Foto gemaakt door Ben Saanen
Foto gemaakt door Ben Saanen
Nu

30 daagse: meer van hetzelfde, daarna potentie voor eerste zomerse dagen

Eigenlijk gebeurt er al wekenlang vrij weinig op weergebied. Het is voortdurend koel voor de tijd van het jaar, de nachten zijn vaak koud en het is aan de droge kant, met van tijd tot tijd aardig wat zon. De komende week lijkt daar nog weinig aan te veranderen, maar wat staat ons te wachten op de lange termijn?

Dit weekend is het licht wisselvallig. Vanmorgen en in de vroege middag viel nog een enkel buitje, inmiddels zijn de meeste buien opgelost. Het is wel fris met maxima van 11-15 graden en aan de kust voelt het met een vrij krachtige wind zelfs wat guur aan. Morgen houdt de wind zich ook aan de kust rustig, maar is het wel overwegend bewolkt. Op de meeste plekken blijft het droog, alleen in de westelijke helft van het land zou heel lokaal een spatje kunnen vallen. In de middag is er ruimte voor opklaringen. De temperatuur komt een graadje hoger uit dan vandaag en daarmee blijft het koel.

Week 1, maandag 2 mei t/m zondag 8 mei: meer van hetzelfde

  • Van tijd tot tijd veel bewolking
  • Overwegend droog, maar kleine kans op een bui
  • Eind van de week oplopende temperaturen

Opnieuw is het volgende week een hogedrukgebied dat de komende week de scepter zwaait, al kan door de suboptimale ligging nog altijd af en toe veel bewolking voorkomen en een buitje vallen. De week begint met een vrij zonnige maandag, maar dinsdag en woensdag lijken vrij bewolkt te verlopen met vooral dinsdag kans op een bui. Later wordt het weerbeeld meer open en is er dus een stuk meer ruimte voor de zon. De temperaturen lopen aan het eind van de week op tot 15-20 graden, in het zuiden kan in het weekend de 20 gradengrens weer overschreden worden. Wel neemt de kans op een buitje dan weer toe.

Week 2, maandag 9 mei t/m zondag 15 mei: hogere temperaturen

  • Meer zuidelijke stroming
  • Warm en zonnig
  • Kans op enkele bui

Gedurende de tweede week van deze 30 daagse, lijkt het hogedrukgebied dat steeds rondom onze omgeving en noordwest van ons lag, wat meer naar het oosten op te schuiven. Daarmee zoekt de wind bij ons meer de zuidwesthoek op en kan warme lucht onze omgeving bereiken. Op veel plekken gaan de temperaturen oplopen tot rond of iets boven de 20 graden, in het zuiden kunnen we die week voor het eerst rond de 25 graden uit gaan komen. Daarbij schijnt de zon regelmatig. De kans op een bui neemt wel toe, en wanneer de warmte echt ver door kan stoten naar onze omgeving kan dat zomaar een onweersbui zijn.

Week 3, maandag 16 mei t/m zondag 22 mei: wind krijgt westelijke component

  • Iets minder warm
  • Vaker bewolking

De huidige modelberekeningen verwachten in de week van 16 mei een verzwakking van het hogedrukgebied boven (Oost)-Europa, terwijl de luchtdruk op de oceaan juist iets toeneemt. Dit zou betekenen dat de wind iets meer de westhoek opzoekt. De details gaan afhangen van hoe de drukgebieden zich positioneren. Komt het tot een hogedrukblokkade op de oceaan, dan draait de wind zelfs naar noordwest en wordt de kans op koel weer met vaak buien groot. Op dit moment ziet het er echter naar uit dat de temperatuur met een west tot zuidwestelijke wind rond of een fractie boven normaal uitkomt. Dit zou maximumtemperaturen rond de 20 graden betekenen. Wel komt het dan wat vaker tot bewolking en is de neerslagkans een fractie groter dan voorgaande weken,

Week 4, maandag 23 mei t/m zondag 29 mei: aan de warme kant van tweedeling?

  • Hogedruk Zuid-Europa, lagedruk Noord-Europa
  • Zomers weer?

Voor het einde van mei berekenen de weermodellen een tweedeling boven Europa. Enerzijds zien we lagere luchtdruk en koude lucht boven (het noorden van) Scandinavië, anderzijds zien we een rug van hogedruk opbouwen van Zuid- tot aan Centraal-Europa. Als dit zo uitkomt, komt de straalstroom noord van ons te liggen en bevinden wij ons dus aan de warme kant daarvan. Boven Zuid-, Centraal- en mogelijk ook West-Europa bouwt zich dan een warme luchtmassa op, welke tot aan onze omgeving rijkt. Hiermee is er duidelijk potentie voor warm weer in onze omgeving met temperaturen tot dik boven de 20 graden en vaak zon. Het neerslagsignaal is in dit geval niet groot, dus het zal ook overwegend droog zijn, maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat er af en toe een bui overtrekt.

Mocht de hogedruk boven Zuid- of Centraal-Europa net wat zwakker zijn dan verwacht en de koude lucht boven Scandinavië verder naar het zuiden uitzakken, dan komt de straalstroom recht boven onze omgeving terecht en gaan we een wisselvallige laatste week van deze 30-daagse tegemoet. In dat geval valt van tijd tot tijd neerslag, staat er wat meer wind en ligt de temperatuur bovendien lager. Op dit moment geven de weermodellen de warme optie echter duidelijk de voorkeur.

Daan van den BroekMeteoroloog