Alweer hoogwater in Zuid-Limburg
We kennen allemaal nog wel de beelden van afgelopen zomer, toen Zuid-Limburg te maken kreeg met overstromingen. De Geul overstroomde na bijna 200 millimeter regen in een paar dagen tijd. Er ontstond enorme schade in het Heuvelland, met name Valkenburg werd zwaar getroffen. Terwijl die schade nog steeds niet helemaal is hersteld, kwam het afgelopen nacht opnieuw tot hoogwater. Na circa 40 mm regen steeg de Geul razendsnel. In onder andere Epen, Mechelen en Wijlre liepen tuinen, kelders, wegen en parkeerterreinen onder water. De hoogwatergolf vlakt af en beweegt zich vandaag via Valkenburg en Meerssen naar de Maas.De brandweer heeft zondagavond groot alarm geslagen om de hoge waterstand van de Kleine Geul in Epen, Zuid-Limburg. Het leek er op dat de rivier buiten haar oevers zou treden. Het waterschap Limburg meldt dat de zware regenval op meerdere plaatsen verhoogde waterstanden oplevert. Met name de waterstanden in Geul en Gulp zijn zondagavond gestegen. Het water zou in Epen een molen binnen lopen en tegen de kade aan staan. Meerdere straten zijn afgezet. Zowel de watermolen als meerdere huizen eromheen hebben zandzakken gekregen. Ook in Mechelen en Wijlre was wateroverlast. De volgende beelden zijn vanochtend gemaakt door Hans Janssen in Schin op Geul.
40 millimeter
Gisteren viel in Zuid-Limburg zo’n 30 tot 40 millimeter. Vaals noteerde 39 mm en in Vijlen viel zelfs 42 mm. Dit zijn vier volle emmers water per vierkante meter. Normaalgesproken valt dat in iets meer dan twee weken tijd.
Na de overstromingen in juli reageren de hulpdiensten sneller op de stijging van de waterstand in de kleine rivier. Afgelopen zomer viel er echter veel meer regen, wel 80 tot 100 millimeter per dag en bijna 200 millimeter in twee dagen tijd. Toen was het echter zomer, verdampte er veel vocht en was de bodem nog niet zo verzadigd als nu in de winter. In de winter kan de bodem veel minder hebben en moet het water dus sneller worden afgevoerd. Als er dan in korte tijd teveel regen valt (in het heuvelgebied is 30 millimeter al genoeg), kunnen problemen ontstaan. Voordeel van deze relatief natte winter is dat we dit voorjaar in ieder geval niet met een neerslagtekort beginnen.
Golf trekt nu richting de Maas
De hoogwaterpiek verplaatst zich door het Geuldal richting de Maas. De piek bereikte vanochtend Valkenburg. Het water stond er rond 08.30 uur zo'n 25 tot 30 centimeter onder de kade, daarmee trad de rivier net niet buiten haar oevers.
Omdat het inmiddels droog is geworden, vlakt de hoogwatergolf af en worden geen problemen meer verwacht. Toch zijn brandweer en politie uit voorzorg aanwezig om de situatie in de gaten te houden. Evacuaties hebben niet plaatsgevonden, maar dit werd afgelopen nacht nog overwogen. Zandzakken werden uit voorzorg gebracht naar bijvoorbeeld Valkenburg. Gelukkig valt de situatie deze keer mee.
Wel zijn bij een zorgboerderij in Valkenburg dieren geëvacueerd naar een hoger gebied omdat het weiland overstroomde. De varkens stonden tot hun buik in het water. De vorige keer zijn op deze plek dieren om het leven gekomen, nadat het water zo extreem snel steeg.
Piek vanmiddag in Meerssen
De hoogwaterpiek gaat ook richting Meerssen. Pas als die piek de Maas in stroomt is het gevaar geweken. In Meersen zijn vanochtend uit voorzorg zandzakken neergelegd door bewoners. Mogelijk lopen ook daar tuinen en kelders onderwater.
Bron: Weer.nl / ANP