30-daagse: nog een poos (na)zomers voordat de herfst erin komt
Na een lange warme en droge periode, zijn we momenteel in een iets wisselvalliger weerregime terechtgekomen met regelmatig (onweers)buien. Het neerslagtekort blijft echter groot. Komend weekend verloopt weer overwegend droog, maar wat gebeurt er op de lange termijn? Keert de wisselvalligheid terug en wordt het neerslagtekort eindelijk teruggeschroefd, of verscherpt de droogte en krijgen we weer te maken met warmte en veel zon?Dit weekend dalen de temperaturen iets en komt er waarschijnlijk ook op het laatst overgebleven weerstation (Hupsel) een einde aan de hittegolf. Beide dagen schijnt de zon, het vaakst morgen (zaterdag), op zondag wat minder. Vooral op zondag is er kans op een bui, al blijft het op veel plekken ook droog.
Week 1: van maandag 22 tot en met zondag 28 augustus – lokaal nog tropisch warm
- Maandag en eind van de week wisselvallig?
- Warme piek in het midden van de week
Door de nabijheid van een storing begint de week nog ietwat wisselvallig met vooral maandag kans op een bui. De dagen daarna stijgt de luchtdruk, laat de zon zich vaker en zoekt de wind meer de zuid(west)hoek op. De temperaturen lopen op, naar op veel plekken zomerse waarden van meer dan 25 graden. In het zuidoosten kan het halverwege de week lokaal weer 30 graden worden.
De tweede helft van de week, vanaf donderdag of vrijdag, wordt het hogedrukgebied zwakker en komen zowel vanuit het zuiden als vanaf de oceaan lagedrukgebieden dichterbij. Hierdoor komen we ook op de grens van warme en koude lucht terecht en neemt de kans op neerslag en stevige (onweers)buien weer toe. Een paar weerberekeningen laten het warme weer daarna aanhouden, terwijl de meeste berekeningen gaan voor een iets minder warm weertype met kans op buien.
Week 2: van 29 augustus tot en met zondag 4 september – vrij warm en zonnig
- Overwegend droog
- Vrij zonnig
- Warm voor de tijd van het jaar
In de tweede week van deze 30-daagse, lijkt een hogedrukgebied weer aan kracht te winnen boven de Britse Eilanden en ten noordwesten van ons. Hoewel de wind daardoor niet uit zuidelijke richting komt, is het waarschijnlijk alsnog een paar graden warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Maxima rond de 25 graden liggen in de lijn der verwachting en zeker in het binnenland kan dat lokaal ook nog wat meer zijn. De zon zal flink schijnen en het is droger dan normaal, al blijft de kans op een (onweers)bui aanwezig.
Week 3: van maandag 5 tot en met zondag 11 september – koeler en toenemende neerslagkansen
- Geleidelijk koeler
- Toenemende neerslagkansen
In de opvolgende week trekt de hogedruk zich terug verder op de oceaan. Boven Centraal- en Noord-Europa wordt het signaal voor lagedrukgebieden juist sterker. De stroming wordt hierdoor noordelijk. Hoewel de week dus nog relatief warm begint met ruime 20’ ers, gaat de temperatuur daarna waarschijnlijk omlaag tot rond of zelfs iets onder de 20 graden. De neerslagkansen worden groter, maar hoe groot de kans op neerslag precies wordt hangt af van hoe ver westelijk de rug van hogedruk uitkomt. Ligt deze verder weg, dan wordt het regenachtiger, ligt deze dichterbij, dan blijft het droger. Vooralsnog verwachten wij in ieder geval een nattere week dan de voorgaande weken.
Week 4: van maandag 12 tot en met zondag 18 september – eerste herfstweek?
- Toenemende kans op wind en regen: herfstweer?
- Niet koud, temperatuur rond of fractie boven normaal
- Minder zon, vrij veel bewolking
Volgens de huidige verachtingen wordt de laatste week van deze 30-daagse de eerste herfstachtige week te worden. Vanzelfsprekend is de onzekerheid op deze termijn groot, maar de weermodellen berekenen vooral lagedrukgebieden in onze omgeving en ten noorden en westen van ons. Als dit uitkomt krijgen we te maken met flink wisselvallig weer. Vaak staan bewolking en regen op het menu, en ook de wind neemt in kracht toe. Echt koud wordt het niet, want hoewel de temperaturen dalen en af en toe wellicht iets onder normaal uitkomen, blijft de temperatuur met maxima van 19-20 graden over de hele lijn mogelijk rond of zelfs iets boven de normaal voor het jaargetijde.
Samenvatting: nog een poosje nazomer waarna de herfst in gang wordt gezet?
De komende week en de week daarna lijken door regelmatige hogedrukimpulsen zomers te verlopen, ook al is het niet helemaal droog en is er van tijd tot tijd kans op stevige buien. De zon schijnt vaak en de temperatuur ligt meestal boven de normaal voor de tijd van het jaar. Volgens de huidige berekeningen nemen lagedrukgebieden het in de loop van september echter steeds meer over, waardoor de temperatuur richting de normaal daalt en de kans op neerslag en wind steeds meer toenemen.