Foto gemaakt door Weer.nl - De Bora is typisch iets wat ontstaat bij een hogedrukgebied noord van de Balkan en een lagedrukgebied zuid ervan. De koude noordoostelijke stroming veroorzaakt zware windstoten. Het lagedrukgebied bij Italië zorgt ook daar voor veel wind in de bergen.
Foto gemaakt door Weer.nlDe Bora is typisch iets wat ontstaat bij een hogedrukgebied noord van de Balkan en een lagedrukgebied zuid ervan. De koude noordoostelijke stroming veroorzaakt zware windstoten. Het lagedrukgebied bij Italië zorgt ook daar voor veel wind in de bergen.
Nu

Code rood voor Bora in Kroatie

In delen van Kroatië en Italië staan code rood uitgegeven voor wind. Een lagedrukgebied boven het zuiden van Italië en daardoor veroorzaakte Bora-wind in Kroatië zijn de boosdoeners. In Kroatië wordt zelfs gewaarschuwd voor windstoten tot 165 km/uur. In de loop van de middag en zondagavond zwakt de wind wat af.

De zwaarste windstoten in Kroatië lijken al voorbij te zijn. Eerder vandaag werd in Rijeka een windstoot van 140 km/uur gemeten. In zowel de Rijeka regio als het Velebit-Kanaal stond een code rood uit voor windstoten die lokaal snelheden tot 160 km/uur konden bereiken. In de Kvarnergolf wordt gewaarschuwd voor stoten tot 140 km/uur. De zware windstoten die nu in die regio voorkomen worden ook wel de 'Bora' genoemd.

Wat is de Bora?

De Bora is een zeer krachtige wind over de westelijke Balkan, en dan voornamelijk langs de Adriatische kust. De wind is vaak het meest uitgesproken langs de Kroatische kust, grofweg van Triëst tot Dubrovnik. De wind komt uit het noorden of noordoosten.

Windstoten soms tot meer dan 200 km/uur

De Bora is het sterkst in de winter, dan worden er soms windsnelheden van 200 km/uur of zelfs nog iets meer bereikt. Ook komt de Bora in de winter het vaakst voor. Soms steekt de wind ook op in de zomer. De wind is dan over het algemeen niet zo extreem als in de winter, maar kan nog altijd gevaarlijke situaties opleveren.

Typische 'Bora-omstandigheden'

De Bora ontstaat wanneer er een hogedrukgebied boven Centraal- of Noord-Europa ligt en een lagedrukgebied ten zuiden of zuidoosten van de Balkan. Er ontstaat dan een noordoostelijke wind boven de Balkan-hoogvlakte. Omdat die hoogvlakte langs de Adriatische Zee vrij plotseling en dus stijl afloopt, stort die noord tot noordoostelijke wind tussen de valleien samengedrukt naar beneden.

In de winter wordt dit effect versterkt. De noordoostelijke lucht die wordt aangevoerd is dan vaak zeer koud. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht, dus de lucht wordt dan nog harder samengeperst waardoor de wind met een enorme snelheid naar beneden 'valt'.

Momenteel zien we precies de bovengenoemde drukverdeling, met een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Centraal- tot Noordoost Europa en een lagedrukgebied met de kern boven Zuid-Italië. De aangevoerde lucht uit het noordoosten is behoorlijk koud, waardoor de Bora ook nu voor windstoten tot ver boven de 100 km/uur zorgt.

Code rood de Abruzzen en Molise (Italie)

Hetzelfde lagedrukgebied dat de Bora veroorzaakt, zorgt ook voor zeer felle windstoten in de Apennijnen. In de Abruzzen en Molise staat code rood uitgegeven en in bijna alle andere regio's geldt code oranje. De hevigste windstoten worden gehaald op de bergtoppen. De afgelopen 24 uur is er op op Monte Terminillo bijvoorbeeld een windstoot van 146 km/uur gemeten. Verder wordt er in de Apennijnen gewaarschuwd voor gladheid door sneeuw.

Geleidelijk rustiger

In de loop van vandaag wordt het rustiger en vanaf middernacht geldt code rood niet meer. Het lagedrukgebied boven Italië wordt zwakker en trekt verder naar het zuidoosten weg, waardoor de hogedruk meer invloed krijgt op de omgeving. Boven de Adriatische Zee en de kustgebieden in het zuiden van Italië kan het de komende dagen nog wel stevig doorwaaien, maar niet meer met de windsnelheden die we de afgelopen 24 uur hebben gezien.

Daan van den BroekMeteoroloog