

Reinout van den BornChef Redactie