Nu

Atmosferische rivier vanuit Florida veroorzaakt bij ons wateroverlast

Sinds de astronomische winter van start is gegaan lijkt het eerder herfst! De ene depressie na de andere verdringt zich voor het Europese continent en ze brengen niet alleen regen, maar ook vaak veel wind en zachte lucht met zich mee. Is het dan nu een keer klaar en kunnen we ons dan eindelijk een keer richten op fatsoenlijk en degelijk winterweer? Het antwoord hierop is helaas weer eens….. NEE. Sterker nog, het wordt kletsnat, onstuimig en recordzacht. Een heus waterballet! Hoe dit komt leggen we hieronder uit.

Rivier van wind

Allereerst staat de huidige drukverdeling garant voor wisselvallig, onstuimig en zacht weer. Diverse actieve lagedrukgebieden met hun kernen net noord van ons en hogedrukgebieden boven de Middellandse zee, zorgen bij ons voor een straffe westelijke aanvoer. Deze drukverdeling wordt veroorzaakt door de rivier van wind op zo’n 10 km hoogte, de straalstroom. Door grote temperatuurverschillen op deze hoogte is de straalstroom op dit moment een behoorlijk woeste windrivier en, je raadt het misschien al, deze ligt momenteel pal over ons land. De straalstroom fungeert als een transportband voor lagedrukgebieden, waardoor de ene na de andere storing bij ons vanaf zee overschuift.

Atmosferische rivier

De zogeheten straalstroom is ook de aanjager van weerfenomenen als stormen en zogenaamde atmosferische rivieren. Onder een actieve straalstroom is ook wel eens een atmosferische rivier te vinden. Atmosferische rivieren zijn riviervormige stromen van geconcentreerde waterdamp in de lucht, op een hoogte van 1,5 tot 2 km. Zo’n rivier kan enkele honderden kilometers breed worden en enkele duizenden kilometers lang. Om je een beeld te geven hoeveel vocht zo’n “luchtrivier” precies transporteert; dit is meer dan 15 keer zoveel water in waterdampvorm dan onze Rijn kan vervoeren. Het is dan ook niet gek dat ze lokaal extreme neerslag en wateroverlast kunnen veroorzaken.

Vanuit de ruimte kun je momenteel rivier van vocht zien liggen die helemaal vanuit de Golf van Mexico loopt tot over Nederland. We liggen er dus pal onder en dit is precies de reden waarom het zo ontzettend wisselvallig is en ook nog even blijft. Al dat vocht vanuit die hoek komt onze kant op.

Regen, waar en wanneer

Na passage van de regenstoring op vrijdag golft, na een zeer korte adempauze, vanuit het zuiden nieuwe regen het land binnen. Vanavond en vannacht verlopen daardoor kletsnat en hierbij waait het aan zee stevig door. Volgens de laatste berekeningen van het ECMWF schuift de regenstoring op Oudejaarsdag langzaam noordwaarts.

Met wat geluk is het in het midden en zuidoosten van het land tijdens de jaarwisseling droog. Waarschijnlijk is het dan met 11 tot 15 graden ook recordzacht. In het noorden regent het nog steeds en lopen de regenmeters intussen flink vol. Voor de mensen die naar buiten gaan om van het vuurwerk te genieten is het oppassen geblazen, want er staat een stevige wind. Boven land is dit veelal windkracht 5 en de wind kan ook behoorlijk vlagerig uit de hoek komen. In de loop van de nacht wordt het op meer plekken droog.

Nieuwjaarsdag begint meest droog, maar in de loop van de ochtend golft weer nieuwe regen vanuit het zuiden het land binnen. Deze regenzone blijft uren plakken over Zuid- en Oost-Nederland. In de loop van maandag zakt deze regenzone pas zuidwaarts weg.

Al met al levert dit een behoorlijk waterballet op. Op veel plekken valt de komende dagen in totaal tussen 30 en 50 millimeter. In de reeds verzadigde gebieden zou dit overlast kunnen veroorzaken. Aan de andere kant is het oosten van ons land de droogte nog steeds niet helemaal te boven. Zij kunnen daar prima wat extra vocht gebruiken. Elk nadeel heeft zijn voordeel, zou je kunnen zeggen.

Amara OnwukaMeteoroloog