Foto gemaakt door Wikipedia - Córdoba - De Rio Guadalquivir op zijn passage door de stad Córdoba.
Foto gemaakt door WikipediaCórdobaDe Rio Guadalquivir op zijn passage door de stad Córdoba.
Nu

Binnenkort verzengend heet in Spanje

Er komt een periode met verzengende hitte op Spanje af. In het komende weekend kan de temperatuur er op veel plaatsen tot tussen 35 en 40 graden oplopen. In de vallei van de Guadalquivir in Andalusië en in Extremadura kan het kwik, als het even tegenzit, plaatselijk zelfs tot tussen 40 en 44 graden stijgen. Gebeurt dit inderdaad, dan komen de absolute hitterecords voor mei in Spanje binnen handbereik.

Hoe heet het ook wordt, van een hittegolf mag niet worden gesproken. Dat komt doordat de definitie van een hittegolf in Spanje gerelateerd is aan de temperaturen in juli en augustus. Van een hittegolf is pas sprake als de maximumtemperatuur minstens 3 dagen achter elkaar bij de 5 procent hoogst gemeten temperaturen ooit zit, ter plaatse gemeten in de maanden juli en augustus. Hoe heet het de komende dagen ook wordt, aan die definitie kan met geen mogelijkheid worden voldaan, omdat het in de zomer nog veel heter kan zijn.

Sahara

De opbouw naar de hitte wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van een lagedrukgebied op de Oceaan en een hogedrukgebied op het Europese continent. Boven het Iberisch Schiereiland waait de wind op grote hoogte hierdoor uit het zuidwesten en vanuit die hoek wordt steeds hetere lucht vanuit de Sahara aangevoerd. Daar was het de afgelopen tijd al veel warmer dan normaal en een deel van die ongewoon warme lucht komt nu dus ook op het zuidwesten van Europa af. De fel schijnende zon doet de rest.

Storing in de bovenlucht

Vandaag al kan het op veel plaatsen 30 tot 35 graden worden, morgen en donderdag komt het kwik op de warmste plekken steeds makkelijker boven die 35 graden uit. Vrijdag komt hier en daar voor het eerst de grens van 40 graden in zicht en in het weekend kan die grens dus op steeds meer plaatsen (mogelijk ruim) worden overschreden. Dat er nog onzekerheid is, heeft met een storing in de bovenlucht te maken die vanaf de Oceaan dichterbij komt. Er vooruit trekt de zuidelijke wind, hoog in de atmosfeer nog wat verder aan en kan nog meer en nog warmere lucht worden aangevoerd. Het gedrag van dergelijke storingen is echter grillig en onvoorspelbaar, maar kan wel grote invloed op het uiteindelijk resultaat hebben.

Reinout van den BornChef Redactie