Foto gemaakt door Jolanda Pelkmans - Wat voor herfstweer kunnen we verwachten in de weken na het zonnige weekend?
Foto gemaakt door Jolanda PelkmansWat voor herfstweer kunnen we verwachten in de weken na het zonnige weekend?
Nu

30-Daagse: na rustig begin volgt wisselvallige periode

De afgelopen dagen was het ietwat wisselvallig herfstweer met af en toe neerslag, soms veel zon en vooral langs de kust vaak veel wind. Komend weekend wordt het rustiger en laat de zon zich veel zien, maar wat kunnen we op de lange termijn verwachten?

Nadat er vanavond een front overtrekt waarop het regent en windstoten voorkomen, neemt een hogedrukgebied het weerbeeld over. Daardoor volgt een rustig weekend. Morgen valt er vooral in het noorden en de oostelijke helft van het land nog een buitje, maar verder is er veel ruimte voor de zon. De zondag kan in het binnenland lokaal flink mistig beginnen, maar daarna schijnt de zon de hele dag flink.

Week 1: 10 tot 17 oktober: Na rustig en overwegend droog begin weer wisselvallig

  • Overwegend droog en vrij rustig begin van de week
  • Tweede helft van de week wisselvalliger met meer wind en neerslag

Maandag piept er, net als op vandaag (vrijdag), een frontje tussen twee hogedrukgebieden door. Daardoor volgt wat meer bewolking en misschien wat regen, al stelt het niet al te veel voor. Dinsdag en woensdag neemt een hogedrukgebied het dan weer over, waardoor het droog is met meer ruimte voor de zon. De temperatuur ligt tussen 14 en 18 graden, met de laagste waarden op de Wadden. In de nachten kan het flink afkoelen en kan zich mist vormen.

De tweede helft van de week nemen storingen het dan weer over en krijgen we te maken het andere gezicht van de herfst. De wind trekt aan, van tijd tot tijd valt neerslag en de temperatuur daalt een paar graden.

Week 2: 17 tot 24 oktober: Aanhoudend wisselvallig

  • Koeler
  • Aanhoudend wisselvallig
  • Tweede helft van de week mogelijk droger

De week erna komt een trog over het noordwesten van Europa te liggen. De stroming krijgt soms een noordcomponent en lagedrukgebieden liggen in de buurt. Hiermee houdt het wisselvallige weerbeeld aan met regelmatig neerslag en soms veel wind. De maxima gaan wat omlaag ten opzichte van de week ervoor en komen veelal uit tussen 12 en 16 graden, wat rond of een fractie onder de normaal voor de tijd van het jaar is. De week kan nog wel wat warmer beginnen

De tweede helft van de week kan een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij. De vraag is of dit hoog net ten zuiden van ons blijft liggen en zo een westcirculatie tot stand brengt of echt boven ons komt te liggen. Hoe dan ook neemt de kans op een wat droger en rustiger weertype toe.

Week 3: 24 tot 31 oktober: Zachte zuidweststroming

  • Oplopende temperaturen door zuidweststroming
  • Waarschijnlijk fractie droger dan normaal
  • Waarschijnlijk relatief rustig

In de 3e week van deze 30-daagse krijgt hogedruk meer de overhand in het zuiden van Europa. Lagedrukgebieden bevinden zich verder naar het noordwesten. Daartussen komt een west tot zuidwestelijke stroming te staan. Daarmee lopen de temperaturen bij ons een fractie op en is het ietwat zacht voor de tijd van het jaar. Maxima van 14-17 graden staan op het programma. Daarbij is het regelmatig bewolkt.

De vraag is waar de grens van de lage- en hogedruk komt te liggen. De Benelux lijkt rond de grens van die drukgebieden te liggen, maar de modellen neigen ernaar dat we net aan de kant van de hogedruk terecht komen. In dat geval valt er wat minder neerslag dan normaal en schiet ook de wind niet uit. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat we gedurende de week even aan de andere kant van die grens terecht komen, waardoor we een dag met wat meer neerslag en/of wind te maken hebben.

Week 4: 31 oktober tot 7 november: Signalen voor noordelijkere hogedruk

  • Meer oostelijke wind
  • Droger
  • Kans op koude nachten

Uiteraard neemt in de laatste week van deze 30-daagse de onzekerheid in de weersverwachting flink toe. Desondanks geven de weermodellen een vrij eenduidig signaal voor hogedruk ten noorden van onze omgeving. Dit kan leiden tot windrichtingen tussen noord en oost. Waarschijnlijk is het hiermee aan de droge kant en ligt de temperatuur rond de normaal voor de tijd van het jaar. Kou ligt, ondanks de geprojecteerde windrichting, niet in het verschiet, omdat de brongebieden niet koud zijn. Wel kan het, mits het opklaart, in de nachten dan al aardig afkoelen.

Daan van den BroekMeteoroloog