30-daagse: Soms droog en zonnig nazomerweer, maar ook buien
Vorige week was het wederom erg warm, droog en vrij zonnig. In het (zuid)oosten werd de 2e regionale hittegolf van deze maand genoteerd. Gisteren liep de temperatuur in Gilze-Rijen zelfs op tot recordhoogte voor 25 augustus met 34,2 graden. De grote vraag is of het ook in september warm, droog en zonnig nazomerweer blijft, of dat er toch meer regen gaat vallen.Vandaag heeft vooral de oostelijke helft van het land nog te maken met een paar buien, maar vanaf morgen is het weer een tijd lang zo goed als droog. Pas volgend weekend neemt de dagelijkse neerslagkans toe naar zo'n 40%. Verder krijgt de zon flink wat ruimte, alleen maandag lijkt een lagedrukgebied boven Denemarken voor meer bewolking te zorgen. De temperaturen liggen veelal rond of enkele graden boven normaal, maar 's nachts koelt het telkens wel goed af.
Week 1: van 29 augustus tot en met 4 september - (Na)zomer
- Behoorlijk warm, landinwaarts soms 25 graden of meer
- Meestal droog, in het weekend mogelijk enkele buien
- Flink wat zon
De laatste dagen van augustus en het begin van september worden gekenmerkt door hogedrukgebieden ten noorden van ons. Lagedrukgebieden zijn vooral boven Frankrijk en het Middellandse Zeegebied te vinden. Tot het weekend lijkt het zo goed als droog te blijven, maar in het weekend komt een lagedrukgebied vanuit het zuidwesten mogelijk dichterbij. Daardoor neemt de kans op regen- en onweersbuien tijdens het weekend wat toe, al kan het net zo goed droog blijven.
Maandag liggen de temperaturen met 19 tot 23 graden rond normaal voor de tijd van het jaar. De wind is dan noordelijk en er is vrij veel bewolking aanwezig. De dagen daarna komt de wind wat meer uit het (noord)oosten en is er meer ruimte voor de zon. Dat resulteert in temperaturen die overdag veelal tussen de 21 en 27 graden liggen. De grootste kans op zomerse temperaturen is voor het zuiden en oosten. In de nachten kan het meestal wel flink afkoelen, landinwaarts lokaal tot onder 10 graden.
Week 2: van 5 tot en met 11 september - Meer buien
- Lagedrukgebieden dominant
- Flink wat buien, vooral langs de kust
- Aan de warme kant
De berekeningen van het Europese weermodel tonen voor de tweede week van september een duidelijk ander patroon. Lagedrukgebieden zouden de overhand krijgen in grote delen van Noord- en West-Europa. Zeker in de kustgebieden - waar september normaal al een natte maand is - zou dan meer regen kunnen vallen dan gemiddeld. Het Amerikaanse weermodel laat overigens wat meer hogedrukinvloed zien, maar ook dan trekken waarschijnlijk wel enkele storingen met buien of regen over.
Een ander gevolg van het warme zeewater is dat de temperaturen aan de hoge kant voor de tijd van het jaar blijven, ondanks dat er minder ruimte is voor de zon. Normaal is het begin september 's nachts zo'n 12 graden en overdag ongeveer 20 graden. Nu lijkt dat gemiddeld een graadje hoger te zijn. De kans op zomerse temperaturen neemt langzaam maar zeker wel duidelijk af.
Week 3: van 12 tot en met 18 september - Vrij gemiddeld
- Iets rustiger en stabieler
- Neerslaghoeveelheden vrij gemiddeld
- Temperaturen rond normaal
Rond half september lijkt de westcirculatie met veel wind en regen zeker in het noorden van Europa goed op gang te komen. Echter, de hogedrukgebieden boven Zuid-Europa liggen ook nog relatief dicht bij ons. Al met al is de kans op een wisselvallig weerbeeld daarmee vrij groot, maar overdreven nat lijkt het vooralsnog niet te worden.
De temperaturen komen met een overwegend westelijke stroming rond normaal uit. Voor half september betekent dat gemiddeld zo'n 19 graden overdag. Met wat zon erbij kan de temperatuur nog wel oplopen tot (ruim) 20 graden, maar op regenachtige dagen kan het zomaar eens fris blijven met maxima rond 15 graden.
Week 4: van 19 tot en met 25 september - Stabieler?
- Vaker hogedrukgebieden in de buurt
- Iets minder neerslag dan gemiddeld
- Temperaturen rond normaal
In de tweede helft van september neemt volgens zowel het Europese als Amerikaanse weermodel de kans op hogedrukgebieden in onze omgeving weer wat toe. Die zouden dan vooral ten westen en/of noorden van ons land komen te liggen. De neerslagkansen gaan dan iets omlaag, al betekent dat - zeker in de herfst - niet dat het volledig droog blijft.
De zon kan zich met meer hogedrukgebieden in de buurt wat vaker laten zien, maar de kans op echt warm weer is klein. De wind heeft vaak een noordelijke component, waarmee de temperaturen rond normale waarden voor de tijd van het jaar liggen. Overdag is het dan zo'n 18 of 19 graden en 's nachts gemiddeld een graad of 10.
De weken daarna
- Temperaturen iets boven normaal
- Iets droger dan gemiddeld
Voor eind september en begin oktober zijn de signalen nog niet al te duidelijk. Wel is er een lichte voorkeur voor iets rustiger en droger weer dan normaal, waarbij de kans op temperaturen (iets) boven normaal vrij groot is. Wel zijn september en zeker oktober natte maanden met gemiddeld op ongeveer de helft van de dagen neerslag, dus regen is wel met enige regelmaat te verwachten.
Al met al lijken de komende weken wisselend te verlopen. Is het volgende week nog vaak droog en zonnig, de week daarna neemt de kans op flinke buien toe. Zeker in de kustgebieden kunnen die wel serieuze neerslagsommen opleveren. Richting half september neemt het signaal voor natter weer dan normaal echter weer af. Mogelijk dat het later zelfs weer vrij droog wordt. Echte verlichting van de droogte zit er dus nog niet direct in, daarvoor zou het wekenlang regelmatig moeten regenen.