Foto gemaakt door Reinout van den Born - Garderen - Het is zeer droog in delen van Midden-Nederland en de regen kan niet vroeg genoeg beginnen. Met de veranderingen van nu op de weerkaarten is er eindelijk wat perspectief.
Foto gemaakt door Reinout van den BornGarderenHet is zeer droog in delen van Midden-Nederland en de regen kan niet vroeg genoeg beginnen. Met de veranderingen van nu op de weerkaarten is er eindelijk wat perspectief.
Nu

Buien komende dagen bieden verlichting van droogte

Even was er gisteravond laat lichte paniek bij Arnhem, aan de Amsterdamseweg in de buurt van een restaurant net buiten de stad. Een bosperceel met een oppervlakte van rond 1500 vierkante meter stond plotseling in brand. Politie en brandweer rukten groot uit en de brandweer wist de brand snel onder controle te brengen.

De snelheid van reageren en de massaliteit waarmee werd uitgerukt, pasten bij het kaliber van de droogte van dit moment. Wie Arnhem en omgeving dezer dagen bezoekt, zal vlot tot de conclusie komen dat het er op dit moment erg droog is. De velden zijn compleet bruin, veel berken, linden en beuken laten hun blad vallen door watergebrek, en zelfs steeds meer (altijd groene) naaldbomen verliezen naalden. Ze kunnen niet meer anders.

Kurkdroog

De natuur op de Veluwe is kurkdroog. Zandwegen zijn in stofwegen veranderd, de heide bloeit vaak niet, maar is bruin verkleurd en lijkt in de droogte en de steeds weer verzengend schijnende zon het loodje te leggen. Steeds meer poelen voor het wild zijn drooggevallen en in de laatst overgebleven poelen bij de IJssel strijden vissen om te overleven.

Daarbij was het gisteren opnieuw tropisch warm, met temperaturen die tot boven 30 graden stegen. En dat op 5 september. Er lijkt maar geen einde te komen aan het warme en droge weer in Nederland, dat we al maandenlang hebben. Ook de avond en nacht verliepen (eerst) droog en warm. Terwijl het westen van het land op onverwacht zware buien werd getrakteerd, lieten de wolken boven het oosten niets los. Pas tegen de ochtend lukte het alsnog, en even. In Velp en omgeving begon het rond 3 uur licht te regenen en die regen hield tot rond 4 uur aan. Er viel 2 millimeter, een druppel op een gloeiende plaat.

Schampertje?

Toch komt er verandering? Zien we nu het begin van het einde van de droogte? Of wordt het weer een schampertje? Een feit is dat er op de weerkaarten dingen schuiven. Daar waar we de afgelopen maanden op de oceaan ten westen van de Britse eilanden vooral hogedrukgebieden tegenkwamen, zien we nu een lagedrukgebied. Na lang dralen lijkt in de Atlantische sector nu ook eindelijk het orkaanseizoen op gang te zijn gekomen. Behalve orkaan Danielle is tropische storm Earl actief, die op het punt staat tot een orkaan uit te groeien. Bij de Kaapverdische eilanden wordt een buiencluster in de gaten gehouden dat binnen nu en enkele dagen tot een tropisch systeem zou kunnen omvormen.

Met al die veranderingen op de weerkaart kan ook een verandering in het weerbeeld bij ons bijna toch niet meer uitblijven? Dat zou je tenminste denken. In eerste instantie ziet het er wat dat betreft wel goed uit, daar waar het om potentiële regen gaat. Gisteravond en de afgelopen nacht al regende het flink, in met name het westen van het land. Fikse regen- en onweersbuien brachten er op diverse plaatsen rond 25 millimeter regen, in de buurt van Hellevoetsluis viel zelfs rond 40 millimeter. Onverwacht veel eigenlijk.

Eerst weer warm

Voordat nieuwe buien ons land vanavond en de komende nacht vanuit het zuidwesten bereiken, wordt het vandaag eerst warm. De zon schijnt volop en van noordwest naar zuidoost kan het kwik opnieuw tot tussen 25 en 30 graden oplopen. De luchtvochtigheid is daarbij hoog en de warmte kan later op de dag een drukkend karakter hebben. Daarbij ontstaan later wel een paar stapelwolken, maar blijft het overdag nog droog.

Nieuwe buien dringen vanavond vanuit het zuidwesten binnen. Hoewel de nadruk daarbij opnieuw op de westelijke helft van het land lijkt te liggen, komen andere delen van Nederland (ook de droge in het oosten) nu waarschijnlijk ook aan bod. Plaatselijk kan veel regen vallen, kan het hagelen en zijn windvlagen tot 60 km/u mogelijk.

Morgen iets minder warm

Morgen overdag trekt het restant van de buien in de ochtend via het noorden het land weer uit. Daarna is het als vandaag. De zon schijnt flink, er zijn stapelwolken en het blijft op de meeste plaatsen droog. Met 22 tot 27 graden is het wel iets minder warm. Donderdag wordt mogelijk de natste dag van de periode. Het koufront van de depressie ten westen van ons passeert dan. Vooral in het midden en noorden kan het overdag een tijdlang regenen, in het zuiden wordt het later in de ochtend droog. Daar komen in de middag weer een paar regen- en onweersbuien opzetten. Het wordt 19 tot 22 graden.

Ook vrijdag en zaterdag vallen nog buien, als het lagedrukgebied over ons land naar het oosten trekt. Vanaf zondag wordt het rustiger en komen we aan de flank van het hogedrukgebied boven Noord-Europa terecht. Er zijn dan twee scenario’s: of het wisselvallige weer houdt aan en we krijgen op termijn weer buien, of we vallen terug in een wat langere, warme en droge periode met meer zon en opnieuw hoge temperaturen. Het kan allebei en het zijn de orkanen op de oceaan die de verwachting onzeker maken.

Perspectief

Voor de droogte in Nederland is er in elk geval enig perspectief. Na de regen van de komende dagen is de droogte niet van de baan, maar waarschijnlijk wel minder nijpend. Voor de waterstanden in de grote rivieren geldt hetzelfde. Ook die kunnen, na de komende dagen nog wat te zijn gedaald, op het huidige niveau stagneren en in de loop van de tijd weer een beetje stijgen. Het is ook hier de onzekerheid, mede veroorzaakt door het gedrag van de orkanen op de oceaan, die preciezere uitspraken lastiger maakt.

Reinout van den BornChef Redactie