30-Daagse: Na droge maart, weer natter in april
In de huidige maart maandag zijn inmiddels al meerdere records gebroken. Het was een bijzonder zonnige en droge maand, met geregeld hoge maximumtemperaturen, maar soms ook flink koude nachten. Heerlijk voorjaarsweer dus, maar in voorgaande 30-daagse verwachtingen konden we al wel lezen dat er aan het einde van maart een omslag zou gaan plaatsvinden naar een wisselvalliger weertype. En dat lijkt nog steeds het geval te zijn. Het stralende voorjaarsweer, maakt plaats voor grilliger weer, met van tijd tot tijd weer wat nattigheid en minder hoge maximumtemperaturen.In de hele maand maart viel tot nu toe amper 5 millimeter regen, maar met die omslag in aantocht lijkt er aan het einde van de maand nog wel iets bij te gaan komen. Ondanks dat blijft het natuurlijk een kurkdroge maand, dus er mag inmiddels wel wat regen gaan vallen. In het nieuwe klimaat valt in de maand april gemiddeld 40 tot 50 millimeter regen, alleen aan zee ligt dat gemiddelde iets lager, tussen 35 en 40 millimeter. Of er uiteindelijk ook zoveel gaat vallen? Het komende weekend is het in ieder geval nog stralend weer, met veel zon, maar wel langzaam iets lagere maximumtemperaturen.
Week 1: maandag 28 maart t/m zondag 3 april
- Noordelijke wind
- Kouder
- Maartse buien
Vrijwel heel Europa heeft in deze week te maken met relatief lage luchtdruk. De straalstroom ligt pal boven het continent, met de koude lucht aan de noordzijde ervan en de warmere lucht in het zuiden van Europa. Lagedrukgebieden worden met die westelijke stroming via de Atlantische Oceaan vanuit het oosten van Canada naar het gehele Europese continent getransporteerd. De grootste afwijkingen omlaag vinden we boven het Iberisch Schiereiland, en de omgeving van Polen en de Baltische Staten. Relatief hoge luchtdruk vinden we vooral boven IJsland en de wateren er omheen, en in de hoek van Griekenland. Tussen het lagedrukgebied boven het oosten van Scandinavië en het hogedrukgebied bij IJsland steekt bij ons een meer noordelijke wind op en dat resulteert in de aanvoer van duidelijk koelere lucht en ook een paar maartse buien. Vooral in de bovenlucht wordt het gevoelig kouder, maar ook aan de grond komt de temperatuur overdag 3 of 4 graden lager uit dan gemiddeld in deze tijd van het jaar, rond 8 graden, waardoor er bij die buien ook kans op wat winterse neerslag is, zoals hagel en (natte) sneeuw. Het blijft wel een vrij open weertype, met tussendoor ook geregeld zon.
Week 2: maandag 4 t/m zondag 10 april
- Westelijke stroming
- Lagedrukgebieden
- Temperaturen rond of iets boven normaal
In deze tweede week begint de straalstroom wat sterker te worden boven onze omgeving en in heel noordwestelijk Europa blijven lagedrukgebieden domineren. Met een westelijke tot zuidwestelijke stroming trekken er geregeld fronten over ons land en dat resulteert in een relatief nat weertype. En ook natter dan gemiddeld voor begin april. Alleen in deze week zouden we op basis van de huidige weerkaarten al zo’n 20 millimeter regen mogen verwachten, ofwel ongeveer de helft van de gehele gemiddelde maandsom voor april. Met die zuidwestelijke stroming stroomt er wel weer iets zachtere lucht onze omgeving in, waardoor de temperaturen weer oplopen. We komen 1 tot 3 graden boven de gemiddelde 11 graden voor deze periode uit, met vooral aan het begin van de week mogelijk een paar uitschieters verder omhoog, tot rond 15 graden.
Week 3 & 4: maandag 11 april t/m zondag 24 april
- Hardnekkige straalstroom
- Weinig verandering
- Ook rustige intermezzo’s
En ook naarmate de maand vordert, blijft die westelijke stroming aanhouden. De straalstroom komt nauwelijks van zijn plek en ligt ook de laatste twee weken van deze verwachting dus nog steeds pal boven onze omgeving. Toch lijkt het allemaal wel iets rustiger te worden. Met nog steeds relatief lage luchtdruk boven vooral de Atlantische Oceaan en het oosten en noorden van Europa, wordt de weg daartussen bij ons soms vrijgemaakt voor uitlopers van hogedruk vanuit het zuidwesten. In deze twee weken blijft het dus wisselvallig weer, met af en toe een storing die over het land trekt, maar tussendoor dus ook rustiger intermezzo’s, waarin de zon zich ook weer laat zien. Op die momenten komt de temperatuur overdag ook iets hoger uit, maar gemiddeld wordt het een graad of 12. Met meer bewolking en wind zijn in ieder geval ook de nachten minder koud, met veelal 1 tot 3 graden hogere waarden dan normaal. Van vorst is nog nauwelijks sprake.
Conclusie:
Wie van zonnig en warm houdt, moet het komende weekend nog even goed genieten, want eind van deze maartmaand zien we wel degelijk een omslag naar wisselvalliger weer. Vooral komende week is het met een noordelijke stroming fris, met ook een aantal maartse buien. Daarna zet de westelijke stroming in en komt er ook weinig verandering meer in de weerkaarten. Lagedrukgebieden en de bijbehorende fronten weten ons weer te bereiken, dus wisselvalliger weer, met vrij gemiddelde temperaturen voor deze tijd van het jaar.