Foto gemaakt door Burry van den Brink  - Doetinchem - In april 2020 was het zonnig en droog en werd het al snel stoffig, zoals hier in de Achterhoek. Komend weekend zijn vooral Groningen en Drenthe gevoelig voor 'stofstormen', nu de akkers nog grotendeels kaal zijn. De toplaag is alweer uitgedroogd.
Foto gemaakt door Burry van den Brink DoetinchemIn april 2020 was het zonnig en droog en werd het al snel stoffig, zoals hier in de Achterhoek. Komend weekend zijn vooral Groningen en Drenthe gevoelig voor 'stofstormen', nu de akkers nog grotendeels kaal zijn. De toplaag is alweer uitgedroogd.
Nu

Alles of niets: na natte start april nu al neerslagtekort

Met landelijk gemiddeld 50 millimeter was het over de eerste tien dagen van april sinds 1994 niet meer zo nat geweest. Dat jaar, de recordhouder, bracht 59 mm. Normaal valt in heel april 41 mm. De maand is dus nu al te nat, maar inmiddels zijn de bordjes verhangen. Afgelopen anderhalve week is nauwelijks neerslag gevallen en is flink wat vocht verdampt. Daardoor is nu alweer sprake van een neerslagtekort in ons land.

Groter kan het verschil bijna niet zijn tussen de eerste en tweede helft van april. De maand begon somber, koud en kletsnat. De tweede helft is tot nu toe kurkdroog, bijzonder zonnig en warm verlopen. Kijken we naar heel april tot nu toe, dan is het een natte maand, maar ook een zonnige maand met een precies normale temperatuur van gemiddeld 9,0 graden in De Bilt. En de grote hoeveelheid neerslag die is gevallen is deels alweer verdampt.

Neerslagtekort en -overschot

In het zomerhalfjaar horen we deze termen vaak langskomen. Vanaf 1 april houdt het KNMI het doorlopend potentieel neerslagoverschot bij. Er wordt elke dag gekeken hoeveel regen is gevallen in ons land minus de hoeveelheid verdamping. Dit verschil wordt dagelijks bijgehouden, we zien dan de ‘tussenstand’ vanaf 1 april. Een positief getal betekent dat meer neerslag is gevallen dan is verdampt, dus is sprake van een neerslagoverschot. Een negatief getal betekent dat meer neerslag is verdampt dan is gevallen. En dat is normaal in ons groeiseizoen, er verdampt gemiddeld meer neerslag dan dat er valt. Maar dit kan van seizoen tot seizoen behoorlijk verschillen natuurlijk.

Zuiden en noordwesten nu al neerslagtekort

Afgelopen week was het zeer zonnig en stond er dagelijks een stevige wind. Daardoor kon veel vocht verdampen. Afgelopen dagen verdampte per dag 3 tot 4 millimeter en deze maand is alweer bijna 50 mm verdampt. Op de Veluwe is nu nog geen sprake van een neerslagtekort, want daar viel begin april zeer veel neerslag. Zo staat de teller in Beekbergen op 88 mm. Trekken we daar de verdamping vanaf, dan is sprake van een neerslagoverschot van 46 mm. De hele Veluwe zit nog op een overschot van zo’n 30 tot 45 mm.

Op andere plekken in het zuiden en noordwesten viel tot nu toe minder dan het landelijk gemiddelde van 50 millimeter. Vooral in Zeeland en Zuid-Limburg is het droog met regionaal amper 30 mm. In het Zeeuwse Krabbendijke is nog maar 23 mm gevallen. Trek je daar de verdamping vanaf, dan is nu al sprake van een neerslagtekort van 27 mm. Naast Zeeland en Zuid-Limburg is ook in het zuiden en westen van Brabant, het westen van Zuid-Holland en in het noordwestelijk kustgebied en in Friesland sprake van een neerslagtekort.

Foto gemaakt door KNMI - In de gele gebieden is alle neerslag die in april is gevallen, nu alweer verdampt! Daar is sprake van een neerslagtekort. De rest van het land volgt spoedig.
Foto gemaakt door KNMIIn de gele gebieden is alle neerslag die in april is gevallen, nu alweer verdampt! Daar is sprake van een neerslagtekort. De rest van het land volgt spoedig.

Neerslagtekort loopt komende week snel op

Op verschillende plekken in het binnenland is nu nog sprake van een neerslagoverschot. Er is meer vocht gevallen dan verdampt. Maar het gevallen regenwater, waar is dat gebleven? De bodem was begin april zo verzadigd, dat de natuur er niks mee kon. Het overtollige regenwater is daardoor via sloten, beekjes en rivieren afgevoerd naar zee. Het is wat dat betreft dus droger dan wat eerder in dit verhaal wordt gesuggereerd. Een groot deel van het overtollige water wordt altijd afgevoerd in ons land, al kunnen we het water tegenwoordig al wel wat beter vasthouden dan vroeger.

Om een beter beeld te krijgen van de droogte, heeft het KNMI een grafiek van het neerslagtekort in Nederland. Dit is een gemiddelde van 13 neerslagstations die verspreid in ons land staan. In deze grafiek is het neerslagtekort te zien en gaat de teller nooit lager dan 0 millimeter. Als er 0 millimeter neerslagtekort is, en er valt een flinke plons regen bij, blijft de teller op 0 staan in plaats van dat we een negatief getal zien (dus een overschot). In de grafiek wordt er namelijk vanuit gegaan dat het overtollige water direct wordt afgevoerd en dan heeft de natuur er dus niks aan. Als er op de eerstvolgende droge dag weer vocht verdampt, zal de teller weer oplopen.

Foto gemaakt door KNMI - Als we het overtollige, afgevoerde regenwater van april niet meenemen, zien we dat het neerslagtekort nu al is opgelopen tot bijna 30 millimeter. Opvallend: het is momenteel droger dan 4 jaar geleden op dit moment, later in 2018 volgde extreme droogte.
Foto gemaakt door KNMIAls we het overtollige, afgevoerde regenwater van april niet meenemen, zien we dat het neerslagtekort nu al is opgelopen tot bijna 30 millimeter. Opvallend: het is momenteel droger dan 4 jaar geleden op dit moment, later in 2018 volgde extreme droogte.

Het overtollige water dat begin april is gevallen, wordt in deze berekening dus niet meegenomen. Daardoor is landelijk nu al sprake van een neerslagtekort van 29 mm. Komende 2 weken loopt dit getal verder op tot ruim 50 mm tekort. Dat is meer dan we normaal mogen verwachten begin mei.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator