Foto gemaakt door Wikipedia - Indonesië - De alarmfase rond de nu actieve Indonesische vulkaan Anaka Krakatoa is tot het op een na hoogste niveau verhoogd. De activiteit ervan is flink toegenomen.
Foto gemaakt door WikipediaIndonesiëDe alarmfase rond de nu actieve Indonesische vulkaan Anaka Krakatoa is tot het op een na hoogste niveau verhoogd. De activiteit ervan is flink toegenomen.
Nu

Alarmfase rond vulkaan Anak Krakatoa verder verhoogd

Indonesië heeft de alarmfase rond de vulkaan Anak Krakatoa, die uit vier niveaus bestaat, gisteren tot het op een na hoogste niveau verhoogd. Dit gebeurde nadat de vulkaan zondag as spuwde tot een hoogte van 3 kilometer in de atmosfeer.

De vulkaan, feitelijk kind van Krakatoa geheten, is begin vorige eeuw ontstaan in de caldera, die achterbleef nadat de Krakatoa vulkaan in 1883 zijn grote uitbarsting had gehad. Die uitbarsting was één van de meest destructieve en dodelijke uit de historie. Naar schatting zo’n 35.000 mensen kwamen erbij om het leven.

Nieuwe vulkaan

Sindsdien is op de resten van de oude vulkaan een nieuwe ontstaan, die sporadisch actief is geweest. De laatste uitbarsting stamt uit het jaar 2018. Toen genereerde de vulkaan een tsunami waarbij 429 mensen om het leven kwamen. Duizenden mensen raakten door de vloedgolf dakloos. Indonesië bevindt zich op de zogenoemde Ring van Vuur, waar aardplaten op elkaar botsen en de vulkanische en seismische activiteit enorm groot is.

Scherpe toename activiteit

De uitbarsting van het afgelopen weekend werd voorafgegaan door een scherpe toename in de activiteit van de vulkaan, die ongeveer een maand geleden is begonnen. De uitstoot van CO2 vanuit de krater ging daarbij flink omhoog. Werd op 15 april nog een CO2-uistoot van 68 ton gemeten, afgelopen zaterdag was dat al 9.000 ton.

Nog geen evacuaties

De nu genomen maatregelen houden onder meer in dat niemand meer in een straal van 5 kilometer rond de krater van de vulkaan mag komen. Verder werd bewoners tijdens de uitbarsting aangeraden om mondkapjes te dragen. Van evacuaties is nog geen sprake en de drukke scheepvaartroute in het gebied is gewoon open. Hoe lang de maatregelen duren en of er nog zwaardere uitbarstingen van de Anak Krakatoa komen, is niet bekend.

Reinout van den BornChef Redactie