30-Daagse: op de rand van de echte hitte
Als we de zomer tot nu toe overzien, dan is het thermisch gezien nog geen hoogvlieger. We staan dan met een gemiddelde temperatuur van 17,0 graden wel een halve graad boven normaal (tot nu toe), maar de eerste week van juli is 1,3 graden koeler dan normaal verlopen. Verder is er in De Bilt nog geen tropische dag geweest en is het aantal zomerse dagen er met 5 ook beneden gemiddeld. Wel hebben we al duidelijk meer warme dagen (temperatuur boven 20 graden) dan normaal kunnen noteren en is het vooral erg zonnig.Terwijl vooral de zuidelijke helft van Europa tot nu toe een bijzonder warme en droge zomer beleeft, zitten we in Nederland steeds aan de rand van het gebied met Eurowarmte. Af en toe krijgen we er wel iets van mee, maar dan meestal slechts van korte duur. Koelere lucht in het noordwesten is ook dichtbij en weet de echte warmte in onze omgeving steeds weer te verdrijven. Daardoor ook pakken we toch ook geregeld wat regen mee en is het tot nu toe nog geen droge zomer, al zijn de verschillen over het land behoorlijk groot.
Nu we de helft van de meteorologische zomer naderen, is het spannend om te zien wat er met die warmte in het zuiden gebeurt. Het hittegebied lijkt nog steeds in omvang toe te nemen en het lijkt slechts een kwestie van tijd of we krijgen er in onze omgeving ook mee te maken. Maar dan moet er op de weerkaarten nog wel iets veranderen.
Grote rol voor Azorenhogedrukgebied
Opvallend tot nu toe is de grote rol die het hogedrukgebied bij de Azoren speelt in het Europese weer van dit moment. Het ligt nu op een relatief noordelijke positie, ten westen van Ierland en er is ook steeds een uitloper tot over onze omgeving. Maar die uitloper is niet sterk genoeg om de noordwestenwind tegen te houden en daardoor beleven we in Nederland al een tijdje een relatief gematigde periode. Verder houdt de rug het verder oprukken van de hitte, die aan zijn zuidflank opgesloten zit, ook steeds tegen.
Om het bij ons heet te laten worden, zou de kern van het hogedrukgebied verder moeten opschuiven en ergens boven het Europese continent terecht moeten komen. Pas dan kan de wind bij ons naar het zuiden of zuidoosten draaien en kan de hete lucht, aan de zuidkant van het hogedrukgebied, tot over onze omgeving uitstromen.
Week 1: van maandag 11 tot en met zondag 17 juli
- Golfbeweging waarin warmere en koelere dagen elkaar afwisselen
- Op de warmste dagen 25 tot 30 graden, in het zuiden mogelijk warmer
- Veel zon, soms ook wat meer bewolking
Het hogedrukgebied doet een eerste poging om boven het Europese continent uit te komen, maar die poging slaagt niet. Wel wordt het twee dagen warm. Vooral maandag en dinsdag, als de zon volop schijnt en de wind even wat wegvalt, kunnen de temperaturen, met name in het midden en zuiden van het land op uitgebreide schaal tot waarden tussen 25 en 30 graden oplopen, in het zuiden misschien nog wel wat hoger. Het noorden blijft achter doordat de overgebleven wind daar nog steeds vanaf de Noordzee waait.
Later in de week wordt het oude hogedrukgebied door een nieuw vervangen, dat weer over de Oceaan in de richting van Europa opschuift. Er vooruit draait de wind bij ons even naar het noordwesten en daarmee kan opnieuw koelere lucht vanaf de Noordzee het land binnenstromen. Ook passeert een zwakke storing met wolkenvelden.
In het weekend komt dan het nieuwe hogedrukgebied in de buurt van Nederland uit. De wind draait naar het zuidwesten en het opnieuw op uitgebreide schaal tussen 25 en 30 graden worden, in het zuiden misschien ook nog wel wat warmer.
Week 2: van maandag 18 tot en met zondag 24 juli
- Nederland op de rand met de echte hitte
- Onzekere temperatuurverwachting, maar wel (veel) warmer dan normaal
- Op de overgangen kans op een regen- of onweersbui
In deze week wordt de onzekerheid een stuk groter, en dat is niet vreemd als je je op de grens van de hitte in het zuiden en de koelere lucht, ook dichtbij bevindt. Hoewel het hogedrukgebied inderdaad boven het Europese continent lijkt terecht te komen, blijft in onze omgeving een rug achter. De exacte positionering van de as hiervan bepaalt of we in de echte hitte, of in de relatief gezien gematigde lucht blijven. Of misschien wel in beide.
In de pluim waaiert het ver uiteen. Er zijn scenario’s waarin het ook in Nederland meerdere dagen achter elkaar tussen 35 en 40 graden kan worden, er zijn ook oplossingen waarin het niet warmer dan 18 en 22 graden is. Verder komt alles wat hiertussen zit in de berekeningen ook voor. Het is dus lastig om voor deze week een echte uitspraak te doen. Gemiddeld komen we in elk geval op temperaturen (flink) boven normaal uit. Verder is er veel zon en zijn de neerslagkansen met 20 tot 25 graden relatief klein.
Week 3: van maandag 25 tot en met zondag 31 juli
- Nederland nog steeds op de rand van de echte warmte
- Onzeker temperatuurverwachting, maar nog steeds (veel te) warm
- Een wat grotere kans op een regen- of owneersbui
Het hogedrukgebied schuift verder op en de kern ervan komt boven Rusland terecht, als de berekeningen van vandaag gelijk krijgen. Het houdt invloed tot over ons deel van het Europese continent, via een uitloper over de Baltische staten richting Scandinavië.
Wij liggen aan de rand en het lijkt erop dat de kans op buien wat groter wordt, al wordt de grootste activiteit daarvan in een zuidwest-noordoost gerichte strook op de Noordzee ten westen van Nederland berekend. Daarmee zou het heel goed zo kunnen zijn dat we opnieuw op de grens liggen van de echte hitte op het Europese continent en een gebied met lagere temperaturen, net ten noordwesten van Nederland, of deels ook boven ons land.
Het is opnieuw een dubbeltje op zijn kant en dus een lastige verwachting om te geven.
Week 4: van maandag 1 tot en met zondag 7 augustus
- Flinke kans op zomerweer, met tussen 25 en 30 graden. Zuidoosten wellicht hoger
- Veel zon, maar een kleine buienkans
- Noodoostelijke winden
Een hogedrukgebied, dat in de buurt van Groenland ligt, trekt naar Scandinavië en maakt verbinding met het Azorenhogedrukgebied. De as van de verbindende rug van hogedruk lijkt ten noordwesten van Nederland te komen liggen.
Als het echt zo gaat, zou de wind bij ons noordoostelijk worden en beginnen we aan een nieuwe periode met zomerweer. De buien lijken dan weer uit beeld te verdwijnen, al zitten ze boven het Europese continent, maar ook ten zuiden van ons land wel in de buurt. De temperaturen blijven hoog en komen nog steeds vaak tussen 25 en 30 graden en in het zuidoosten van het land mogelijk nog wel iets daarboven uit.
De weken daarna
- De golfbeweging houdt aan. Eerst koeler, daarna weer warmer
- Nog steeds in het algemeen droog weer met veel zon
- Wind eerst naar noordwest, later weer noordoost
In de twee weken hierna zien we dat zich een nieuwe hogedrukkern van het Azorenh9gedrukgebied afsplitst. Het trekt via onze omgeving in de richting van Scandinavië. Eerst kan koelere lucht onze omgeving weer bereiken als de wind, voor het nieuwe hogedrukgebied uit een tijdje uit het noordwesten gaat waaien. Zodra het hogedrukgebied boven Scandinavië is aangekomen, keert het zomerweer terug en waait de wind weer uit het noordoosten. En zo gaat het feitelijk nog steeds op en af.
Nog steeds een golfbeweging
Al met al ziet het ernaar uit dat er de komende weken wel degelijk pogingen in het werk worden gesteld om de hitte vanuit het zuiden naar het noorden te laten uitstromen, maar blijft het mechaniek dat we hier deze zomer al steeds zien ook gewoon werken. Met als resultaat dat we, ook in een periode die als geheel (veel) warmer dan normaal lijkt te gaan verlopen, nog steeds een golfbeweging zien en een afwisseling van het een en het ander.